Alaplı?ya bağlı Aşağıdağ köyünde bir kişi, 18 yıldır süren hastalığı nedeniyle evini ve bahçesini çöplüğe çevirdi. Askerliğini yaparken her sabah çıktığı mıntıka temizliği nedeniyle hastalığı ilerleyen Bayar, evlenecek eş bulamıyor.
18 yaşında evde ve yolda gördüğü takvim yaprakları ile çivileri toplamaya başlayan Murat Bayar (36), 1994 yılında Ankara'nın Polatlı ilçesinde askerliğini yaptı. Burada her sabah ve günün belirli dönemlerinde yaptığı mıntıka temizliği nedeniyle hastalığı daha da ilerleyen Murat Bayar, topladığı sigara paketi, izmarit, plastik şişe ve kapakları ile kağıt parçalarını valizine doldurmaya başladı. Askerlikten sonra evine de karton, gazete, kağıt parçaları ile plastik şişe, kapak, teneke, naylon sigara paketi gibi çöpler getirmeye başlayan Murat Bayar'ın hastalığı daha da ilerledi. Bayar, 2001 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne yatırılarak 1.5 ay tedavi gördü. Bir süre iyileşen ancak ekonomik problemler nedeniyle tedavisine devam edemeyen Bayar'da çöp toplama hastalığı tekrar nüksetmeye başladı. 64 yaşındaki annesi ile birlikte yaşayan Murat Bayar'ın bu hasatlıktan kurtulabilmesi için köylülerin de desteğiyle evlendirilmesine karar verildi ancak bir türlü iyileşemeyen şahıs bu amacına ulaşamadı. Ayrı yaşayan ağabeyi ve komşularının zoruyla evin içerisinde, alt katındaki boşlukta ve bahçede bulunan çöplerin defalarca boşaltıldığını belirten Bayar, zaman zaman kendisinin de biriktirdiği çöpleri yaktığını fakat yeniden toplayıp evi ve çevresini çöplerle doldurduğunu kaydetti. Son 3 yıldır daha da artan hastalığı nedeniyle her gün çuvallar dolusu çöp toplayan Bayar, yeniden tedavi görmek istiyor. Annesini kaybetmenin korkusunu yaşayan Bayar, "Kağıt parçası ya da herhangi bir çöp gördüğüm zaman onu almak istiyorum. Almazsam, terliyorum, bunalıyorum, hastalanıyorum. Beni engelleseler bile o çöpü alıyorum. Almayacağımı söylüyorum ama gidip yine onu alıyorum. Kız istemeye gittiler. Kızı çok beğendim, o da beni beğendi. Bu arada kendimi zorladım. Çöp toplamayı azalttım. Günde bir poşete kadar düşürdüm ama yine de vazgeçemedim. Bunun için karşı taraf da kızlarına bakamayacağımı söyledi. Kızı vermediler. Artık sadece annem var. Onu da kaybedersem ne yapacağımı bilemiyorum. Onun için bir an önce tedavi olup
bu hastalığımdan kurtulmak istiyorum" dedi.
Oğlunun hastalığında bağırıp çağırdığını ve bayıldığını belirten Aynur Bayar, "Oğlum artık hiç dinlemiyor. Yatağını bile çöplerle doldurdu. Bana b ir şey olursa ne yapacak bilemiyorum. Oğlum yeniden tedavi görsün, tedavisini tamamlasın ve iyileşsin istiyorum. Bizim ekonomik gücümüz yeterli olmadığı için tedavisi yarım kalıyor" diye konuştu.
Durumdan rahatsız olduklarını belirten komşuları ve köylüleri de Bayar'ın yeniden tedavi görmesini istiyor. Bazı komşuları ise Bayar'ın belediyede çöp temizleme işinde çalışarak hastalığından kurtulabileceğini savunuyor.