Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığı, 6 Mayıs 1972 tarihinde Deniz Geçmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan’ın asılarak idam edilişinin yıldönümü olduğu hatırlatılan açıklamada, “Darağacında can veren üç fidanı saygı ile anıyoruz” denildi.

 

CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanlığından konuya ilişkin gönderilen yazılı açıklama şu şekiled: “İdamların gerekçesi Anayasa’yı ortadan kaldırma ve  değiştirmeye çalışmaktı. Oysa onların tek suçu, ABD emperyalizmine ve faşizme karşı olmak, baskıya, sömürüye karşı çıkmak, tam bağımsız bir Türkiye istemekti. Deniz’lerin idamları Anayasaya aykırı olarak yapıldı. İdamlarla ilgili kanun birinci defa Mecliste onaylandıktan sonra, CHP Anayasa Mahkemesine başvurarak kanunun Anayasaya aykırı olduğunu bildirdi ve kanun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ancak gerici ağırlıklı Meclis idamları ikinci kez onayladı ve cezalar aynı gece yangından mal kaçırırcasına infaz edildi. Ne var ki hüküm verilmesine ve cezanın infaz edilmesine rağmen idamlar kamuoyu vicdanında hiçbir zaman kabul edilmedi, edilmeyecek de. O dönemin gençliği, Amerikan emperyalizminin sembolü olan Amerikan 6 ncı filosunun küstah, şımarık askerlerini Dolmabahçe’den denize atarken, tam bağımsız bir Türkiye için mücadele ederken, bugün Türkiye’de iktidarı ele geçirmiş işbirlikçi AKP’nin ideologları, o gün ABD çıkarlarına hizmet etmekten geri kalmıyor, yurtseverlere saldırıyor, ABD askerlerini korumak için cihad çağrıları yapıp yurtsever kanı döküyorlardı. Türkiye’nin bu yakın tarihi, kutsal değerlerimizi siyasete alet eden din bezirganlarının nasıl emperyalizm tarafından ilerici-yurtseverlere karşı kullanıldıklarının da tarihidir. Bu üç yurtsever genç, idam sehpasının eşiğinde bile inandığı görüşlerini haykırmıştır. Bu insanlar tek bir masumun kanına girmemişlerdir. Bugün bu üç yurtsever genç, yiğitliğin, baskılar karşısında boyun eğmezliğin, emperyalizme karşı tam bağımsız, demokratik bir Türkiye mücadelesinin, büyük önder Atatürk’ün ya İstiklal ya ölüm şiarına bağlı, düşünceleri uğruna ölümü göze almanın sembolü olarak anılıyor. CHP Kdz.Ereğli İlçe Örgütü olarak darağacında can veren üç fidanı saygı ile anıyoruz”

 

"DEVRİM ŞEHİDİDİRLER”

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Halil Furat Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilişinin 42. yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaparak Devrek şehitlerini saygı ile anıyoruz “ dedi

Furat yaptığı yazılı açıklamasında şu Görüşlere yer verdi

 

 “ 42 yıl önce 1972'de  5 mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece, devrimci gençlik hareketinin önde gelen liderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan haksız nedenlerle insanlığa aykırı anlayışa sahip, ulusal duygulardan nasibini almamış insanların baskısıyla idam edilmiştir.

 

     Deniz Gezmiş ve arkadaşları, emperyalistlerin egemenliğine son vermek istedikleri için, tam bağımsızlıktan yana oldukları için halkın ezilmesine karşı çıktıkları için geri kalmışlığa isyan ettikleri ve özgürlüklerin tam olarak sağlandığı bir Türkiye istedikleri içim idam edildiler.

 

 Ulusal kurtuluş savaşçısı olan emperyalistler tarafından düşman olarak görülen Deniz Gezmiş ve arkadaşları birer devrim şehididir. Türkiye’de bugün yaşananlar da Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının emperyalizmle mücadele ettiği dönemle benzemektedir, kendi çıkarlarını ulusal çıkarlardan daha önemli görenlerin egem olduğu bir düzenle karşı karşıyadır.  

 

     Emperyalizmle mücadele edemeyen baskı rejimi kuran tek tarafı propagandaya dayalı toplumun direnişini kırıp haykırışını bastıran düzene karşı halkın egemenliği savunan Atatürk'ün yolunda Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının ruhunu taşıyan halk iktidar olacaktır. Bu nedenle ülkemizin bağımsızlıklarını savundukları için idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını bir kez daha sevgi, saygı ve rahmetle anıyoruz.”

 

(Haber Merkezi)