Alaplı'da yıllardır devam eden bıçakçılık mesleği yaşatılmaya çalışılıyor. Alaplı'da 150 yıldır faaliyet gösteren atölyelerinde bir bıçağı bin 500 çekiç darbesiyle üreten ustanın kaliteli ürünleri, ucuz Çin mallarına rağmen talep görüyor.
Yedigelli köyünde, dededen babaya el yapımı bıçak üretme geleneğini sürdüren Sinan Durmuş, babası ve yakınlarıyla Anadolu'da tarih öncesi dönemlerden beri kullanıldığı bilinen el ürünü bıçak yapıyor. Bıçakların 19. yüzyılın ortalarından itibaren makinelerle üretilmeye başlamasıyla azalan el zanaat ustalarının yaptığı ürünlerin, özellikle sap kısımları ve metal bölümlerine işlenen çeşitli motiflerle süslenmesi meraklılarının ilgisini çekiyor. Babasından öğrendiği işi devam ettiren Durmuş, çakıdan kasap bıçağına kadar onlarca farklı alanda kullanılabilecek bıçaklar yaptığını söyledi.  
Dedelerinden miras kalan mesleği yaşatmaya çalıştıklarını anlatan Sinan Durmuş, şöyle konuştu: Çocukluğumdan beri bu işle uğraşıyorum. Baba mesleğim. Yılın her dönemi yapmıyoruz ama kurban bayramlarında yoğun talep karşısında üretim yapıyoruz. Şehir dışından istek pek olmuyor. Sadece buradan başka illere gidenler bıçak sipariş ediyorlar. Biz galiba bu mesleğin son temsilcileriyiz. Artık yeni nesil uğraşmıyor. Bıçağın metali için gerekli sacı Bursa'dan alıyoruz. Burada işleyip sapını yapıyoruz. İsteğe göre irili ufaklı baltaya kadar her şeyi üretiyoruz.
Bıçak ustalarından Ahmet Yavuz ise 35 yıldır bu işle uğraştığını belirterek şunları söyledi: "Babam marangozdur ama bu zanaatı babamdan öğrendim.
Ben Bölücekliyim.Bizim köyde çok yaygın olmasa da hemen karşımızdaki Yedigelli köyü bu işin buradaki merkezidir. Galiba babalarımızda buralardan etkilenmiş.
Sabırlı köyünden İsmail Özdemir ise 1980 yılından beri bu işle uğraştığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: Bıçak, balta, kazma üretiyor ve tamir işleriyle uğraşıyorum.
Dedemden babama, ondan da bana kalan bir miras bu. Maalesef yeni yetişen bir nesil yok. Bizlerin geçim kaynağı olan bıçakçılığın ilerleyen dönemlerde ne olacağını bilmiyorum.