Devrim Bulvarında düzenlenen Cumhuriyet bayramı kutlama törenine, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu ve Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın öğrencilerin ve halkın bayramlarını kutlamaları ile başladı.

 

"İNANCINI KAYBETMEDİ"

Kaymakam Nazım Madenoğlu, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilanının 94. yıl dönümünü milletçe büyük bir gurur ve coşku içerisinde kutladıklarını belirterek şunları söyledi:  "Yüce Türk Milleti tarihinin hiçbir döneminde azmini, inancını, vatan ve bağımsızlık sevdasını kaybetmemişti. O zaman da kaybetmedi. 'Ya İstiklal Ya Ölüm' parolası ile düşmanları ile amansız bir mücadeleye girdi. Bu istilacı devletler nasıl geldilerse öylece gittiler. Osmanlı devleti de tarihe karışmıştı, Türk Milleti edebi hayatını yaşamaya devam edecekti.

 

"YÜCE ATATÜRK BUNU ÇOKTAN DÜŞÜNMÜŞTÜ"

Onun yüksek karakterine uygun bir yönetim şekline ihtiyaç vardı. Yüce Atatürk bunu çoktan düşünmüştü. Nihayet Cumhuriyet 94. yıl önce bugün büyük bir coşku ile kutlandı. Gelecek kuşaklara, bizlere ve bizden sonrakilerine emanet edildi. Bugün ülkemiz uygar dünyada Cumhuriyet rejimi ile yönetilen nadir ülkelerden birisidir. Cumhuriyet, milletimize layık bir yönetim şeklidir. Cumhuriyet bir fazilet rejimidir, çok sesliliğin, demokrasinin rejimidir, herkesin gelişimine imkan sağlayan, önündeki engelleri kaldıran bir yönetim şeklidir. Hepimizin ortak ideali Yüce Atatürk'ün kurup bizlere emanet ettiği Cumhuriyeti ilelebet korumak ve yaşatmaktır.

 

"ÇALIŞMAK GEREKİR"

Bunu yaparken hiç durmadan, bıkmadan, yorulmadan cumhuriyetin kurulduğu yıllardaki heyecanlı olarak çalışılması gerekir. Yüce Türk Milletinin geleceğe ümitle bakan evlatları olarak Atatürk'ün hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ancak bu şekilde ulaşırız. Bunu yaparken bizlere zaafiyete düşürecek her türlü iç çekişme ve kavgalardan uzak durmalı, hoşgörü ve anlayışı, başkalarına saygıyı, kendimize hayat boyu vazgeçilmez özellik olarak edinmeli ve böyle yaşamalıyız. Bu hoşgörü ve anlayış iklimini bütün benliğimizi kaplamalı ve hayatımız boyunca da sürmelidir. Böylece Yüce Atatürk'ün kurup bize emanet ettiği demokratik, laik ve sosyal hukuk devletimizin yönetim şekli olan cumhuriyetimizi sonsuza dek yaşatırız, yaşatmaya da azim ve kararlı olduğumuzu bütün dünya da bilir. Ülkemizin gelişmesine ve kalkınmasına hizmet etsin, ülkemiz modern ve çağdaş dünyadaki onurlu ve saygın yerini alsın. Tüm bunların demokrasinin tam olarak uygulanabileceği cumhuriyet rejimi içerisinde gerçekleşeceğinden şüphe etmeyelim.

 

"EREĞLİ OLARAK SAHİP ÇIKTIK"

Ancak 15 Temmuz 2016 gecesi demokrasiye ve halkımıza menfur bir saldırı, vatanımızı işgale teşebbüs girişimi olmuş demokrasiye aşık halkımız bu menfur girişimi sorunsuz geride bırakmıştır. Yüzlerce şehit ve gazi verdik. Biz Kdz.Ereğli halkımız olarak da demokrasiye en güzel şekilde sahip çıkarak, bu vatana ve demokrasiye tüm Türkiye'de olduğu gibi bağlılığımızı bir kez daha gösterdik. Böyle bir günlerin yaşanmamasını diliyorum. O gün ve sonrasında tarih boyunca canlarını seve seve veren aziz şehitlerimizi anıyor, gazilerimizi saygıyla selamlıyor, uzun ömürler diliyorum"

 

MECLİS ÜYELERİ YOKTU

Çeşitli okulların halk oyunları gösterileri sırasında etkili olan sağanak yağış nedeniyle program tören geçişi ile sona erdi. Törene protokol bölümünden de katılım azdı. Kdz.Ereğli Belediye Meclisi'nin iktidar ve muhalefetinde yer alan meclis üyelerinin büyük bir çoğunluğu törende yine yoktu.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)