CHP Zonguldak Milletvekili Ahi İhsan Köktürk Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) verdiği ve Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde; şehirdeki gayri menkullerin yarısının bankaların eline geçtiğini ve tüm ilçenin icralık haline geldiğini belirterek, “AKP iktidarı Kdz. Ereğli’yi nasıl görüyor?” diye sordu.

Köktürk önergesinde şu vurgulamaları yaptı:

 

İKİ KİŞİDEN BİRİ İCRALIK

 

Ereğli Demir Çelik Fabrikalarının yer aldığı, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Kdz. Ereğli’mizde sokaktaki her iki kişiden biri, icralık durumdadır.

2006’da yaklaşık 200 bin kişinin yaşadığı ilçede sadece 2 bin icra dosyası bulunurken, 2014’ün ocak-mayıs döneminde, nüfus daha aşağılarda olmasına karşın bu sayı 60 bin 300’e çıktı.

“Karadeniz Ereğli Mücadele Platformu Başkanı ve Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkan Vekili Niyazi Özcan, icra dosyalarının 8 yılda 60 binlere ulaştığını ve şehrin büyük oranda göç verdiğini ifade etti. Özcan, “Geçtiğimiz hafta Erdemir’den 200 kişi işten çıkarıldı. Erdemir, 2006’da 135 milyon lira maaş ödüyordu. Bu yıl 50 milyon liraya düştü. 2015’te ise 21 milyon liraya gerilecek” dedi.

EVLERİN YARISI BANKALARIN

Sadece 2014 yılının ocak-mayıs döneminde icra dosya sayısının 6 bin 500 daha arttığına dikkat çeken Özcan, esnafın tamamına yakının icralık olduğu belirtti.

5 yıl içinde tüm ilçenin icralık hale geleceğini söyleyen Özcan, “Şehirdeki gayrimenkullerin yüzde 50’si bankaların eline geçti. Türkiye’de bankaların gayrimenkullere el koyma oranı yüzde 15’lerdeyken Ereğli’de bu oran yüzde 50’lere dayandı. 2006 yılına kadar TSO’daki üye sayısı 3 bin 800’den bin 700’e düştü. Yani esnaf, sanayici ve tüccarımızın yüzde 50’si yok oldu” değerlendirmesinde bulundu.” Bora Erdin/Sözcü

Buna göre;

1.      Cumhuriyetimizin kuruluş ve gelişme dönemlerinde ülke ağır sanayisine yaptığı katkı ve büyük potansiyeli ile gündeme gelen Kdz. Ereğli; AKP İktidarınız döneminde, yukarıda görüldüğü gibi “Rekor kıran icra dosyaları” ile gündeme gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

2.      Ülkede gerçekleştiğini iddia ettiğiniz “Refah artışı” gerçek midir? Gerçekse “Refah artışı” somut olarak Ereğli’mize, Zonguldak’ımıza neden yansımamaktadır?

3.      Kdz. Ereğli’mizin yukarıda anlatılan korkunç durumunu düzeltmek, insanlarımızın nefes almasını sağlamak için planlarınız nedir?

4.      Ankara’dan bakınca, AKP İktidarına göre Kdz. Ereğli İlçemiz nasıl görünüyor? Daha açık bir anlatımla sizce Kdz. Ereğli İlçemiz nereye doğru gidiyor?