Kozlu beldesinde 3,5 yaşındaki Sümeyye Cinkılıç'ın kaçırılarak öldürülmesiyle ilgili davanın ikinci duruşması, Zonguldak Adliyesi'nde görüldü.
Mahkeme heyeti, polis memurlarının ifadelerinin alınması için bir sonraki mahkemeye getirilmeleri konusunda İl Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılması ve anne Ferdane Cinkılıç'ın psikolojisinin yerinde olup olmadığının tespiti için doktor kontrolünden geçirilmesi için, duruşmayı 30 Aralık 2009 tarihine erteledi.
Duruşmaya; sanıklar Ferdane Cinkılıç, Cihan Bayram ile mağdur Ferdane Cinkılıç'ın eşi Ali Osman Cinkılıç, tanıklar Yakup Kahveci, Volkan Bayram, Hanife Şen, Hamiye Şen, Yılmaz Şen ile olay günü Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurları Alaattin Geçgel, Hüseyin Sağlam ve Hasan Işık ile avukatlar katıldı. Cinayet günü görevli olduğu için dinlenmesine karar verilen Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Ümit Durgun ile polis memuru Temel Durmuşoğlu duruşmaya katılmadı.
Yaklaşık 1,5 saat süren mahkemede, tanıklardan Kılıç Mahallesi Muhtarı Yılmaz Şen, olay günü evde televizyon izlediğini belirterek, "Yengem Hamiye Şen telefonla arayarak bir kız çocuğunun kaybolduğunu söyledi. Bu sırada Sümeyye'nin babası Ali Osman Cinkılıç, madenci kıyafetiyle eve gelerek, 'kızım kayboldu, kaçırıldı' deyince olay yerine gittik. Polis ile birlikte çocuğu aramaya başladık. Çöp konteynırının yanında çuval olduğunu söylediler. Çuvalın içinde bacakları çuvalın ağzında, başı çuvalın dibinde plastik bebek gibi duruyordu. Önce plastik bir bebek olabileceğini düşündük. Sonra polis eliyle dokunarak kontrol ettiğinde ceset olduğunu anladık. Cam kırılması sırasında daha önce 5 bin lira istendiğine dair bir not bulunmuş" dedi.
Tanık olarak dinlenen polis memurları ise olay günü geniş kapsamlı bir araştırma yaptıklarını, çocuğun evden verildiği ihtimali üzerine soruşturmayı yoğunlaştırdıklarını belirterek, "Ferdane Cinkılıç, çocuğu Cihan Bayram'a camdan verdiğini söyledi. Bunun üzerine Ferdane Cinkılıç ile Cihan Bayram'ı aldık. Çocuk camdan içeri alınmış, tahkikata bu şekilde başlandı. Evde ise 'saat 24.00'e kadar 5 bin TL getirmezsen, kızının ölüsünü çöpten alırsın' yazılı not bulundu. Ferdane Cinkılıç, Cihan Bayram'ın kendisine arkadaşlık teklifinde bulunduğunu, ilişkisi olduğunu, çocuğu kendisinin verdiğini söyledikten sonra 'kızımı neden öldürdün' diye bağırdı. Cihan Bayram ise suçlamaları kabul etmedi. Daha sonra iki zanlı aynı odada yüzleştirildi. Her ikisi de suçlamaları kabul etmedi" şeklinde konuştu.
Kılıç Mahallesi'nde 23 Aralık 2008'de Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait tek katlı lojmanda, uyuduğu sırada pencereden kaçırılan ve bir süre sonra mahallede bir çöp konteynerinin yakınındaki çuvalda cesedi bulunan 3,5 yaşındaki Sümeyye Cinkılıç'ın katil zanlısı oldukları iddiasıyla cezaevinde tutuklu bulunan anne Ferdane Cinkılıç (38) ile çocuğun kaçırılmasında iş birliği yaptığı iddia edilen komşusu Cihan Bayram, geçen temmuz ayında görülen ilk mahkemece, suçla ilgili yeterli delil bulunamadığı için tutuksuz yargılanmalarına karar verilmişti.
Her iki sanığın avukatları ise bilgisayarda yazılan yüzleştirme tutanağından sanıkların isim ve soyadlarının el yazısıyla yazılmasının nedenini sordu. Polisler ise yüzleştirme tutanağının kimin tarafından yazıldığını bilmediklerini söylediler.
Mahkeme çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan anne Ferdane Cinkılıç, "Ben katil değilim. Polisler beni saf tarafımdan yakalayıp ne yaptılarsa yaptılar. İddiaları kabul etmiyorum. Polis yalan söylüyor. Ben 3 gün emniyette ağladım" dedi.
Cihan Bayram ise mahkeme çıkışında, "Adalet yerini bulacak" diye konuştu.