TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bülent Özgümüş, Elektrik Mühendisleri Odası'nın (EMO) yaptığı başvuru üzerine Danıştay, elektrik dağıtım hizmetinde denetim görevinin özel şirketlere devrini düzenleyen yönetmelik hükümlerini iptal ettiğini söyledi.
Özgümüş'ün yazılı açıklaması şöyle;
"EMO tarafından 6 Mart 2007 tarihinde yargıya yapılan başvuruda, 7 Ocak 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 'Elektrik Piyasasında Dağıtım Sistemi Yatırımlarının Düzenlenmesi Planlardaki Gerçekleşmelerin Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik' ile Anayasa ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası'na aykırı olarak denetim görevinin özel şirketlere devrini düzenleyen hükümlerin iptali istenmişti. Danıştay 13. Daire tarafından oybirliğiyle alınan kararda, 'Asli ve sürekli kamu hizmeti niteliği taşıyan denetim yetkisinin düzenleyici işlemlerle özel hukuk tüzel kişilerine devredilmesi söz konusu olamayacağından, elektrik piyasasında dağıtım şirketlerinin yatırımlarının gerçekleşmelerinin denetlenmesi yetkisinin bağımsız yatırım denetim şirketlerine devrini öngören düzenlemede hukuka uygunluk bulunmamaktadır' denildi. Danıştay kararında, Anayasa'nın 128. maddesinde yer alan 'Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceği kurala bağlanmıştır' hükmü anımsatıldı. Kararda, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası'nda yer alan 'Özelleştirilen elektrik dağıtım tesis ve varlıklarına ilişkin her türlü işletme ile yatırım planlaması ve uygulamasında onay, değişiklik ve denetim Kurula aittir' hükmüyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) yetkili kılındığına vurgu yapıldı.
Ayrıca Danıştay, kanunda bu denetim yetkisinin devredilebileceğine ilişkin herhangi bir kuralın da öngörülmediğinin altını çizdi. Danıştay'ın EMO'nun itirazını yerinde görerek yönetmelik hükümlerini iptal etmesiyle, EPDK'nın Anayasa ve yasayla kendisine verilmiş kamusal denetim yetkisini yönetmelikle özel şirketlere devretmeye dönük uygulamasına geçit verilmemiş oldu."