Zonguldak İl Özel İdare ve Çevre Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği (ZONÇEB) tarafından, bölgedeki belediyelere ait kanalizasyon ve çöp depolama sorununu çözmek amacıyla, İl merkezine bağlı Sapça köyü mevkiinde, "Çöp Döküm ve Depolama Tesisi" kurularak faaliyete geçti.  Alaplı'ya 92 km uzaklıktaki, yaklaşık 3 milyon TL. maliyetle kurulan tesis, tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde "katı atık ayrıştırma tesisi" de kurulacak ve Zonguldak genelindeki günde ortalama 400 ton çöp, bu tesiste depolanarak, ayrıştırılacaktır. İl genelindeki belediyeler, Zonguldak Merkezde kurulan Çöp Döküm ve Depolama Tesisi'ne çöplerini ikisi tamamlanan, biri de kısa zamanda tamamlanacak olan "aktarma istasyonları" vasıtasıyla nakledecekler. Çaycuma ve Kilimli ve Alaplı aktarma istasyonlarının yapımı tamamlandı, Ereğli'de ki aktarma istasyonunun ise yeri belirlendi, ihale aşamasına gelindi. İki ay sonra da faaliyete geçmesi planlanıyor.

 

LİMAK’A TESLİM

Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu çöplüğün kaldırılması konusunda yaptığı açıklamasında, kısa süre içerisinde çöp alanının tekrar çevreye kazandırılacağını belirtti.

Çimenoğlu açıklamasında, “Belediyemizin, Kocaman mevkiindeki, hem insan sağlığı, hem de çevre temizliği açısından bizleri oldukça rahatsız eden "çöp depolama alanı"nı artık kaldırdık ve bu alanı söz konusu mevkide Karayolları adına "duble yol" çalışmalarını yürüten LİMAK firmasına teslim ettik. Firma; bu alanın üzerini kapatma ve çöpleri çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf etme çalışmalarına başladı. Kısa süre içerisinde bu alan, tekrar çevreye kazandırılmış olunacaktır. Ereğli ilçemizdeki aktarma istasyonu henüz yapılmadığından dolayı, Belediyemiz çöplerini, geçici olarak Ereğli Belediyesi'nin "çöp depolama alanı"na dökmektedir. Yaklaşık iki ay sonra, ilçemizin çöpleri, Ereğli ilçemizde yapılacak olan "aktarma istasyonu" vasıtasıyla Zonguldak'taki "Çöp Döküm ve Depolama Tesisi"ne nakledilmeye başlanacaktır. Bu arada,  çöp döküm alanını kullanma olanağı sağlayarak, Belediyemize ve dolayısıyla ilçemize yardımcı olan Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a da teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunuyorum.”dedi.