Zonguldak Valiliği Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği (ZONÇEB), Zonguldak Valisi Erdal Ata başkanlığında İl Özel İdare Toplantı Salonu'nda toplandı. Toplantıda ilk olarak Ereğli Çöp Aktarma İstasyonu ile gelişmeler görüşüldü. ZONÇEB Başkanı Erdal Ata, aktarma istasyonunun Türkiye'deki en iyi tıbbi atık bertaraf tesislerinden bir tanesi olduğunu belirterek şunları söyledi;
"ÇÖPE ATILAN HAMMADDELER
EKONOMİYE KAZANDIRILACAK"
"Ambalaj atıklarının ayrıştırılarak ülke ekonomisine kazandırılması ile ilgili bir çalışmamız vardı. Bununla ilgili şu anda depolama alanının olduğu yerde bir tesis kuruldu. Aktif olarak 2 aydır faaliyette olan tesisi ayda 3 bin TL civarında firmadan kiralıyoruz. Tesisin kuruluşuna birlik olarak hiçbir maddi yönden katkıda bulunmadık. Bize verilen bilgilere göre yaklaşık 500 binlik bir yatırım yapıldı. 10 yıl sonra tesis bize çalışır halde devir edilecek. Diğer bir faydası da bu ambalaj artıkları özellikle kola kutuları, pet şişeler, naylon poşetler bunlar depolama alanında çok geniş yer tutan hacimli şeyler. Ne kadar sıkıştırırsanız sıkıştırın çok alan işgal ediyor. Diğer bir faydası 15-20 kişiye istihdam verildi. Geçimini oradan temin ediyorlar. Çöpe atılan hammaddeler ekonomiye kazandırılmış oluyor. Belediyelerin 30 tanesiyle protokolleri imzalandı. Ambalaj atığında hedef kaynağında toplamak. Evlerde ambalaj atıklarıyla evsel atıkların birbirinden ayrılarak anlaştığımız firma okullara, resmi kurumlara, yerleşim merkezlerine bunlar için ayrılmış çöp konteynırları koyacaklar. Belirli dönemlerde bunları kendileri toplayacaklar. Böyle olduğu takdirde dolaylı olarak belediye olarak aktarma istasyonlarına ve ya çöp döküm alanlarına göndereceğiniz çöp miktarı azalmış olacak."
"ÇÖP GÖNDERMEYEN BELEDİYELERE
CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK"
"Tesiste bir takım eksik ve noksanlıklar vardı. Şu anda Ereğli Aktarma İstasyonu'nun bir an önce hizmete girmesi için hızlı bir çalışma yapılıyor. Hava şartları çalışmaya engel olmazsa, Aralık ayının sonunda bitirilmesi planlanıyor. Tesis biter bitmez de yol ve ana çöp döküm alanının proje dahilinde yapılması için çalışmalar başlayacak. Bunun için belediyelerimizin taahhüt ettikleri ödemeleri gereken paralar var. Ama maalesef biz belediyelerimizden para almakta zorlanıyoruz. Aktarma istasyonlarında bir problem olmayıp da çöpünü göndermeyen ve ya eksik gönderen belediyelerimiz var. Çevre Müdürümüze talimat verdim, bunları kesinlikle takip edeceğiz ve cezai işlem uygulatacağız. Cennet gibi bir bölgede yaşıyoruz, ancak bizim gerek vatandaşlarımız, gerek kurum ve kuruluşların sorumsuzluğu ve duyarsızlığı yüzünden cennet gibi bölgeyi çöplüğe dönüştürüyoruz. Bunda en büyük görev bizlere ve size düşüyor. Bu konuda daha hassas ve duyarlı olmamız gerekiyor. Çevre müdürümüz ve ekipleri takip edecek. Hangi belediye sınırları içinde çöp dökülmüşse, o belediye yandı, haberiniz olsun. Daha sonra cezayı belediye başkanlarına ödetmek zorunda kalacağız." Vali Erdal Ata 2011 yılı mali bütçesi ile ilgili olan maddeye gelince ZONÇEB'in 2011 yılı için ayrılan bütçenin 2 milyon 208 bin TL olduğunu belirtti. Ardından katılımcıların dilek ve görüşlerine bölümüne geçildi ve belde belediye başkanlarının şikayetleri dinlendi. İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, "Belediyeler ve Katı Atık Sorunları" adlı görsel sunum yaptı.
Erdal Ata, belediye başkanlarına çevre temizliğine daha çok dikkat edilmesi hususunda uyarılarda da bulundu. Ata, belediye çalışmalarında çöp ve kanalizasyon çalışmalarına öncelik verilmesini belirterek şöyle konuştu;
"BELEDİYELER VATANDAŞA HOŞ
GÖRÜNEN ŞEYLERİ YAPIYOR"
"Belediyeler festival yapmasın, park ve bahçe yapmasın, çöp ve kanalizasyonla ilgili sorunları mutlaka çözsün. Aksi takdirde kirletilen çevreyi eski haline getirmek mümkün olmayacak. Eski haline getirmek isteseniz bile ağır faturalara ödeyeceksiniz. Önceliklerimizi teşkil ederken maalesef sıralamayı düzgün yapamıyoruz. Bir insanın karnı açsa, sigara içmeye hakkı yok. Cebindeki para ihtiyacını karşılamaya yetmiyorsa sigara içmeyip karnının doyurması gerekiyor. Ama biz karnımızı doyurmuyoruz, sigara içiyoruz. Ondan sonra açız diye bağırıyoruz. Bunu söylemeye hakkımız yok. 
Belediyelerin birinci derece görevi kanalizasyon ve çöple ilgili sorunları çözmektir. Bunları yapmanız gerekir. Gece gündüz mesainizi buna sarf etmeniz gerekir. Çöp ve kanalizasyon arıtma tesisleriyle ilgili fedakarlık yapmanız gerekir. Ereğli Organize Sanayi Bölgesi'nde bin kişilik arıtma kuruyoruz. Aşağı yukarı 50-60 bin TL'ye mal oluyor.
Bunu hangi belediye ödeyemez? Ama bizim belediyelerimiz, 'bunlar vatandaş nazarında prim yapan konular değil, önce park yapalım, bahçe yapalım, festival yapalım sanatçı getirelim' diye vatandaşa hoş görünen şeyleri yapıyorlar. Bunlar yanlış şeyler. Karabük'te toplantımız vardı. Gelirken Filyos Çayı'na baktım. Çayın etrafı hep çöplük olmuş. Allah aşkına bunları yapmayalım ve yaptırmayalım."