19 mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak ülkenin düşman işgalden kurtarılmasının özgürlük ateşini yakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk Gençliğine armağan ettiği bu yıldönümü kutlanıyor. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle gönderilen açıklamalar şöyle:

ZONGULDAK VALİSİ MUSTAFA TUTULMAZ:

19 Mayıs 1919 Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da bağımsızlık ve özgürlük meşalesini yakarak başlattığı, özgür ve bağımsız yaşama kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği, umutların yeşerdiği, tarihin akışına yön veren bir sürecin ilk adımı ve Aziz milletimizi aydınlık geleceğe ulaştıran, cumhuriyetle buluşturan önemli bir dönüm noktasıdır.

Atatürk’ün Samsun’a çıkışıyla başlayan kurtuluş ve kuruluşun eşsiz mücadelesi, O’nun önderliğinde aziz milletimizin büyük inanç, azim, cesaret ve kararlılığıyla birlik ve beraberlik ruhu ile yürütülmüş, her türlü imkânsızlığa rağmen zaferle sonuçlanmış, cumhuriyetimizin kuruluşuyla da büyük ve güçlü devletimizin temelleri atılmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarihi boyunca özgür ve bağımsız yaşamış bir milletin binlerce şehit verilerek, büyük bedeller ödenerek zaferle çıktığı Kurtuluş Savaşında, çok zor koşullar ve imkânsızlıklara rağmen neleri başarabileceğini tüm dünyaya ilan etmiş, büyük zorluklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni Türk gençliğine emanet ederek onlara olan güvenini, inancını ve sevgisini göstermiştir.

Türk gençliği de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisine emanet edilen Türkiye Cumhuriyetine sahip çıkacak, aziz vatanımızı ve cumhuriyetimizi koruyup kollayarak üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirecektir.

Yarınımızın teminatı sevgili gençlerimiz, milli ve manevi değerlere bağlı, yüksek idealleri olan, araştıran, sorgulayan, üreten, beceri kabiliyeti ve sorumluluk duygusu yüksek, donanımlı bireyler olarak ülkemizi geleceğe emin adımlarla, güvenle taşıyacak, milli birlik, beraberlik ve bütünlüğümüzü bozmak isteyenlere asla fırsat vermeyecektir. Buna yürekten inanıyoruz.

Aziz milletimizin milli mücadelede sergilediği azim, inanç ve kararlılığın her zaman örnek alınması ülkemizin başarıya ulaşmasında, büyük ve güçlü olmasında en büyük etken olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, bağımsızlık ve özgürlüğümüzü borçlu olduğumuz tüm şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, sevgili gençlerimizin ve saygıdeğer halkımızın “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, saygılar sunuyorum.

KAYMAKAM İSMAİL ÇORUMLUOĞLU:

Kdz.Ereğli Kaymakamı Sayın İsmail ÇORUMLUOĞLU’nun “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” dolayısıyla yayınlamış olduğu mesaj aşağıda yer almaktadır.

Milletimizin kaderini değiştiren 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’da başlayan Kurtuluş Hareketinin, 102. yıl dönümünü kutlamanın sevincini yaşıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Samsun’da başlattığı bağımsızlık mücadelesi, işgal güçlerince tarihten silinmek istenen bir milletin yeniden doğuşu, özgür ve müreffeh yarınlara yürüyüşüdür.

Bağımsızlık mücadelemizin lideri ve Cumhuriyetimizin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu anlamlı günü en çok güvendiği ve geleceğimizin teminatı olarak gördüğü gençlerimize bayram olarak armağan etmiş ve kurulan Cumhuriyeti gençlere emanet etmiştir.

Gençlere değer veren, modern çağın gerektirdiği şekilde onları en iyi şekilde yetiştiren, onların yarınlarını hazırlayan uluslar geleceğe güvenle bakabilir. Geleceğe emin adımlarla ilerleyen, ailesine ülkesine faydalı, vatan sevgisi taşıyan, bilim, sanat, sporla ilgilenen, kendine güvenen gençler yetiştirmek, biz yetişkinlerin en büyük temennisi ve sorumluluğudur.

Bu anlamlı günü gençliğimize emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını” kutluyorum.

KARADENİZ EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI HALİL POSBIYIK:

Kdz. Ereğli Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısı AKM Nikah Salonu’nda Belediye Başkanı Halil Posbıyık başkanlığında yapılan ikinci oturum ile tamamlandı.

Belediye Başkanı Halil Posbıyık, gündem dışı konuşmasında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Pandemi nedeniyle kutlamaların kısıtlı tutulmasına rağmen 19 Mayıs’ı gönülden coşkuyla kutlayacaklarını söyleyen Başkan Posbıyık şu açıklamayı yaptı:

“Bu ülkenin yurtsever insanlarının, çağdaş, laik, demokratik ve hukukun üstünlüğüne dayalı Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolda attıkları ilk adımın 102. yılını kutluyoruz.

Bizler, 102 yıl önce “Ya İstiklal ya ölüm” diyerek canlarını ortaya koyup, cepheden cepheye koşan bir neslin evlatlarıyız. Emperyalizme karşı verdiği mücadelede başarıya ulaşmış, mazlum uluslara örnek olmuş bağımsızlık mücadelemizin bu ilk adımını kutluyorum.

