Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Zonguldak Şube Başkanı Avukat Sabri Yavuzyılmaz, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 78 yıl önce kentimize gelişinin yıldönümünde basın açıklaması yaptı.
ADD Şube Başkanı Yavuzyılmaz, şu görüşleri dile getirdi; "Atatürk bundan 78 yıl önce, 26 Ağustos 1931 tarihinde Zonguldak'a gelmişti. Yanında Celal Bayar, Ruşen Eşref, Kılıç Ali ve Reşat Galip gibi önemli kişiler de vardı. Bu günkü Maden Mühendisleri Odası Lokali'nin yanındaki iskeleden kentimize ayak basmışlardı. Dünya ekonomik bunalımının olumsuz etkileri sürerken, Türkiye Cumhuriyeti, ye ni başladığı 'devletçilik' uygulamaları ile ekonomik krizi en az etki ile atlatabilmişti. O günlerde ülke ekonomisi tartışılıyor ve o ekonomi içerisinde Zonguldak'ın çok önemli bir yeri olduğu kabul ediliyordu. Atatürk bunu çok iyi bildiği için Zonguldak'a çok önem veriyordu. Zonguldak'a verdiği önemin göstergesi Zonguldak'ın cumhuriyetin ilk ili olmasından belliydi. Ayrıca Zonguldak için söylediği şu sözler verilen önemi açıkça ortaya koyuyor: 'Zonguldak'ın derin toprakları altındaki servet-i madeniye ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak'ta o kadar kıymetli bir vilayetimizdir.' Atatürk'ün gözünde bu kadar değerli olan kentimiz Atatürk'ten sonra değerini koruyamadı."
"BUGÜN GELSEYDİ; ÜZÜLÜRDÜ, KIZARDI"
"Atatürk, 78 yıl sonra aynı yerden Zonguldak'a ayak bassa; herhalde söyleyeceği sözler şöyle olurdu: 'Sevgili Zonguldaklılar, kentinize ayak bastığım şu iskeleyi ve çevresini bir düzeltiniz.' Sonra devam ederdi, 'O gün Üzülmez'de incelemeler yaptım, yolu yoktu. Bugün yine yollarınız yok. Yol sorununuzu çözerek şu trafik keşmekeşini ortadan kaldırınız. Sizler Zonguldak vilayeti olarak Başbakan çıkardınız. İki kez Meclis Başkanı çıkardınız. Bir hayli Bakanınız oldu. Her dönem onca milletvekilini Meclis'e gönderdiniz. Demek ki, bunlar Zonguldak için önemli şeyler yapmamışlar.' Atatürk böyle söylerdi herhalde. Atatürk, iyi ki, 78 yıl sonraki Zonguldak'ı görmedi. Görseydi, mutlaka çok üzülürdü. Umarız bundan sonra Zonguldak için iyi şeyler yapılır. Atamızın Zonguldak'ı sevmesi ve kentimize önem vererek ziyaret etmesi, bizleri bugün de mutlu ediyor. Bu ziyaretin Büyük Taarruz'un başladığı tarihi bir güne denk gelmesi, ziyareti daha da anlamlı kılıyor."