Türk Eğitim Sen Kdz.Ereğli Temsilcisi Tayfun Öztürk, FETÖ darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu, 15 Temmuz tarihinin Kdz.Ereğli'yi de sarstığına dikkati çekti.


Bir çok eğitim çalışanının memuriyetten alınacağını bir kısmına adli işlem uygulanacağını belirten Öztürk konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
"Milli Eğitim Bakanlığı'nda yaklaşık 21 bin kamu çalışanı açığa alındı. Resmi olmayan bilgilere göre bunlardan 84'ü Kdz.Ereğli'de. 21 Temmuz'da yetmiş dört, 25 Temmuz'da ise on çalışan görevinden uzaklaştırıldı. Artçı sarsıntılarla bu sayının iki katını aşabileceği iddia ediliyor. 23 Temmuz'da KHK yayınlandı. Bundan dolayı 657'ye göre değil 23 Temmuz tarihli 667 Sayılı KHK'ye göre işlem tesis edilecek.

"MEMURLARIN SAVUNMASI HENÜZ İSTENMEDİ"

Açığa alınan çalışanların FETÖ ile bağlantısı araştırılacak, soruşturulacak. Görevden uzaklaştırılan memurların savunması henüz istenmedi. İtiraz edilebilir, ancak bunun şu anda hukuksal ve fiili anlamı yok. Görevden uzaklaştırılanlar dava açıp görevden uzaklaştırma işleminin esastan iptalini isteyebilirler. Ancak bunun da gereği yok. Çünkü açığa alma işleminin sonundaki karar önemli. Bu karar göreve iade olabilir. Kaldı ki mahkeme yaklaşık 1 yıl, belki de daha fazla sürebilir. O halde görevden uzaklaştırma işleminin sonu beklenmelidir. Ayrıca MEB soruşturmalarla ilgili açıklama yapmalıdır. Savunma hakkı muhakkak verilmelidir. Görevden uzaklaştırma işlemi sonunda ceza alanlar kararın tebliğinden sonra mahkeme yoluna giderlerse bu daha mantıklı olur. Ceza alanlar yürütmeyi durdurma değil, esastan iptal davası açabilirler. Mahkemeyi kazanırlarsa göreve iade edilirler. Kaybederlerse AİHM'e gidebilirler. Ceza almayıp göreve iade edilenler ise görevden uzaklaştırma sürecinde kaybettikleri hakları geri alırlar.

"BU YAKIŞTIRMA HAKSIZLIK OLUR"

Görevden alınanlar kesinlikle FETÖ'cü müdür? Şu anda bu yakıştırma haksızlık olur. Bu idari bir tedbirdir. Hukukta masumiyet karinesi denen bir ilke vardır. Yani hukuk bir kişiyi suçlu ilan etmeden siz ona suçlu diyemezsiniz. Soruşturmalar neticesinde kabahatli bulunanlar elbette ve en şiddetlisiyle cezalandırılacaktır. Makul olan budur. Velilerin ve öğrencilerin görevden alınanlar ile ilgili peşin hüküm vermemesi iyi olur. İki ay içinde kimin suçlu kimin masum olduğu anlaşılacaktır. 15 Temmuz bütün Türkiye gibi Kdz.Ereğli'yi de sarstı. Muhtemelen birçok eğitim çalışanı memuriyetten atılacak, hatta bir kısmına adli işlem uygulanacaktır. Bekleyip göreceğiz. Türkiye 15 Temmuz  terörizmini, bu büyük kalkışmayı atlatacaktır, KDZ Ereğli de. Telaşa gerek yok.

(Haber Merkezi)