Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, bölgemizde son dönemde sağanak yağmurlardan çiftçilerin fazla etkilenmediğini söylerken, seracılara devlet desteği verilmesini istedi.
Hasan Kabarık, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi;      

"ÇOK ÖNEMLİ HASAR YOK"
"Son günlerde ilimizde yağan yağmurlardan etkilenen fazla çiftçimiz olmadı. Hatta ve hatta, 'hiç olmadı' diyebiliriz. İlimizde sel felaketine uğrayan bölgelerimiz için çiftçilerimizin hasarı ile ilgili bir bilgi gelmedi. Tabii, ilçelerimizde ziraat odası başkanlarımız var. Başkanlarımız ilçelerdeki hasarların tespitlerini yapmıştır. İlimiz Ziraat Odası olarak, yaptığımız tespitlerde çok önemli bir hasarın olmadığını gördük."

"KÜÇÜK ÇİFTÇİ DESTEK İSTİYOR"
"İlimizde tarımla ilgili fazla bir yatırım yok. İlimizin coğrafi durumu, çok engebeli olması nedeniyle ve tarım arazilerinin çok parselasyonlara ayrılmış olması nedeniyle çiftçimiz üretim yapmakta çok sıkıntı çekiyor. Hükümetimizin verdiği destekler büyük parselasyon olan bölgelerde yani arazisi çok büyük olan çiftçilere veriliyor. 10-15-20 dönüm gibi. Bu kadar büyük arazisi olan çiftçimiz olmadığı için de hükümetin çiftçiye verdiği desteklerden Zonguldaklı çiftçilerimiz faydalanamıyor. Merkez köylerinde çiftçilerimiz çok mağdur durumda. Bunun için biz ufak parselasyonlarda 'ne üretilir, ne yapılır, çok küçük araziden çok ürün almak için neler yapmamız gerekir?' diye araştırıyoruz. İnşallah ileride bunun değerlendirmesini yapacağız. Çiftçilerimizi de bu konuda eğitimle yönlendirmeye çalışacağız."

"SERACILIĞA ÖNEM VERİLMELİ"
 "Çiftçilerimiz sulu olan bölgelerimizde ufak parselasyonlarda seracılık yapmak istiyor. Bölgemizde özellikle belediyelere bağlı beldelerimizde ve ilçelerimizde belediye başkanlarımız ve muhtarlarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde; 'ne üretim yapılır, ne istihdam yapılır?' görüş ve bilgi alışverişinde bulunduk. Beldelerimizde genellikle ufak parselasyonlarda seracılığı öne sürdüler. Seralarda teknik olarak üretim yapmak, kaliteli bilgili hatta ve hatta ticari üretimini yapmak istediklerini öğrendik. Seracılık yaparken, bilinçli yapmak lazım... Seracılığı yapmaya başlamadan çiftçimize bir eğitim verip bilgilendirmek lazım.  Eğitimden geçip, sertifikaları alması lazım... Seracılık kursu için ilgili kurumlarla görüşüyoruz. Şu an da yaz mevsimi olduğu için tatil zamanı. Tam anlamıyla bir çalışma yapılamadı. Bu sezonun ardından çiftçilerimize seracılık eğitiminin verilmesi için elimizden ne geliyorsa her şeyi yapacağız. Tabii bu girişimlerimiz ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde görüşerek yapılacak. Çünkü eğitimsiz hiç bir şey olmuyor. Her şeyin temelinde eğitim var. Bizim için üretim çok önemli. Üretim olmayan yerde hiçbir şey olmaz. Önce üreteceğiz, ondan sonra tüketeceğiz."

"MEYVECİLİK DE ÇÖZÜM OLABİLİR"
"Gerçekten ilimizde çiftçilik şuanda çok geri planda... Merkez ilçede bilhassa çok geride kalmış. Hatta fındık üretimini bile durdurulmuş durumda. Fındık dahi üretilmiyor. Arazilerimizin yüzde 6 meyilli olması halinde, merkez ilçelerimizde fındık üretimi durduruldu. Bunun için başka alternatif aramak gerekiyor. Alternatif olarak meyveciliğe önem vermemiz gerekiyor. Meyveciliğe önem versek bile, maddi durumu iyi olmayan çiftçilerimiz onu da yapamıyor. Maddi durumu iyi olan çiftçilerimiz bunu yapabilir. Bunu bütün çiftçilerimizin yapabilmesi için devletimizin buna destek vermesi gerekiyor. Devlet de desteklerini çok büyük arazilere göre planlamış. Kendi imkânları ile yapmak isteyenleri yönlendiriyoruz, destek veriyoruz, yardımcı oluyoruz. Devletin çiftçiye verdiği yardımı 'küçük arazi-büyük arazi' diye ayrım yapmadan yapması lazım. Bu ayrımı kaldırması lazım...  Bir dönüm arazisi olana bile devletin destek vermesi lazım. Seracılık ilimiz için çok önemli. Seracılıkta ilimizde bir gelişme olması lazım. Şu anda 4 bine yakın ilimizde sera var. Tabii bunlar ilçelerimizde.
Merkez ilçede çok az sera var. Bunun artırılması için Beycuma, Karaman, Sivriler bölgelerimiz olabilir. Devlet seracılık için uzun vadeli destek verirse, gerçekten tarımda güzel bir gelişme olur."