CHP İl Genel Meclis Üyesi Yılmaz Efe, Çevre ve Orman Bakanlığı’na başvurarak Köseağzı’nı yok edecek termik santral konusundaki gelişmeleri sordu.

 

ÇED Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir başvuruya gönderdiği yazılı yanıtta, konunun Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü uzmanlarının yerinde inceleme yapacağını ve ayrıca sulak alanların korunmasıyla ilgili olarak da araştırma yapıldığını bildirdi.

 

Kdz. Ereğli’nin geleceğe dönük tek sosyal yaşam alanı olarak öne çıkan ve Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından; plaj bölgesi günlük piknik alanları olarak projelendirilen Köseağzı’na termik santral kurma girişimine karşı mücadele devam ediyor. TTK’nın Kandilli’deki Alacaağzı ocağında rödevansçı Hema tarafından kurulmak istenen termik santralın çevreye vereceği zararlar yöre halkını ve konuya duyarlı kesimlerin büyük tepkisine neden oluyor. CHP’nin Kdz. Ereğli il Genel Meclis üyelerinden avukat Yılmaz Efe de konuyu Çevre ve Orman Bakanlığı’na yazılı başvurarak gündeme taşıdı.

Efe’nin konuyla ilgili yazılı başvurusuna ise Bakanlığın Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürü Fevzi İşbilir, “Bakan adına” imzaladığı yanıt yazısında konunun inceleme aşamasında olduğunu vurguladı.

İşbilir, konuyla ilgili yapılan toplantılar ve en son olarak bakanlıkta düzenlenen toplantıda alınan kararları açıklarken, “ye-rinde inceleme”den bahsetti.

Fevzi İşbilir’in yazılı yanıt metni aynen şöyle: “Zonguldak ili, Ereğli ilçesi mücavir alan sınırları içerisinde kurulması planlanan Kandilli Termik Santrali ile ilgili olarak ÇED sürecinin başlatıldığının 02.04.2009 tarihinde yapılan halkı bilgilendirme toplantısında öğrenildiği, Kösağzı mev-kiinin bir termik santral açısından seçilen yer itibari ile son derece uygunsuz olduğu, Bakanlığımızca tesis edilecek karar nedeniyle insan sağlığı ve çevredeki canlılar açısından geri dönülemez. Köseağzı gündeme geleceğinden bahisle hiçbir idari işlemin kabul edilemeyeceği, santralin Ereğli ve Kandilli yerle-şim yerlerine yakınlığı, bölgenin Erdemir T.A.Ş. tarafından zaten ağır bir kirliliğe maruz kaldığı belirtilerek, bu sebeplerle Anayasamızın 56. maddesince sağlanan sağlıklı ve dengeli bir yaşam alanı hakkını ortadan kaldıracak olan ÇED başvurusunun Bakanlığımızca Anayasanın 2. ve 56. maddeleri, Çevre Kanunu, Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmeler özellikle Kyoto Protokolü uyarınca ÇED olumsuz kararı verilerek sonuçlandırılması ve başvuru dilekçesine Kanunun 11. maddesi ve söz konusu Kanun’un uygulanması hakkında yönetmelik hükümleri gereğince yanıt verilmesi talep edilmektedir.

Kandilli Enerji Santrali ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliği’nin 8. maddesi kapsamında hazırlanan ÇED Başvuru Dosyasının 26 Ocak 2009 tarihinde Bakanlığımıza sunulmasını müteakip, Bakanlığımız tarafından, santralin yeri ve türü dikkate alınarak, ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan kapsamlı bir İnceleme Değerlendirme Komisyonu teşkil alınmıştır.

ÇED Yönetmeliği’nin 8. maddesi (4). Fıkrasında yer alan “…….. Valilik, halka yörede proje ile ilgili olarak başvurunun yapıldığını, Çevresel Etki Değerlen-dirmesi süreci tamamlanmasına kadar projeye ilişkin görüş, soru ve önerilerinin değerlendirilmek üzere Valiliğe veya Bakanlığa verilebileceğini anons, askıda ilan, internet gibi herhangi bir yöntemle duyurulur…” hükmü gereğince, 30 Ocak 2009 tarihi itibariyle, ÇED Başvuru Dosyasının bir nüshası Zonguldak Valiliği’ne gönderilmiştir. Diğer taraftan, Halkın Katılım Toplan-tısından yaklaşık 2 ay önce, Ba-kanlığımız ÇED ve Planlama Genel Müdürlüğü’nün http://www.cedgm.gov.tr/cedsureci/ced_proje_durum/proje_88.h444tm internet adresinde, söz konusu projenin ÇED sürecine ilişkin tüm bilgi ve belgelerle birlikte, ÇED Başvuru Dosyası da yayınlanmaya başlanmıştır.

Söz konusu proje ile ilgili olarak yönetmeliğin 9. maddesi gereğince 02.04.2009 tarihinde Zonguldak İli, Kandilli Beldesin de, ÇED Sürecine Halkın Katılı-mı Toplantısı yapılmıştır. Bakan-lığımızda gerçekleştirilen Bilgilenme, Kapsam ve Özel Format Belirleme Toplantısında; projenin duyurusu, türü, önemli çevresel etkileri, proje için belirlenen yerin özellikleri ve halkın katılımı toplantısında gündeme gelen konular da dikkate alınarak projenin hangi kapsamda ele alınması ve ÇED raporunda ne tür çalışmaların yer alması gerektiği detaylandırılmıştır. Anılan toplantıda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü temsilcisi tarafından, Genel Müdürlük uzmanlarınca yerinde inceleme yapılmasını müteakip, proje raporunda belirtilen Neyren Deresi, Keşkek Deresi ve Alacaağzı Deresi’nin Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hususunda görüş bildireceği belirtilmiştir. Konu ile ilgili görüş henüz tarafımıza ulaşmadığından, Kandilli Enerji Santrali projesi ile ilgili olarak ÇED Raporu Özel Formatı gönderilememiştir.”