ÇELENKLER KONULDU

Başbakanlık genelgesinin ardından geçit törenleri ve resepsiyonlar iptal edilirken sadece Atatürk Anıtlarına çelenkler konuldu. Kdz.Ereğli Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen çelenk koyma törenine ilçe protokolünün büyük bir bölümü katıldı. Çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşu ve TED Kdz.Ereğli Koleji Armoni ekibinin bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okundu ve program sona erdi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle gönderilen kutlamalar şu şekilde:

EMANETİ KORURUZ
Alaplı Belediye Başkanı Nevzat Çimenoğlu yazılı bir açıklama yaparak Cumhuriyet Bayramını kutladı. Çimenoğlu, yaşanan olaylar nedeniyle derin bir üzüntü içinde olduğumuza da dikkat çekerek ulusun acılardan kenetlendiğine dikkat çekti ve görüşlerini şu şekilde duyurdu:
Dünyanın içinde bulunduğu şartlar, Cumhuriyetimizin ve Cumhuriyetle elde ettiğimiz kazanımların ne kadar değerli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Dünyanın ve Ortadoğu'nun bu karışık ortamında, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün bize emanet ettiği, bize miras bıraktığı bu güzel Ülkemizin ve Cumhuriyetimizin kıymetini daha iyi anlıyoruz. Bu nedenle Cumhuriyetimizin ve Ülkemizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'e ne kadar teşekkür etsek, O'nu ne kadar şükranla ansak azdır. O'na olan minnet borcumuzu zaman geçtikçe daha iyi anlıyoruz.
Şunu tüm dünya çok iyi bilmelidir ki, ecdanının çok büyük zorluklar ve imkansızlıklarla bu ülkeyi kurtarmak için verdiği o kutsal mücadelenin bilincinde olan ve aldığı emaneti gözü gibi koruma ve kollama azminde olduğunu her fırsatta gösteren büyük Türk Milleti, her ne pahasına olursa olsun Cumhuriyet'in temellerinin sarsılmasına, bir karış toprağımızın koparılmasına izin vermeyecektir. İç ve dış düşmanlar bunun bilincinde olmalı, hayali projeler peşinde koşmamalıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin 88. Kuruluş Yıldönümünü kutluyor; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarına, Ülkemizin birlik ve bütünlüğü, huzur ve güvenliği için canını feda etmekten kaçınmayan şehitlerimize, ebediyete intikal etmiş gazilerimize Allah'tan rahmet; hayatta olan gazilerimize de sağlık ve huzur dolu bir ömür diliyorum.

TEK EGEMENLİK
MİLLİ EGEMENLİK
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (TSO) Mehmet Genç Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
Ülkemizin İngilizler, Yunanlılar, Fransızlar, İtalyanlar tarafından paylaşılması ile sonuçlanan Birinci Dünya Savaşından sonra,Mustafa Kemal'in  "Tek bir egemenlik var, o da Milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü kurtaracaktır." seslenişi ile başlayan kurtuluş savaşı ile düşmanın ülkeden atılıp sınırlarımızın belirlenmesiyle 29/Ekim/1923 yılında kurulan Cumhuriye-timizin kuruluş yıldönümünde;
Mustafa Kemal Atatürk'ü, O'nun kahraman silah arkadaşlarını ve kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi milletçe sonsuz minnet, şükran ve  rahmetle anıyor ve Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümünü kutluyorum.

HAİN KARANLIK EMELLER
AKP Alaplı ilçe Başkanı Faruk Çaturoğlu yayımladığı Cumhuriyet kutlamasında görüşlerini şu şekilde ifade etti:
Türk Milletinin doğulusuyla batılısıyla kuzeylisiyle güneylisiyle tek vücut olarak ortak inanç etrafında birleşerek yürüttüğü kurtuluş savaşının destansı bir zaferle kazanılmasından sonra kurulan cumhuriyet dünya tarihinde eşi az görülen bir başarı timsalidir.Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biridir.
Cumhuriyet aziz milletimizin tarih sahnesinde yeniden yer alışının ve dirilişinin adıdır.Bu olguyu zamanla demokrasi ile taçlandıran milletimiz muasır medeniyetler seviyesine ulaşılmasına büyük mesafeler alınmıştır.
Bugün ülkemiz için her zamankinden daha fazla birlik beraberlik kardeşlik ve dayanışmaya ihtiyacımız var.Çünkü en son 24 askerimizin şehit edilmesiyle sonuçlanan Çukurca 'da ki hain saldırı örneğinde görüldüğü gibi iç ve diş odakların tahriki ile kardeş kavgası çıkararak ülkemizi bölmeye çalışanlar var.
Ayrıca ülkemiz sık sık tabii afetlere maruz kalan bir coğrafyada bulunmaktadır. Şu anda Van depreminin yarası çok taze ve milletçe sarmaya çalışıyoruz. Ancak menfur terör saldırılarından sonra bu depremle birlikte tüm Türkiye'nin ve milletimizin Vanlı kardeşlerimize yardım konusunda olağanüstü seferber olması ülkemiz üzerinde hain ve karanlık emeller besleyenlerin heveslerinin kursaklarında kalmasına sebep olmuştur. Milletimiz tarihte bir çok badireyi ortak inanç etrafında birleşerek bertaraf etmiştir.Yine ayrımcılara inat kardeşlik duygusunu daha da pekiştirerek kararlı ve hukuk içerisinde kalarak demokratik yollarla sevgi ile bunu başaracaktır.
Bu duygu ve düşünceler ile cumhuriyetimizin 88.kuruluş yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal'i,silah arkadaşlarını, kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyor,tüm hemşehrilerimizin cumhuriyet bayramını kutluyorum.

