“….ULUSAL EGEMENLİK ÖYLE BİR NURDUR Kİ, ONUN KARŞISINDA ZİNCİRLER ERİR, TAÇ VE TAHTLAR BATAR YOK OLUR. ULUSLARIN TUTSAKLIĞI ÜZERİNE KURULMUŞ OLAN KURUMLAR HER TARAFTA YIKILMAĞA MAHKUMDURLAR.” 1924

ATATÜRK




Dışa karşı özgür ve bağımsız yaşamayı, egemenliğin koşulsuz halkta olduğu, kulluğun geçerli olmayıp hanedanlığa son verilen sistemin adı olan Cumhuriyet,  29 Ekim 1923’de Ulusal Kurtuluş Savaşı’na gerçekleştiren Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM)  ilanı sonrası  kuruldu Türkiye’de.

92. yılı geride bırakan Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, başta Eşsiz Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, TBMM üyelerine, Türk Silahlı Kuvvetlerine, aç açıkta olmalarına rağmen, kazma kürekle de olsa o Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştiren bu topraklarda yaşayan halkın destanıdır bu Cumhuriyet.

Bu Cumhuriyet ile kendi geleceklerini kurtarmak adına düşmanla işbirliği yapan hanedanlık yıkılmış ve ulusal irade Türk Halkına geçmiştir. Yeni ve genç Cumhuriyet ekonomisini sanayiye yaptığı yatırımlar, “köylü milletin efendisidir” sözünün etrafında tarımdaki büyük atağıyla ayağa kaldırarak bugünlere gelmiştir.

Kurulduğu günden bu yana iç ve dış düşmanların yıkmak ve yok etmek için her türlü kirli planlarını orya koyduğu Türkiye Cumhuriyeti dimdik ayaktadır. Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştiren halkın Türk halkı olarak kabul edildiği bu ülkenin insanlarını çeşitli biçimlerde bölebilmek adına  tezgahlanan karanlık projeler he boş çıkmıştır çıkacaktır.

Bugün Cumhuriyet coşkusu yaşanacak ülkemizin dört bir yanında ve dünyada. Herkes bayraklarını asacak pencerelerine balkonlarına. Cumhuriyet coşkusunu kırmak, engellemek adına sürdüren tüm çabaların nasıl halk yığınları karşısında dağıldığını bir kez daha göreceğiz.

Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti. Ay yıldızlı bayrağımızın dalgalandığı her taş ve toprağın Misak-ı Milli sınırlarını koruma ve kollama gücünü Kuvayı Milliye ruhundan alan bu ülkenin aydınlığa kilitlenmiş insanları, dün nasıl “devrimlerinin bekçisiyiz” yeminiyle nöbette ise bugün de meydanlarda olacaktır. Fener alaylarında yürüyecektir. Ne Mutlu Türküm Diyene.



Haber: Eyüp Bektaş