Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol, Cumhuriyetin emperyalizme karşı verilen bağımsızlık mücadelesi olduğunu vurguladı.

Cumhuriyet Bayramı ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol “Bilindiği üzere cumhuriyet, bir yandan egemenliğin dinsel kaynaklarının ortadan kaldırılması olduğu kadar, diğer yandan da içinde barındırdığı tüm unsurları yurttaşlık temelinde bir araya getiren demokratik bir örgütlenmenin ifadesidir. Cumhuriyet bu anlamıyla anayasal yurttaşlık hakkının din, dil, ırk ve mezhep farkı gözetilmeksizin güvence altına alınmasının da doğru zeminidir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

YÜKSELEN GERİCİLİK

“Gelinen noktada, Cumhuriyetin kamucu, halktan yana politikaları birer birer terk edilmiştir. İçinde bulunduğumuz şartlarda bir yandan Ilımlı İslam Projesi temelinde gericilikle emperyalizm iç içe geçerek tüm toplumsal kazanımları ve Cumhuriyetin kurucu iradesinin ortaya koyduğu yönelimleri tehdit eder hale gelmiş, öte yandan Cumhuriyetin devrimle genelleştirmeye çalıştığı kamucu eğitim ve sağlık politikalarının, sosyal devlet uygulamalarının terk edildiği, ırkçı-şoven yaklaşımların Cumhuriyetin demokratik yönde gelişmesine engel olma eğilimlerinin artarak daha belirginleştiği bir dönemden geçmekteyiz.

Uzun bir dönemdir hükümette bulunan AKP bir yandan neo-liberal politikaların sadık uygulayıcısı olma konumunu sürdürürken, bir yandan da gericileşmenin ve muhafazakarlaşmanın toplumda giderek artan bir şekilde yer bulmasını sağlayacak uygulamalarına artan bir şekilde devam etmektedir.

AKP hükümeti döneminde giderek yükselen gericilik ve toplum yaşamının dinsel öğelerle adeta kuşatma altına alınması ve bu süreçte sözde Cumhuriyet savunusuyla ortaya çıkan kimi statükocu yaklaşımlar Cumhuriyetin laiklik ilkesine dair önemli bir değerlendirme ihtiyacını daha ortaya koymaktadır. Bu değerlendirmeler ışığında şunu ifade ediyoruz ki; ekonomik, sosyal, siyasal anlamda gerçek bir halk egemenliğine dayanmayan, halkların eşit, özgür ve demokratik bir şekilde yaşamadığı bir süreç, Cumhuriyet kavramının altını boşaltmak ve bu uğurda yaşamını yitirmiş yüz binlerce insanımıza haksızlık etmek dışında bir anlam ifade etmeyecektir.

CUMHURİYET BİRLİĞİN GÜVENCESİ

Unutulmamalıdır ki cumhuriyet rejimleri laik yurttaşlık rejimleridir ve bu rejimlere en büyük tehdit gericilikten ve ırkçı-şoven ayrımcı yaklaşımlardan gelmektedir. Cumhuriyet özgürlükçü, demokratik ve kamucu temeline oturduğunda; hem gerici-ırkçı baskılamaları hem de emperyalist planları bertaraf edecektir.

Cumhuriyet, yurttaş olmaktır. Ayrımın zemini değil, demokratik birliğin güvencesidir. Demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü ve halkların birbirine karşı kışkırtılmadan kardeşçe bir arada yaşadığı Türkiye özlemini hep birlikte mücadele ederek başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz.

Eğitim Sen olarak tüm yurttaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü ve bağımsız bir Cumhuriyet için ortaya koyduğumuz yüzyıllık örgütlenme geleneğimizin birikimi ve bilinciyle birlik-kardeşlik mücadelemizi ilerletme anlayışımızı yeniden ifade ediyoruz.”