ESARETE BOYUN EĞMEYİZ
Türk Metal Sendikası Kdz.Ereğli Şubesi Yönetim Kurulu Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığı yazılı açıklamasında görüşlerini şöyle dile getirdi:
Tam Bağımsızlık ve Ulusal Egemenlik temel değerleri üzerine; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ellerinde kurulan ve milletimize armağan ettiği Cumhuriyetimizin 88. yılını büyük bir gururla, coşkuyla ve sevinçle kutluyoruz
Cumhuriyetimiz, Atatürk'ün önderliğinde milletimizin azim ve kararlılığını gösteren büyük bir eserdir.
Geçmişte bu eseri ortaya çıkarabilmek için esarete boyun eğmeyip, vatanı uğruna verdiği milli mücadelede, top mermilerine göğsünü siper eden, hiçbir millete nasip olmayan kahramanlık destanları yazan ve adını tarihe altın harflerle kazıtan milletimizin; bugün de Cumhuriyet ışığıyla süslenmiş bu yolda, yarınların sorumluluğunu taşıyan ve karşılarına çıkabilecek her sorunu aşabilecek kapasitede insanlar olarak çalışmaya ve üretmeye devam eden, bu şerefli mirasın bekçileri olan  bizler varız.
Bu vesile ile; Cumhuriyeti bizlere armağan eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Savaşı Kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Ereğli halkının ve çalışanlarımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz.

ÇAĞDAŞLIK YOLU
CHP Zonguldak il Başkanı Tümer Peker Cumhuriyetimizin 88.kuruluş yıl dönümünü mutluluk ve gururla kutladıklarını belirterek Nice 88 yılların yaşanacağı inancıyla demokrasimize, rejime ve bize teslim edilen emanete sahip çıkmaya, korumaya ve yaşatmaya kararlıyız dedi. Peker açıklamasına şu sözlerle devam etti:
29 Ekim 1923 tarihi ve bugün arasında neler yapıldığını çok iyi analiz ettiğimizde, bugün içinde bulunduğumuz koşullarda Cumhuriyetle elde ettiğimiz kazanımlara ne kadar sahip çıkıp çıkmadığımızın özeleştirisini iyi yapmamız gerekir. Demokrasi içinde art niyetli icraatların olduğunu bilmeli ve bunlara asla müsaade etmemeliyiz.
Millet iradesinin mutlaka yine milletin menfaatine kullanılması zaruretiyle daima yapılanların takipçisi olarak egemenlikte herkesin ayrı bir değer olduğunu asla unutmamalıyız.
Çağdaşlığa giden bu yolda kuşkusuz Demokrasi ve Cumhuriyet ayrılmaz bir bütün olup iç içe kavramlardır. Çağdaşlık denilen yol bu kavramlardan beslenir. Demokrasinin nitelikleri bu yüzdendir ki iyi kavranılmalı, kavranmadığında da karanlığa, bilinmeyene doğru kaymanın kaçınılmaz olduğu unutulmamalıdır.
Emperyalizmin şuursuz saldırısına karşı koyup, bize Cumhuriyet yönetim şeklini tayin eden Ulu Önder ATATÜRK ve ecdadımıza, bu güzelliği yaşatıp bu günlere getirenlere şükran borçluyuz.
Bundan sonraki kuşakların da ebediyete kadar bu rejimi yaşatacağından şüphemiz yoktur.

ATATÜRK'ÜN GÖSTERDİĞİ HEDEF
Alaplı TSO Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Kılıç Cumhuriyetin 88. kuruluş yıldönümüyle ilgili şu açıklamayı yaptı:
Gururla kutladığımız Cumhuriyetimizin 88. kuruluş yıldönümünde, şehitlerimizin kanlarıyla sulanan vatan topraklarının bütünlüğünü ve Atatürk'ün Türk gençliğine ve Türk milletine en büyük emaneti olan Cumhuriyeti ve Cumhuriyetin tüm kurumlarını, birlik ve beraberlik içinde korumanın azmi ve kararlılığı içerisindeyiz. Cumhuriyete karşı yapılan saldırılar bizleri yolumuzdan asla alıkoyamayacaktır. Çağdaş, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan ülkemizi, Atatürk'ün gösterdiği hedefe taşıyabilmek ve bu çizgiden kopmadan, ülke kalkınmasını sağlamanın yolunun, O'nun ilke ve inkılâplarının ışığında çok çalışmaktan, birlik ve beraberliğimizi korumaktan geçtiğini hiçbir zaman hatırımızdan çıkarmamalıyız.
Bu vesile ile başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal olmak üzere istiklal savaşımızın bütün gazi ve şehitlerimizi şükran ve rahmetle anar saygılar sunarım.

