Karadeniz Ereğli Belediyesi Baştabipliği öncülüğünde, kent genelinde faaliyet gösteren kafe ve restoranlarda başlatılan sıhhi denetimler devam ediyor.

 

İki hafta önce kentteki birçok işletmede ilk denetimlerini yaptığını duyuran Karadeniz Ereğli Belediyesi Baştabipliği Doktoru Nevruz Kazankaya, beraberinde belediyede görevli Ziraat Mühendisi Hakan Tekin ve baştabiplik personelleri ile aynı işletmelere ikinci kez denetim gerçekleştirdi. İlk denetimlerde, işletmelerin eksik oldukları yönlerin tespit edildiğini ve bu eksiklerin giderilmesi için işletme sahiplerine iki haftalık zaman verildiğini kaydeden Dr. Kazankaya, ikinci denetimlerin sonunda da yine eksiği görülen işletmelere bir kez daha gidileceğini ve aynı olumsuzlukların yaşanması durumunda cezai işlem uygulanmaya başlayacağını söyledi.

 

KONTROLLER YAPILDI

 

Kazankaya'nın öncülüğünde gerçekleştirilen denetimlerde kafe ve restoranlarda ilkyardım malzemesi ve uyarıcı yazıların olup olmadığı, tuvaletlerin ve soyunma odalarının durumları gibi hususlar incelenerek, özellikle bıçak ve spatüllerin temizliği, işletmenin tavan durumu, bodrum ve çatı aralarının durumu, çöp kapları, görevli personelin başlık, iş elbisesi, eldiven giyip giymedikleri kontrol edildi. Yeterli el yıkama yeri ve duşu olmayan, duvarları kirli, genel temizliği kötü ve işletmedeki genel temizliği kontrol eden sorumlu personel bulundurmayan işletmeler bir kez daha uyarıldı. Yapılan denetimlerde bunların yanında hammadde dağıtımları titizlikle kontrol edilerek, genel temizlik işçileri ile gıda üretim işçilerinin ayrı yerlerde olmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuldu.

 

SÜRE VERİLDİ

 

Portör muayene cüzdanlarının kontrol edildiği kafe ve restoranlarda en çok dikkat edilen nokta da, bu işletmelerin havalandırma durumları oldu. Havalandırmaları iyi olmayan, üretim yerleri girişlerinde dezenfektanlı paspas bulundurmayan işletmelere, tesislerinin havalandırma sistemlerini en kısa zamanda modernize etmeleri, hijyen kurallarına uymaları ve üretim yerlerini sağlıklı konuma getirmeleri için süre verildi. İşletmelerin zemin durumlarına bakıldığı denetimlerde yine işyerinin ısı ve basınçla ilgili gösterge ve aletlerinin olması istendi. Makine ve aletlerin temizliği, tahta malzemelerin kullanımı, kapların kapalı olup olmadıkları, madeni yağlar ile gıda yağlarının temas edip etmediği, üretimde katkı maddelerinin kullanılıp kullanılmadığı konularında, işletmeler dakikalarca incelenirken personelin cilt ve tırnak bakımlarına titizlik göstermeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunuldu. 

 

MODERN BİR KENTTE YAŞIYORUZ

 

Yaklaşık dört saat süren denetimler sonunda çalışmayla ilgili bilgi veren Karadeniz Ereğli Belediyesi Baştabipliği Doktoru Nevruz Kazankaya, bu denetimleri yapmaktaki en temel amaçlarının, yüz bini aşan nüfusu ile bölgenin en kalabalık yerleşim birimlerinden biri olan Karadeniz Ereğli'de, vatandaşlara en sağlıklı ve temiz ortamlarda yemek yedirmek olduğunu söyledi. Devletin ilgili birimlerinin, insan sağlığı açısından bu tür denetimlere büyük önem verdiğini ve kurallara uymamanın da ağır müeyyideler getirdiğini belirten Dr. Kazankaya, Karadeniz Ereğli Belediyesi olarak bu çalışmaları yaparken düşüncelerinin karşılıklı anlayış ve birliktelikle en doğruyu bulmak olduğunu söyledi. İşletmelere iki haftayla gerçekleştirdikleri bu denetimlerde ceza uygulamaktan çok, kurallar çerçevesinde sağlıklı ve hijyenik kafe ve restoranları oluşturmak için çalıştıklarını belirten Kazankaya, buna rağmen kurallara uymamakta ısrar eden ve işletmelerinin eksikliklerini, kendilerine verilen süre için tamamlamayan işletmelere yaptırım uygulamaya başlayacaklarını ifade etti. Kazankaya, Rutin kontrollerimiz devam edeceği gibi, bazı dönemler, kent içindeki işletmelere gece denetimleri de yaparak çalışmalarımızı sürdürme kararındayız. Modern bir kentte yaşıyoruz ve bu modern kente yakışan işletmelerde ailelerimizle birlikte huzur içinde yemek yiyip dinlenebileceğimiz ortamları beraber oluşturmak için çalışıyoruz dedi.