29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Zonguldak il genelinde düzenlenen çeşitli törenler ile kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet'in kuruluşunun 89. Yılı nedeniyle Zonguldak il genelinde kutlama programları düzenlendi.

ZONGULDAK

Zonguldak'ta, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Fevzipaşa Caddesinde tören geçişi düzenlendi. Vali Erol Ayyıldız, 3. Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zeki Es ve Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile birlikte halkı selamladı.
İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmasını yapmak üzere Vali Erol Ayyıldız kürsüye davet edildi. Kürsüye gelen Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, elektriğin azizliğine uğradı. Ayyıldız'a, başka mikrofon verildi. Diğer mikrofon da çalışmayınca Vali Erol Ayyıldız bir süre bekledi. Alanı dolduran vatandaşlar da Erol Ayyıldız'ın konuşma yapmasını bekledi. Zonguldak halkı Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun diyen Ayyıldız, sorunun giderilmesinin ardından konuşmasını tamamlayabildi. Resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verilmesinin ardından tören geçişi başladı. Bir öğrenci tören sırasında baygınlık geçirdi. Bayılan öğrenci 112 ambulansına alınarak hastaneye kaldırıldı. Program, tören geçişinin ardından sona erdi.

EREĞLİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Kdz.Ereğli'de ilk tören Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kd.Albay Yalçın Enç, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın ilçe kaymakamlığında tebrikleri kabulü ile başladı. İkinci tören ise Sahil Bulvarında gerçekleştirildi.

CUMHURİYET EN BÜYÜK MİRAS

Kaymakam İbrahim Çay, Bölge Komutanı Albay Yalçın Enç ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın tören aracı ile halkın bayramını kutlamasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Kaymakam İbrahim Çay gerçekleştirdi. 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatıp 29 Ekim 1923 tarihinde Türk Milletinin karakterine ve adaletlerine en uygun olan idare Cumhuriyet idaresidir diyerek ilan ettiği Cumhuriyet'in Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu belirterek sözlerine başlayan Kaymakam Çay, Cumhuriyet'in Türk Milletinin çağdaş dünyanın değerleri ile yoğrulmasını ve uygarlığın imkanlarından en üst düzeyde yararlanmasını amaçlayan bir yönetim biçimi olduğunu belirtti. Kaymakam Çay konuşmasında şunları söyledi: Türkiye Cumhuriyeti yok edilmek istenen bir milletin yeni bir devlet oluşturmak ve bağımsızlığına kavuşmak amacıyla giriştiği mücadelenin sonunda kurulmuştur. Bu cumhuriyeti korumak ve kollamak yalnız konuşmakla sadece duygusallıkla olmaz. Bizim cumhuriyetçi gençlerimize, kültürlü, aydın, çalışkan, üretken, başı dik ve onurlu olmalıdır.

NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

Kültürel değerlerimizi bilmeli ve o değerlerimizi korumalıyız. Cumhuriyeti korumak için içtenlikle çalışmalı yaşadığımız vatan için özveriden kaçınmamalı, Atatürk'ün kurduğu bu cumhuriyeti yüceltmek için mücadele etmeliyiz. Ülkemize ve cumhuriyetimize karşı hain emeller besleyenlere karşı uyanık olalım. Bu onurlu ulus bağımsızlığından asla taviz vermez, ülkesi ve ulusuna saygısızlık yapanları tanır, onlara karşı başını dik tutmak için çalışır, kimseye muhtaç olmaz, kişiliğini, ulusal değerlerini, onurunu ayaklar altına aldırmaz, Atatürk'e verdiği sözde durur. Ne mutlu Türk'üm diyene ifadesiyle bu toprakları yurt edinmiş bütün insanları kucaklayan bir millet kavramını bizlere öğreten Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden her zaman yürümeye devam edeceğiz dedi.

TÖREN GEÇİŞİ

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ilçe genelindeki okullar arası düzenlenen, resim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere protokol üyeleri tarafından hediyelerin verilmesinin ardından TED Kdz.Ereğli Koleji Vakfı Özel Okulu Modern Potbori halk oyunları gösterisi, Nimek İlkokulu Zonguldak yöresi halk oyunu ekibinin halk oyunu gösterisinin ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğünün spor gösterisi gerçekleştirildi. Etkinlik yapılan tören geçişi ile sona erdi.