DSP KDZ. EREĞLİ
Demokratik Sol Parti Kdz. Ereğli ilçe Yönetim Kurulu üyelerinden Enis Kıran Cumhuriyeti çağdaşlaşma hamlesi olarak değerlendirerek açıklamasında şunları söyledi:
Seksen sekiz yıldır büyük coşku ve heyecanla kutladığımız Cumhuriyet ülkemiz için sadece bir yönetim şekli değil aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesidir.
Cumhuriyet, getirdiği çağdaş açılımlarla Türk insanının ufkunu açmış ekonomik, sosyal ve siyasal hayatımıza görülmemiş bir dinamizm kazandırmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, önünde uzanan aydınlık yolda her zaman emin adımlarla ilerleyip benimsediği evrensel ilkeleri muhafaza ederek uygar dünyanın onurlu üyesi olmaya dün olduğu gibi bugünde devam edecektir. Cumhuriyet, çağdaş yönetim şekillerinden biri olan demokrasiyi bağrında geliştirebilen en iyi sistemdir. Kişi hak ve özgürlükleri ancak bu sistem içinde güvence altında olabilir. Türk milleti de Cumhuriyetini yüceltip, geliştirerek demokrasinin nimetlerinden en üst seviyede faydalandığı sürece çağdaş toplumlar içindeki yerini sağlama alacaktır. Bu sebeple Cumhuriyetin getirdiği kazanımları korumak hepimizin öncelikli görevi olmalıdır.
Bu duygu ve düşüncelerimle halkımızın Cumhuriyet Bayramını kutlar, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Tüm Silah Arkadaşlarını, Aziz Şehitlerimizi ve Gazilerimizi minnet duygularımla ve rahmetle anar Saygılarımı sunarım.

THK KDZ. EREĞLİ
THK Kdz EREĞLİ Şube Başkanı Muhammet Likoğlu yazılı açıklamasında, Bugün, Atatürk`ün en büyük eserim dediği Cumhuriyet değerlerimiz etrafında her zamankinden daha güçlü bir şekilde kenetlenme günüdür. Bizi tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan yapan yüksek değerlerimizi daha yüksek  sesle haykırmanın tam zamanıdır.  Cumhuriyeti geleceğe taşımak aynı zamanda her Türk vatandaşı için bir görevdir,şeref ve namus borcudur dedi.
Likoğlu açıklamasına şu sözlerle devam etti:
Milletimiz; Cumhuriyet rejimi ile kazandığı değerleri, toplum hayatımızın vazgeçilmez unsuru olarak benimsemiş, karşılaştığı sorunları Cumhuriyete olan bağlılığı sayesinde birlik ve beraberliğinden ödün vermeden aşmayı bilmiştir. Başta Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Türk Ulusu dışarıda bağımsızlık, içeride ulusal egemenlik için savaş vermiş bu savaşı da kazanmıştır.
Bilinmelidir ki, Türk Milletinin sarsılmaz iradesi ve Cumhuriyetimizi sonsuza kadar yaşatma azmi, tüm hain ve işbirlikçileri yok edecek, bunlara asla fırsat vermeyecektir. Cumhuriyetin çocukları, gençleri  almış oldukları bu mirası ilelebet koruyacaklardır. Cumhuriyetin emaneti omuzlarımızdadır. Bu emaneti canınızdan aziz bilip her koşulda sahip çıkacağız. Şanlı Bayrağımızın dalgalandığı bu topraklarda yaşamak hepimiz için bir onurdur, gururdur. Ülkemizi çağdaş geleceğe taşımanın yolu ve sıkıntıya düştüğümüzde reçetemiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk' ün Geçliğe Hitabesi n de mevcuttur.

 

KUTLU OLSUN

 Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yönetim Kurulu adına bir açıklama yaparak 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

Alabaş'ın açıklaması şöyle;

Gücünü ve kaynağını ulusumuzun hür iradesinden alan ve Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün En büyük eserim diyerek emanet ettiği Cumhuriyetimizin kuruluşunun 88. Yılını kutluyoruz.

Kurtuluş Savaşımız ulusumuzun var olma mücadelesi, Cumhuriyet ise yeniden dirilişin simgesidir.

Ulusumuz, bugün geldiğimiz noktadan daha ileri ufuklara ulaşabilmenin ancak Cumhuriyet ile mümkün olabileceğinin bilincindedir. Bu nedenle, Cumhuriyetin tüm değerleriyle yaşatılması herkesin ortak sorumluluğu ve görevidir.

Her 29 Ekim'de tazelenen azim, kararlılık ve enerjimizle; Cumhuriyetimizin kuruluşunun 88. Yıldönümünde, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi, gazilerimizi ve ülkemiz ekonomisine katkı verirken yaşamını yitiren tüm maden şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, halkımızın Cumhuriyet Bayramını kutluyoruz.