Kdz.Ereğli Acheron Vadisi'nde kazı çalışmaları başladı.

Ereğli Müze Müdürlüğü ve Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü işbirliği Ereğli Belediyesi'nin destekleri ve çeşitli kuruluşların da katkıları ile oluşturulan 15 kişilik ekip Süleymanlar ile Kırmacı Mahalleleri arasındaki 117 dönümlük arazide kazı çalışmalarına başladı.

Kazı çalışmalarını ziyaret eden Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, burada yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarını Ereğli halkının önemsediğini söyledi.

"OKUL VE SPOR SALONLARI İÇİH TAHSİS EDİLEBİLİR"

“Şu anda Acheron vadisindeyiz. Cehennem ağzı Mağaralarının mütemmimi diye de sıfatlandırabiliriz. Bu bölge çok önemli bölge. İlerisini 10 yıl önce Devlet Demiryolları’ndan Hazine’ye geçirdik.  İmar planlarını yaptık ve bize çok büyük alan çıktı. Orayı okullar bölgesi yaptık. Fen Lisesi’nden Ortaokula, Liseye, spor salonları, yüzme havuzuna  varıncaya kadar okullar bölgesi oldu. Onların bitim yerinden bu noktaya kadar yaklaşık 110 dönüm bir arazimiz var. Altında bir tarih olduğu noktasında düşünceler olduğu için bu bölge SİT alanı olarak ilan edildi. Burada her hangi bir şey yapma imkanımız yok. Belki bu 110 dönüm arazinin 5-10 dönümünde tarihi kalıntılar olabilir, dolayısıyla bu tespit Arkeologlar tarafından yapıldığı takdirde kalan 100 dönüm arazi yine devletin okul ve spor salonları için tahsis edilebilir. Bunun için bu alanda resmi bir kazı yapılması gerekiyor.

"EREĞLİ'NİN TARİHİ ORTAYA ÇIKACAK"

15 yıl evvel ben bu çalışmayı başlatmıştım. Hocalar geldi, simülasyon yaptı. Yeraltının filmleri çekildi röntgen sistemiyle.  Bir takım bilgiler verdi bize ama onun bir resmiyeti yok. Peşinden kazıyı başlattırdık. 2014 yılından sonra işler durdu. Yeni dönemde Sayın Kaymakamımız İsmail Çorumluoğlu, kendisi çok meraklıydı bu çalışmalara, görüşmeler neticesinde bize önderlik yaptı, sponsorlar buldu. Demir Çelik Fabrikaları, Çınar Boru, Akın Tatoğlu gibi yerlerden sponsorluk aldı. Yine Ticaret Odası, Belediye, konaklama ve araba tahsisi gibi konularda yardımcı oldu. Kaymakamımız Bakanlıktan hocalarımızı çağırdı. Arkeoloji öğrencileri var. Arkeologlar var. İşçiler tutuldu.  Yeni buluntular ortaya çıkmaya başladı. Burada hocamızın söylediği çok güzel bir laf var; ‘Buranın altında eserleri bulsak da Ereğli kazançlı, bulmasak da Ereğli kazançlı. Eğer eser bulursak Ereğli’nin tarihi ortaya çıkacak, bulamazsak altı temiz buraya inşaatları yapabilirsiniz, diyeceğiz. Her iki açıdan da bu kazıların devam etmesi lazım.

"HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ"

Ama en büyük endişemiz Sayın Kaymakamımız İsmail Çorumluoğlu sponsorlukları buldu ve tayini çıktı. Bir iki ay sonra kış nedeniyle bu çalışmalar duracak. Bir dahaki sene bunun devam etmesi lazım. 4-5 sene neticeye varmak için bu kazılar devam edecek. İnşallah yeni tayini çıkan Kaymakamımızın da kazılar konusunda daha hassas davranacağını yine bizleri bir araya getirmek suretiyle, sponsorlukları ortaya koymak, belediyenin hizmetlerini ortaya koymak suretiyle önümüzdeki yıllarda da bu kazıların devam edeceğini düşünüyoruz. Belediye olarak biz her türlü desteğe hazırız. Alanın temizliğini biz yaptık, diğer tarafın da yapmaya hazırız.  Ereğli için çok önemli bir olay. Tekrar ediyorum, altından tarihi eser bulsak da bulmasak da Ereğli için çok büyük bir kazanç olacak. Bu bölgenin kazısının hocalar nezdinde yapılması ve bitirilmesi Ereğli’de yaşayan vatandaşlarımızın en büyük dileği. Hocalarımızın ifade ettiğine göre bölge oturan vatandaşlarımız son derece ilgililer. Sürekli olarak buraya geliyorlar, takip ediyorlar. Bilinçli vatandaş olma noktasındaki gayretlerine teşekkür ediyorum.”

"NEKROPOL ALANINI KAZIYORUZ"

Kazı Heyeti Başkanı Doktor Güzin Bilir de, ilçeye yeni kültür varlıkları kazandırmak istediklerini, bu doğrultuda da alanda kazı çalışmalarına 15 kişilik ekiple başladıklarını ifade ederek şunları söyledi: "Acheron Vadisi’nde Düzce Üniversitesi’nin bilimsel danışmanlığında arkeolojik kazı çalışmalarımızı başlattık.  Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle, Ereğli Müzesi ve yerel kurumlarca desteklenerek bilimsel çalışmalarımıza başladık. 117 dönümde var olan bir nekropol alanını kazıyoruz. Roma Nekropolü olduğu daha önce müze tarafından yapılan kazılar sonucunda belli oldu. Biz de yenilerini, kültür varlıklarını Ereğli’ye kazandırmak istiyoruz. Dolgu topraktan dolayı, zamanında bir tren yolu inşaatı nedeniyle çok hasara uğratılmış bir bölge. İşçi gücüyle daha iyi eserlere ulaşacağımızı düşünüyorum."