Kdz. Ereğli’nin suyunu içenler  ya bu ilçeden ayrılmayıp yerleşiyor ya da gittikleri yerlerde Ereğli’yi anlatıp özlem gideriyor. Bu özlemlerine gem vuramayanlar da sık sık ilçeyi ziyaret ederek yakın dost ve arkadaşlarına merhaba diyorlar.

“Ereğli unutulmaz yaşanır” diyenlerden biri de Mahmut Karımış. Bankacı  Karımış Kdz. Ereğli’de 7 yıl bir bankanın müdürlük görevini yaptı.  Şimdi Ankara’da yaşayan Mahmut Karımış  hafta sonu geldiği Kdz. Ereğli’de haber merkezimize gelerek, muhabirlerimizden Eyüp Bektaş ile görüştü. Hoş sohbet eden bu ziyaret  sırasında Bektaş tarafından Aslen Çorumlu olan Karımış’a  “Sizin yaptığınızı Çorumlu yapmaz sözünün içini, doğrusunu, anlamını öğrenmek istiyorum. Biliyor musunuz?” sorusu yöneltildi.





Bu soruya kahkahalarla gülen Mahmut Karımış “biliyorum” dedi ve şunları söyledi:

“Çorumluyum.  Bu konuyla ilgili değişik söylentiler var ancak en bilineni Osmanlı’nın son dönemlerindeki vergi tahsilatıyla ilgili yaşanmış bir iki olay oluşturuyor benim yaptığım araştırmalarıma göre. Araştırdım. Okudum birçok kaynaktan. O kaynaklardaki ana hikaye şuydu:

Tahsildar bir köye geliyor, o dönem ayni vergi alınıyor. Mal üzerinden ayni vergi alınıyor, köylüler mallarını saklayabildiklerini saklıyorlar saklayamadıklarının vergisini veriyorlar. O arada bir tane eşeği ne yapacaklarını bulamıyorlar yatırıyorlar yere üzerine bir çulla kapatıyorlar. Bir ağacın altına yatırıyorlar. Tahsildar köyü dolaşıyor, ürünleri sayıyor, malları, davarları sayıyor, en sonunda diyor ki o ağacın altında ne var? Köylü de diyor ki o ağacın altında dedem var hasta yatıyor biz de üzerini örttük bir şeyler dinleniyor. Şeklinde cevap veriyor. Tam tahsildar oradan ayrılırken çulun altından bir bağırtı sesi geliyor, eşek bağırması sesi geliyor. Tahsildar bakıyor diyor ki hani sizin dedenizdi bu eşek çıktı ya bu?

Aynı tahsildar bir süre sonra Kayseri’de tahsildarlık yaparken gene bir köye gidiyor. Benzeri bir durumda karşılaşıyor, bu sefer diyor ki o ağacın altında yatan ne? Onlar da diyorlar ki babamız yatıyor. Bunun üzerine tahsildar Çorum’daki olayı hatırlıyor. Çorum’da dede yatıyordu burada da Baba yatıyor acaba ne ki gidip bir bakayım diyor. Bakıp gördüğünde eşeğin yattığını görüyor ve diyor ki siz baba dediğiniz eşeğe diyor Çorumlu en azından dede demişti sizin yaptığınızı Çorumlu bile yapmadı diyor. Bunun üzerine Senin yaptığını Çorumlu bile yapmadı lafı günümüze kadar geliyor.  Kayserililer yüzünden biz bu lafı duyuyoruz yani kötü anlamlara da gelebilir, iyi anlamlara da gelebilir.”