19 Mayıs 1919, haklı mücadelenin ve meşru müdafaanın başladığı tarihtir.

19 Mayıs, Türk milletinin kendi kaderini tayin ettiği tarihtir.

19 Mayıs, milli egemenliğe dayalı Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı gündür.

Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin başlangıcıdır.

Bandırma vapuruyla çıkılan özgürlük ve bağımsızlık yolunda ülkemizin temelleri atılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk, açtığı bu yolda gösterdiği hedeflerle, bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ni kurma ve koruma mücadelesiyle, hepimize güç ve ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.

Dünyada Mustafa Kemal Atatürk’ten başka hiçbir lider, mazlum milletlere örnek olan bu büyük mücadelesini ve kurduğu cumhuriyeti gençliğe emanet etmemiştir.

Gençler! Bu emanete sahip çıkacağınıza ve Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık hedefine ulaşma mücadelesine devam edeceğinize güvenim tamdır.

Mustafa Kemal Atatürk, sizlere büyük bir sorumluluk yüklemiştir. Bu sorumluluk, armağan ettiği cumhuriyeti ve cumhuriyet değerlerini koruma görevidir. Bu görev sizlere duyulan sonsuz güvenin göstergesidir.

Gençler, hepimiz sizlere güveniyoruz. Sizlerden beklentimiz, cumhuriyet değerlerine ve demokrasiye sahip çıkmanızdır. Sorgulayan, eleştiren, fikri hür, vicdanı hür bireyler olarak yetişmenizdir. Tarih bilincinizle, bilimle, akılla, sanatla beslenmiş aydınlık fikirlerinizle ve Atatürk ilkelerinin yol göstericiliğiyle bunu başaracağınıza inancım tamdır.

19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşları olmak üzere, bu uğurda canlarını yitiren şehitlerimizi, ebediyete intikal eden gazilerimizi saygıyla şükranla anıyorum.

Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır.”

Belediye Meclisi Mayıs ayı toplantısı gündemdeki maddelerin görüşülerek karara bağlanmasıyla tamamlandı.

CHP ZONGULDAK MİLLETVEKİLİ ÜNAL DEMİRTAŞ:

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 102’inci yıldönümü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı.

Mesajında 19 Mayıs’ın büyük Türk milletinin varoluş mücadelesinin başlangıcı olduğuna vurgu yapan Ünal Demirtaş,19 Mayıs’ın direnişin sembolü olduğunu ifade etti.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş mesajında şunları ifade etti;

“Ulusal kurtuluş mücadelesinin ilk meşalesi, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Samsun’a ayak basmasıyla yakılmıştır. 19 Mayıs'ta atılan bu büyük adımla, emperyalizme meydan okunmuş, bağımsızlığa verilen önem vurgulanmıştır.        

19 Mayıs, esir yaşamaktansa ölmeyi tercih eden onurlu bir milletin yeniden uyanışının simgesidir. Emperyalistlere ve işbirlikçilerine karşı direnişin sembolüdür. Esareti kabul etmeyen, zulme asla boyun eğmeyen büyük Türk milletinin varoluş mücadelesinin başlangıcıdır. "Ya istiklal ya ölüm" parolasıyla 19 Mayıs 1919'da başlayan kurtuluş mücadelesi ile Türk ulusu özgürlüğünden vazgeçmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir. Büyük Önder Atatürk’ün 102 yıl önce 19 Mayıs 1919’da başlattığı bağımsızlık mücadelesi, tarihe gömülmek istenen bir ulusun küllerinden yeniden doğuşunun yolunu açmıştır.

İşgal kuvvetlerin memleketin her yerinde milletimizin hakkını gasp ettiği, saltanat ve iktidar çevrelerinin kişisel çıkarları doğrultusunda işgalci güçlerle işbirliği içine girdiği, ordunun dağıtılarak, silah ve cephanelerine el konulduğu, halkın bitkin ve yorgun olduğu bir tablo içinde Mustafa Kemal Atatürk, umudun ve mücadelenin adı olmuştur. Millet egemenliğine dayanan yeni bir devlet kurmak için İstanbul’dan yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk, hem emperyalistlere karşı hem de hakkında idam fermanı yayınlayan Padişah Vahdettin’e karşı mücadele vermiştir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşaması hedefine ulaşmak için büyük bir cesaret ve inançla başlattığı mücadele, milletimizin umudu olmuştur. Atatürk’ün askeri ve siyasi dehasını, devrimci ruhunu, dünyada büyük saygı uyandıran liderliğini anlayamayanlar, Gençliğe Hitabe'yi bir kez daha okumalıdır.

19 Mayıs, Cumhuriyetin kurucularının umudunu, gelecek vizyonunu, zorluklarla mücadele etme başarısını temsil eder. Bu nedenle bu anlamlı bayram, gençlere armağan edilmiştir. Gençler, Türkiye Cumhuriyetini ve devrimleri sağlam temeller üzerinde yükseltecek, yaşatacak, ilerletecektir. Cumhuriyet’in emanet edildiği milyonlarca gencimizin, özgürlük ve bağımsızlığımızı sonsuza kadar koruyacağına olan inancımla, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere bu vatan için canlarını feda eden tüm şehit ve gazilerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum”