Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, bir grup hainin, alçakça planlayarak 15 Temmuz akşamı gerçekleştirmek istediği darbe girişimini protesto etmek amacıyla, 19 Temmuz tarihinde yüzlerce işçinin katılımı ile bir basın açıklaması gerçekleştirip, Kızılay meydanına indi. TÜRK-İŞ’in düzenlediği basın açıklamasında ilk konuşmayı TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Sendikamız Genel Başkanı Pevrul Kavlak yaptı.


Kavlak “Ülke söz konusu ise gerisi teferruattır”

Kavlak konuşmasında: “Bizler, her zaman ekmek, barış, özgürlük, demokrasi sözcükleri söz konusu ise alanlardayız. Ülke söz konusu ise gerisi teferruattır. Ülke varsa biz varız. Demokrasi varsa biz varız. Demokrasi varsa sendikalar var, emek var. Demokrasi varsa hak var, hukuk var. Demokrasi varsa ekmek var, iş var, aş var. 15 Temmuz gecesi bu ülkede darbe yapmak isteyenler, halkımıza saldırdığı gibi hakkımıza da saldırdı.

İşte o 15 Temmuz gecesi, kimsenin sesinin çıkmadığı saatlerdi. Hiç kimsenin telefona, televizyona bağlanmadığı saatlerde Türk-İş meydanlardaydı. Türk-İş’in yüreki işçileri meydanlardaydı. Demokrasi âşıkları meydanlardaydı. Türk-İş’in şehit düşen kardeşleri meydanlardaydı. Türk-İş Genel Başkanı meydanlardaydı” dedi.


Atalay; “Türk-İş olarak biz bu ülkenin emrindeyiz”

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da konuşmasında demokrasinin önemine değinerek şunları ifade etti:

“Demokrasi bizim için ekmek kadar su kadar önemlidir. Türkiye’de yapılan tüm darbelerin kaybedenleri vardı. O da emekçilerdi. Demokrasi olmadan sendika olmaz. Demokrasi olmadan kitle örgütü olmaz. Nefes olmaz. Yürümek olmaz. Uyumak olmaz. Yatmak olmaz. Onun için yarabbim bizi kuransız, bizi ezansız, bizi vatansız, bizi bayraksız bırakma Allah’ım” dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay konuşmasında, 15 Temmuz’da düzenlenen darbe girişiminde Türk Metal üyesi 2, Şeker-İş üyesi 2, Tez Koop-İş üyesi 1 ve Harb-İş üyesi 1 işçinin şehit oldu. Ayrıca Tes-İş üyesi 5 ve Güvenlik-İş üyesi 1 işçinin yoğun bakımda olduğu dikkat çekerek,  Türk-İş’in bu ülkenin en büyük silahsız gücü olduğunu vurguladı. Atalay konuşmasının devamında şunları söyledi: “Birlik, beraberlik içinde kol kola olmaya devam edelim. Biz bu ülkenin en büyük silahsız gücüyüz. Onun için bu ülkede biz dik durduğumuz zaman bu ülkeye hiç kimse bir şey yapamaz. Onun için Türk-İş olarak biz bu ülkenin emrindeyiz. Sizim emrinizdeyiz. Fakir fukaranın emrindeyiz. Demokrasinin emrindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti’nin emrindeyiz. Emrinde olmaya da devam edeceğiz.”