Üniversite bu gelişmeyi şöyle duyurdu:

El Cerrahisinin kurulmasından dolayı Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Borazan yaptığı açıklamada “Fakültemizin büyümesinde, gelişmesinde ve yeni bölümlerin kurulmasında öncülük eden Rektörümüz sayın Prof. Dr. Mahmut Özer’e teşekkür ediyorum.  Zonguldak’ta ve Batı Karadeniz bölgesinde el yaralanmaları sık olduğu için bunlara müdahale edecek birimlere ihtiyaç var.  Bu kadar sık görülen el yaralanmalarında özel yetişmiş, alanında bilgili, bu konuda istekli bir ekip çalışması çok önemlidir.  Hastanemizde el cerrahisi alanında çok başarılı ameliyatlar gerçekleştiriliyor.  Başarılı ameliyatlar sayesinde sadece Zonguldak’tan değil, Türkiye genelinden gelen hastalara hizmet vermekteyiz.  Ayrıca el yaralanmalarının yanı sıra doğuştan olan el sakatlıklarının tedavisi de uğraş alanımıza girmektedir" diye konuştu.

Mikrocerrahi ve el cerrahisi birbirlerinin içerisine geçmiş iki temel alandır.  Mikrocerrahi ile çıplak gözle zor görülebilen çok küçük yapıların özel ameliyat mikroskobunun büyütücü etkisinden faydalanarak ve çok ince aletler kullanarak operasyonlar yapılmaktadır.  Bu teknik sayesinde çıplak gözle zor görülebilen iğne ve iplikler kullanarak çapı 1mm den daha küçük damar ve sinirler ameliyat edilebilirler.  Böylece kopan parmak, el, kol, ayak, bacak gibi organlar yerine takılabilmekte ve çok ince sinir liflerinin onarılması ile yerine takılan uzvun hissetmesi ve yeniden hareket etmesi sağlanabilmektedir.  Ayrıca mikrocerrahi tekniği sayesinde serbest doku nakilleri de yapılabilmektedir.



Neden Bir El Cerrahına Gidilir?

El, kemik, eklemler, bağlar, tendonlar, sinirler, kan damarları, kaslar ve cilt örtüsünün oluşturduğu vücüdun en özel uzuvlarından bir tanesidir.  Ancak el, bu yapılar arasındaki mükemmel ilişki ve uyumlu çalışmaları sayesinde fonksiyonlarını yerine getirir.  Elin herhangi bir yapısının travmaya uğrayarak hasarlanması ya da herhangi bir hastalığa tutulması nedeniyle kullanımı bozulabilir.  El cerrahı elin, el bileğinin ve ön kol yapılarının tüm sorunlarını teşhis etmek ve tedavisini uygulamak için eğitilmiştir.  El cerrahına gitme sebeplerinden en çok olanları el ve el bileği kırıkları, el ve el bileğinin spor yaralanmaları, karpal tünel sendromu, tenisçi dirseği, kendiliğinden başlayan el bileği ağrısı ve tetik parmaktır.  Aynı zamanda el cerrahları sinir ve tendon yaralanmalarını, yanık sonrası sekelleri, artroz denen dejeneratif artritleri ve doğumsal anomalileri de tedavi ederler.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Borazan yaptığı açıklamayı şu sözlerle tamamladı: “El Cerrahisi Bilim Dalı’nın kurulmasında emeği geçen Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Eksal Kargı, Yrd. Doç.Dr. Tahsin Görgülü ve Yrd. Doç. Dr. Burçin Acuner’e teşekkür eder bölge halkımıza ve Fakültemize hayırlı olmasını dilerim”.