Cumhuriyetin ilan edilişinin 87’nci yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak merkez ve ilçelerinde de coşkuyla kutlandı. Havanın yağışlı olması nedeniyle kutlama programları salonlarda yapıldı. Cumhuriyet coşkusunun salonlara sığmadığı görüldü.

ZONGULDAK'TA KUTLAMALAR

Cumhuriyet Bayramı’nın 87’nci yıldönümü kentte büyük bir coşkuyla kutlandı. Karaelmas Kemal Köksal Stadyumu’nda yapılması planlanan kutlama töreni, yoğun yağmur yağışı nedeniyle Karaelmas Can Polat Pamay Spor Salonu’na taşındı.

Törene; Vali Erdal Ata, CHP Zonguldak Milletvekili ve Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Ali Koçal, 3’üncü Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Çardakcı, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Baro Başkanı İ.Kerem Ertem, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, Vali Yardımcıları Cemalettin Özdemir, Fethi Özdemir, Ahmet Mailoğlu, İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak, CHP İl Başkanı Osman Yayla, İl Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kutlama töreni, Vali Erdal Ata, 3’üncü Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Çardakcı ve Belediye Başkanı İsmail Eşref’in salonda vatandaşların bayramını kutlamasıyla devam etti. Daha sonra kutlama mesajını okuyan Vali Erdal Ata, şunları söyledi:

“MİNNET VE ŞÜKRANLA ANIYORUZ”

“Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde kurulan ve yüce milletimizin karakterine en uygun, dünyanın en çağdaş yönetim şekli olan cumhuriyetimizin 87’nci yıldönümünü kutlamanın, büyük coşkusunu, heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Büyük Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi, O’nun önderliğinde, ulusumuz ve bağrından çıkan kahraman ordumuzca, büyük bir azim, inanç ve kararlılıkla yürütülmüş, her türlü zorluğa rağmen işe benzeri görülmeyen büyük bir zafer kazanılmıştır. Bu büyük ve tarihi zaferle, ulusuzuma onurlu bir yaşam, parlak bir gelecek, çağdaş bir devlet yönetimi armağan eden ve bu büyük tarihi değişimi gerçekleştiren Yüce Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz.”

“YA İSTİKLAL YA ÖLÜM PAROLASIYLA MÜCADELEYE BAŞLADIK”

“Vatanımızın bağımsızlığı ve istiklali için binlerce şehit verilerek kazanılan kurtuluş mücadelesinde ‘yabancı bir devletin himaye ve desteğini kabul etmek, insanlık özelliklerinden mahrumiyeti, beceriksizlik ve miskinliği itiraftan başka bir şey değildir’ diyen Atatürk, tarih boyunca büyük devletler kurarak, hür ve bağımsız yaşamış büyük Türk milletinin, varlığına ve bağımsızlığına kast edenlere asla boyun eğmeyeceğini çok iyi biliyordu. Yine ‘Türkiye halkı, asırlardan beri hür ve bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı hayatın şartı kabul etmiş bir milletin kahraman evlatlarıdır. Bu millet İstiklalsiz yaşamamıştır ve yaşamayacaktır’ diyerek, ‘Ya İstiklal, ya ölüm’ parolasıyla kurtuluş mücadelesini başlatmış ve yediden yetmişe tüm Türk milletinin bir zaferin yaratıcısı olmuşlardır. Bu zafer hiçte kolay kazanılmamış, fakru zaruret içinde olan milletimiz, vatanın bağımsızlığı, istiklal ve hürriyeti için, birçok cephede kahramanca mücadele ederek yüz binlerce şehit vermişlerdir. Şu bilinmelidir ki; Türkiye Cumhuriyeti, Büyük Türk Milleti’nin öz ve en değerli malıdır. Kıymetli evlatlarının elinde daima yükselecek sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, hep birlikte coşkuyla kutladığımız bu en büyük bayramımızda, Cumhuriyet’in taşıdığı önemi çok daha iyi anlıyor, bizlere sağladığı kazanımlarıyla gurur duyuyoruz.”

Konuşmanın ardından öğrenciler Yunus Emre Kundakçıoğlu ile Büşra Turnalı “Cumhuriyet” konulu şiirlerini okudular. Daha sonra HASAD’ın halk oyunları gösterisi sergilendi. Etkinliğin son bölümünde şiir, kompozisyon ve resim dalında dereceye giren öğrencilere hediyeleri protokol üyeleri tarafından verildikten sonra kutlama programı noktalandı.

