“Yaşasın Cumhuriyet”, “Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti”, “Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk” duygusallığını doyumsuz yaşayarak  kutladık Cumhuriyetimizin 95. Kuruluş yıldönümünü.

Bu büyük coşkuya Kdz. Ereğli’deki törenlerde en anlamlı damgayı ise Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi vurdu. 23 Nisan 1920’de kurulan genç Türkiye’nin rejiminin Türkiye Cumhuriyeti  olduğu 29 Ekim 1923’de ilan edilmişti. Kula kulluk eden sistemin yerine, Eşsiz Devlet Adamı Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarının “Egemenlik Kayıtsız Kartsız Milletindir” kararlılığıyla  ilan edilen Cumhuriyet ile birlikte bir çok devrim de yaşama geçirilmişti. O devrimlerin en başında Harf, Şapka ve Kıyafet ile Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkının Verilmesi gelmişti.




İşte Kdz. Ereğli’deki törenlerde bu devrimlerden biri olan Şapka ve Kıyafet konusunda yaşanan çağdaşlaşmanın en güzel örneğini sundu Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. Televizyonlardaki dizilerde yayımlanan kıyafetlerden de esinlenerek hazırlanan Çağdaş Türk Kadınını anlatan kıyafetleri giyerek  tören alanında yerini alan öğrenciler büyük ilgi gördü. Tören geçişinde de büyük alkış alan Kız Meslek Lisesi’nin bu hazırlığı göz kamaştırdı.



ŞAPKA VE KIYAFET DEVRİMİ NEDİR?

Çağdaş giyim-kuşam, uygar oluşun en doğal işareti idi. Bu sebepledir ki Atatürk, çağdaşlaşma atılımları içinde, şapka ve kıyafet devrimine büyük önem verdi.

O zamana kadarki mevcut kıyafetimiz ne mill ne de uygar idi.

Fes, kalpak, külah, takke, sarık gibi başlıkların yanı sıra cübbe, ceket, şalvar, potur, pantolon gibi her çeşit kıyafet, toplumumuza dış görünüş bakımından karmaşık bir manzara veriyordu. Halbuki fikriyle, düşünüş biçimiyle uygar olmaya karar veren Türk milleti, bunu yaşayışıyla, dış görünüşüyle de kanıtlamalıydı. Daha önceleri başlık ve kıyafette bazı yenilikler yapılmışsa da eski ile yeninin bir arada yaşatılması nedeniyle bu atılımlar, gerektiği gibi gerçekleştirilememişti.

1925 yılında gerçekleştirilen şapka ve kıyafet devrimiyle toplumumuz, çağdaş giyim şekline kavuşmuş, yaşam tarzı bakımından uygar milletlerle birlik ve beraberlik içinde olduğunu göstermiştir. Bu bakımdan şapka ve kıyafet devrimleri şekilden öze geçen, belirlediği düşünüş biçimi bakımından çağdaş dünyaya açılan, çağdaş düşünce ile bütünleşen büyük ve bilinçli devrimlerdir.

 
(Haber Eyüp Bektaş)