Kilimli’de ruhsatsız işletildiği iddia edilen kömür ocağında, metan gazından zehirlenen Hasan Ay'ın (18) ağabeyi Salih Yanık, "Ocak içerisinde göçen bazı yerlerde çalışma yapıyorlarmış. Orada da gazdan etkilenmişler ve adımlarını atar atmaz yaşamlarını yitirmişler" dedi.

Yanık, Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morgu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, kardeşiyle aynı ocakta çalıştıklarını ve dün sabah da kardeşinin maden ocağına çalışmaya gittiğini söyledi.

Kardeşinin dün akşam eve gelmemesi üzerine şüphelendiğini ifade eden Yanık, "Kardeşimin yaşamını yitirdiği haberini internet sitelerinden öğrendim. Ben de aynı ocakta çalışıyordum. Olaydan bir gün öncesinde iş kazasında yaralanmıştım. Yaralanmayıp işe gitseydim benim de sonum öyle olacaktı. Daha önce o ocak kapatılmıştı. Ocak mühürlendi ama bombalanmadı. Yine çalışmaya devam edildi. Ne yapalım. Biz de ekmek parası için çalıştık. Dün ocağa iki kişi girmişler. Ocak içerisinde göçen bazı yerlerde çalışma yapıyorlarmış. Orada da gazdan etkilenmişler ve adımlarını atar atmaz yaşamlarını yitirmişler. Ekmek parası. Ben evli bir insanım" diye konuştu. 

Kardeşinin işe gitmeden önce kendisine, "İkinci vardiyaya mesai için girebilirim" dediğini anlatan Yanık, şöyle devam etti:

"Ben de 'yorma kendini eve gel' dedim. Dün akşam mesai çıkışı eve gelmesi lazımdı, gelmedi. Baktım bu sanırım vardiyaya kaldı. Çalışmayı severdi işten kaçmazdı. Sigortası olmadığı halde bile bile ocağa girdik. Ekmek parası kazanacağız. Kardeşim iki yıl sonra askere gidecekti. Komando olmayı çok istiyordu ve nasip olmadı. İnşaatlarda da çalıştı ama maden ocağını tercih etti. İşten kaçmazdı. Bile bile ölüme atladılar. Bir demir parçasını kurtarmak için. O ocakta daha önce de bir olay olmuştu. Mühürlenmişti ama bir hafta sonra tekrar devam etti. Mühürde ne var ki ip parçası. İpi kopar içeri gir. Şikayetçi olacağız."

Ay'ın babası Ali Ay da oğlunun yaklaşık 2 yıldır maden ocağında çalıştığını belirterek, "Oğlum ocağa gitme bırak dedim. Patronu evimizin kapısına gelerek oğlumu alıyordu. Oğlum ocağa gitmiş ve zehirlenmiş" ifadesini kullandı.

Bu arada metan gazından zehirlenen diğer madenci Saim Alkan'ın, evli ve 1 çocuk babası olduğu, yaklaşık 15 gün önce borçları nedeniyle maden ocağında çalışmaya başladığı öğrenildi.

Dün Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletildiği iddia edilen kömür ocağında, metan gazından zehirlenen Saim Alkan ve Hasan Ay yaşamını yitirmişti.