KDZ. EREĞLİ’DE KUTLAMALAR

Cumhuriyetin ilan edilişinin 87’nci yıldönümü, tüm yurtta olduğu gibi Ereğli ilçesinde de coşkulu törenlerle kutlandı. Devrim Bulvarı'nda yapılması planlanan törenler, hava muhalefeti nedeniyle Erdemir Kültür Merkezi'nde yapıldı. Atatürk Anadolu Lisesi'nce düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Atatürk'ün, “En büyük eserim” dediği cumhuriyetin 87’nci yıldönümünün tüm yurtta coşkuyla kutlandığını belirtti.
Söz konusu coşkunun ülkenin birliğini güçlendirmenin sembolü olduğuna değinen Çay, “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak sonsuza kadar yaşayacaktır. Cumhuriyet kurulduğunda 5 bin 500 olan Ereğli'nin nüfusu, bugün 105 bine ulaşmıştır. Sadece birkaç okul bulunurken, ilköğretimde okullaşmasını tamamlamış olan ilçede, lise düzeyinde öğrencilerimizin tamamı eğitimlerini sürdürmektedir. İki fakültesi bulunan Ereğli'nin geldiği nokta 87 yılda gelinen noktanın ifadesidir" dedi.
Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Haşim Çakır ise yaptığı konuşmada, gücünü damarlarındaki asil kandan alan gençlere güvendiğini gençlerin aldıkları emaneti en iyi şekilde taşıyacağına inandığını söyledi.
Törende daha sonra tarih öğretmeni Serap Okay, günün tarihi ve anlam ve önemine ilişkin bilgi verdi. Öğrenciler tarafından şiirler okundu. "Cumhuriyet, Ankara'dan Doğan Güneş" konulu sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Milli Eğitim Müdürlüğü'nce ilk ve orta dereceli okul öğrencilerine yönelik şiir, resim, kompozisyon yarışmaları ile Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'nca düzenlenen yelken yarışlarında dereceye girenlere ödülleri verildi.
Program halk oyunları gösterisi ile sona erdi.
Programa, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler de katıldı.

 ÇAYCUMA’DA KUTLAMALAR

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, tüm Türkiye’de olduğu gibi Çaycuma’da da coşkuyla kutlandı. Yağmurdan dolayı Çaycuma Spor Salonu’nda gerçekleştirilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına; Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Çaycuma Cumhuriyet Başsavcısı Ersin Karadağ, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, İlçe Emniyet Müdürü Timur Özgen, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kaymakam Hasan Yaman, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 87’nci yılını ve cumhuriyetin kuruluş süreciyle ilgili konu yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“Vatanımızı vatan yapan şehit ve gazilerimizi sonsuz şükranla anıyoruz. Cumhuriyet, bir aydınlanma öyküsüdür. Cumhuriyet, bir siyasi dönüş olarak kabul edilmektedir. Cumhuriyet, sevinçte ve tasada, özgürce birlik içinde yaşam rejimidir. Cumhuriyet din, inanç ve cinsiyet ayırırımı yapmaksızın tüm vatandaşlarımızı kollamaktadır. Cumhuriyet halkın kendisini yönetenleri kendisi seçmesi, halkın egemenliğin asıl kılınmasıdır. Türk milleti çağdaş uygarlığın nimetlerinden faydalanarak gelişmiş, modern ülkelerin arsında yer almaktadır. Cumhuriyet dünyada özgür düşünen, modern bilgi ve teknoloji ile desteklenen, birlik ve beraberlik içinde Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda var olacaktır. Bu duygu ve düşünceler içinde, başta Çaycumalılar olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum.”

İstiklal Marşı’nın okunması ve protokolün halk ile öğrencileri selamlamasının ardından başlayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri, öğrencilerin ve Halk Eğitim Merkezi Halkoyunları ekibinin halkoyunlarıyla coşkuyla kutlandı. Öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 87’nci yılı münasebetiyle ilçe düzeyinde düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

DEVREK’TE KUTLAMALAR

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Devrek’te havanın yağmurlu olmasından dolayı Hamidiye Anadolu Lisesi Spor Salonu’nda coşkuyla kutlandı. Törene; Devrek Kaymakamı Hüseyin Öner, Garnizon Komutanı Ramazan Çalışkan, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, Devrek Cumhuriyet Başsavcısı Taner Güngör, Devrek İlçe Emniyet Müdürü Murat Biber, İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdullah Turan, AKP Devrek İlçe Başkanı Özcan Özmekik, kamu kurum ve kuruluşları müdürleri, askeri erkan, gaziler, öğrenciler ve kalabalık vatandaş grubu katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Devrek Kaymakamı Hüseyin Öner, Türk milletine eşsiz bir armağan olan cumhuriyetin 87’nci yılını kutlamanın mutluluk, coşku ve heyecanı içinde olduğunu belirterek, “19 Mayıs 1919'da ulu önder Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatmıştır. 29 Ekim 1923 tarihinde de 'Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare şekli, cumhuriyet idaresidir' diyerek cumhuriyeti ilan etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti önünde uzanan aydınlık yolda, emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir. Benimsediği, evrensel ilkeleri muhafaza ederek uygar dünyanın onurlu bir üyesi olmak için verdiği kararlı mücadeleyi sürdürecektir. Türkiye Cumhuriyeti, artık her alanda dev atılımlar gerçekleştirmiş bir dünya devletidir. Devletlerarası amansız bir rekabetin yaşandığı yüzyılımızda ülkemiz bilgiye önem vererek, teknolojik alanda önemli başarılara imza atmış ülkeler arasında yerini almıştır. Bundan sonra da Türkiye Cumhuriyeti önünde uzanan aydınlık yolda, emin adımlarla ilerlemeye devam edecek, benimsediği, evrensel ilkeleri muhafaza ederek uygar dünyanın onurlu bir üyesi olmak için verdiği kararlı mücadeleyi sürdürülecektir” dedi.

Konuşmaların ardından Kaymakam Hüseyin Öner, Garnizon Komutanı Ramazan Çalışkan ve Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, halkın bayramını kutladı. Törende öğrenciler tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, şiirler okundu. Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yapılan çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi. Tören, şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterilerinin sunulması ile sona erdi.