​Tarım ve Orman Bakanlığı’ na bağlı Orman Genel Müdürlüğü’nün orman köylerini yerinde kalkındırma hedefleri doğrultusunda Zonguldak Orman Bölge Müdürü Zekeriya Beyazlı, Bölge Müdürü Yardımcısı Gültekin Aksan, Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Şube Müdürü Vekili, Bartın İşletme Müdür Yardımcısı İşletme Şefleri, defne sürgünü üretimi yapan orman köylülerinin katılımıyla Bartın İşletme Müdürlüğüne bağlı Topluca Köyü’nde gerçekleşen defne sürgünü üretim tatbikatıyla defne sürgünü hasadına başlandığı bildirildi.




Açıklama şöyle:  
 
İşletme Müdürlüğüne bağlı yoğun miktarda defne bulunan orman alanları, Odun Dışı Orman Ürünleri Faydalanma Planı ile 3 parsele ayrılmış olup her yıl bir parsele girilmekte, Eylül ayının ilk haftasında başlayan defne hasadı Nisan ayına kadar devam etmektedir. Dik yamaç ve kayalıklar arasında kesimi yapılan defne yaprakları, şelek yapılarak yüzlerce metre mesafeden insan sırtında ve atların yardımı ile, traktörlerin ulaşacağı alana, oradan da toplama merkezlerine taşınmaktadır. 
 
Defne Sürgünü üretim tatbikatında üretin yapan köylülerle bir araya gelen Bölge Müdürü Sn. Beyazlı sorumluluk bölgelerinde  17 bin 500 hektar defne sahası bulunduğunu, yıllık 14 bin  ton civarında üretim yapıldığını bundan orman köylülerinin yaklaşık  15 milyon lira kazanç elde ettiğini, üretim miktarının artırılması için tüm tedbirleri aldıklarını bildirdi.  
 
 


Kırsal kesimde yaşayan orman köylülerinin en önemli geçim kaynakları arasında olan defne  yaprağı toplanarak hane başına günlük 100-200 lira arasında gelir elde edilmektedir. Defne adeta define gibi görülüyor ve orman köylüsünün yüzünü güldürmeye devam ediyor. Ayrıca, odun dışı orman ürünü olarak kabul edilen defne yaprağının, başta ilaç sanayi olmak üzere gıda kimya, boya, kozmetik gibi birçok alanda kullanıldığı ve ülkemizin defne yaprağı üretiminde dünyada birinci sırada yer aldığı Bölge Müdürlüğünün de Türkiye’ de birinci sırada yer aldığını bildirdi. 
 



Defne bitkisinin bulunduğu sahalarda yapılan rehabilitasyon çalışmaları sonucunda en büyük kazanç, atıl durumda bulunan sahalar verimli hale getirilerek ülke ekonomisine katkı sağlanacak olmasıdır. Çalışmalarımızda bölgenin asli türleri, lokal ırkları ve nadir türleri yerinde korunmaya bilhassa dikkat edeceğiz. Defne türünün gelişmesine imkan sağlayacağız. 2023 hedefimiz yıllık 23 bin ton defne sürgünü üretmektir. Hepinizin işleri bereketli olsun. Kazasız, belasız bir üretim sezonu diliyorum” dedi. 
 
Teknik elemanlarca defne sürgünü üretim teknikleri ve dikkat edilmesi gereken hususların uygulamalı olarak anlatıldı. Defnenin kalite özellikleri, kültürü, ıslahı, defne alanlarının rehabilitasyonu, üretim ve üretim sonrasında kaliteli yaprak verimi için yapılması gereken teknik ve idari uygulamalara yönelik faaliyetler kapsamında kullanılacak metotlar, defne değer zinciri, defne eylem planları kapsamında kullanılabilecek metotlar konusunda karşılıklı fikir alış verişinde bulunulmasının ardından defne sürgünü üretimi başladı.