Sağlık-Sen'in açtığı davada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Tıbbi Laboratuar programının, sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümünün üst öğrenimi olmadığı yönündeki Danıştay 8. Daire'nin kararını durdurdu.
Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şöyle dedi:
Tıbbi laboratuar programının sağlık meslek lisesi hemşirelik bölümünün üst öğrenimi olmadığı yönündeki Sağlık Bakanlığı işleminin ve bu işleme dayanak yapılan YÖK kararının iptali için Sağlık- Sen Genel Merkezimizin açmış olduğu dava sürecinde, Danıştay 8. Dairesi sendikamızın yürütmeyi durdurma talebini reddetmiş ve dava tarafımızdan Danıştay İdari Dava Dairelerine taşınmıştı. Davayı görüşen İdari Dava Daireleri Kurulu, dava konusu Sağlık Bakanlığı işleminin ve YÖK kararının bilimsel ve hukuki gerekçelerinin bulunmadığı görüşünde karar verdi. Söz konusu kararda, ÖSYM'nin 2010 yılı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzunda hemşirelik mezunlarının tıbbi laboratuar programına geçiş yapabileceklerinin öngörüldüğüne dikkat çekilerek bu programlara sınavsız geçiş hakkı veriliyorsa, üst öğrenimde sayılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, karara atıfta bulunarak, tıbbi laboratuar bölümünü bitiren sağlık meslek lisesi mezunları için emsal niteliği taşıyor. Danıştay İdari Dava Daireleri'nin bilimsellik ve hukukilikten yoksunluk gerekçesi, sağlık hizmetleri sınıfında olan ve sınavsız ön lisans programları bitirerek üst öğrenim başvurusunda bulunan tüm personel için önem arz ediyor. Sağlık çalışanlarının mesleki alanlarında kendilerini geliştirmek amacıyla eğitimlere ilgi gösterip aynı çalışma temposu içinde de bitirdikleri bölümlerden mezun olmaktalar. Başarılı bir şekilde eğitimlerini tamamlayan çalışanların özlük haklarının da sahip olduğu eğitim durumuna göre düzenlenmesi gerekir.

Danıştay, verdiği kararla YÖK'ün çelişkisini de düzeltmiş oldu çünkü sağlık meslek lisesi mezunlarına ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı veren YÖK'ün, bitirdikleri bölümü üst öğrenim sayması gerektiği yönünde karar vermiştir. YÖK, üst öğrenim konusunda kısıtlayıcı değil aksine teşvik edici kararlar almalıdır.