TGF Yönetim Kurulu Üyesi ve Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC)  Başkanı Derya Akbıyık, "Yeni Yargı Paketi’nde yer alan icra ve iflas ilanlarının gazetelerde yayınlanma zorunluluğunun kaldırılması girişiminın  Anadolu basınına vurulmuş büyük bir darbe niteliği taşıdığını öne sürdü.

Yerel basının büyük bir borç batağı içinde olduğunu, Türkiye genelinde, ilimizde gazete patronlarının gazetesini çıkaramaz noktaya geldiğini ve gazetecilerin işsizlik tehdidi altında olduğunu belirten Derya Akbıyık, Belediyelere seslenerek meclis toplantı tutanaklarının resmi ilan olarak yerel gazetede yayınlanmasını istedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde bu uygulamanın başladığını belirten Derya Akbıyık, yerel basın yerel yönetim işbirliğinin Zonguldak'ta da olması gerektiğini dikkat çekti.

Akbıyık, yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Yerel basında ki sorunlar ve sıkıntılar Zonguldak'tan baktığımız zaman hat safhada, geriye dönük baktığımız zaman ilanlarımız zam artışı olarak, yükseliş trendine girdi, 2 kez zam geldi, bunlar sevindirici gelişmelerdi, abonelerde KDV yüzde bir  seviyesindeydi.

En son 31 Mart yerel seçimlerinden önce  yüzde bir oranı da kaldırıldı. Abone gelirlerinde KDV oranı sıfırlandı. Yerel basının yaşaması anlamında hem Basın İlan Kurumu olsun,  hem de KOSGEB destekli bazı teşvikler alındı bunlar güzel şeyler, olumlu gelişmeler, fakat 2019 Türkiye'sine geldiğimiz zaman hükümetin uyguladığı ekonomik program çerçevesinde biliyorsunuz yatırımlar durma seviyesine geldi. Zonguldak'ta uzun zamandır çok zorunlu ihaleler haricinde ihale yapılmıyor, Türkiye büyüme trendi, büyüme oranı,   çok düşük seviyede seyrediyor. Bu hükümetin aldığı tasarruf tedbirleri ekonomide yaşanan gelişmeler, yerel basında ihale ve resmi ilanlarında büyük kayıplara yol açtı. Resmi ilanlar son 6 aydır çok düşük seviyede hatta neredeyse yok denecek düzeyde.

 Zonguldak merkez de 5 tane günlük gazete var, Devrek'te 2 tane resmi ilan alan gazetemiz var, Çaycuma'da 2 gazete  resmi ilan alan gazetemiz var, Ereğli ilçemizde 5 tane, 1 tane de Alaplı'da var,  toplamda tüm il genelinde bu gazetelerimiz resmi ilanlar ile yaşıyor. Zonguldak'a her baktığımız zaman,  İl Özel idaresinde bir tane ihale yok. Yaprak kımıldamıyor.

 İnşallah ikinci yarı yılda,  ülkemizde ve Zonguldak'ta peş peşe yatırımlar olur, tüm kamu kurumları inşallah sırası ile ihaleler yapar ve gerçekleşir.

O zaman da bizim gelirlerimiz artar diye düşünüyoruz. Şu an sıkıntımız çok yoğun bir şekilde  sürüyor. Önümüzde ki günler de yargı reformu var, 15 Temmuz'a kadar çıkması bekleniyor,  bununla ilgili mecliste görüşmeler var. Biz bu yargı reformu kapsamında icra iflas ilanların kaldırılması gündemde dijital ortama geçilmesi gündemde, biz buna da çok şiddetle karşı çıkıyoruz. Ülke geneline baktığımız zaman icra iflas ilanları bizim %35 gelirlerimize tekabül etmektedir. Son yıllarda yerel basın çok kan kaybetti.

 Biliyorsunuz bununla ilgili ilave tedbirler de almıyor değiliz, mesela bildiğiniz gibi belediyelerin her ay yaptığı meclis toplantıları var, bu toplantılarla ilgili duyuru ve ana başlıklı maddeler halinde görüşmeler yapılıyor.

Başta Zonguldak Belediyesi  ve  diğer ilçe belediyeler görüşülüp, belediye meclisinin aylık toplantıları İlan şeklinde gazetelerde yayımlanmasını istiyoruz, İzmir Büyükşehir Belediyesi hayata geçirdi. İzmir'deki 7 gazete her ay  belediye meclis toplantısı  ilanı tam sayfa vermeye başladı. Aydın ve Konya Belediyesi de bu  ay veya önümüzde ki aylarda uygulamaya başlıyor. Neden ?  Zonguldak'ta da bu durum  uygulanmasın.

Zonguldak Belediye başkanı Doktor Ömer Selim Alan’ a çağrımızdır. Yerel basın , yerel yönetimler ile işbirliğimiz startı başlasın.

İnşallah yargı reformunda icra iflas ilanları kaldırılmaz. Yerel basın olarak bizler  çok güç şartlarda yayım hayatına devam ediyoruz.  Yerel gazetelerin gelirlerini arttırma çabamız sürüyor. İnşallah 2019 ikinci yarısı daha iyi olsun, yatırımlar açılsın, yerel yönetimler sahip çıksın diyerek, uğraşı ve çaba içerisindeyiz" dedi.