Ziyarete GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci’nin yanısıra Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Hakkı Arslan, Genel Mali Sekreter Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS’e bağlı Karadon Şube Başkanı Kemalettin Karataş ve şube yönetimi, Kozlu Şube Başkanı Hüseyin Kolçak ve şube yönetimi, Üzülmez Şube Başkanı Tayfun Demir ve şube yönetimi, Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ve şube yönetimi, Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya ve şube yönetimi, Merkez Servisleri Şube Başkanı Birol Kundakçıoğlu ve şube yönetimi katıldı.

Gelik’te maden işçilerine hitaben konuşan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, TTK’nın işçi sayısının tarihinin en düşük noktasına gerilediğini belirterek Kurumun işçi açıklarının giderilebilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Türk-İş Genel Kurulu’nda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu Zonguldak’a, maden işçilerinin çalışma şartlarını yerinde görmeye davet ettiklerini, bu daveti 11. Çalışma Meclisi toplantısında da yinelediklerini belirten Demirci, “Sayın Başbakanımız davetimize sıcak baktı ve Zonguldak’a geleceğini ve madene ineceğini söyledi.Biz bu ziyaret sürecini hızlandırmak için girişimlerde bulunuyoruz” dedi.

 

İKİ ASGARİ ÜCRET VE DAİMİYE GEÇİŞ

GMİS Genel Başkan Ahmet Demirci, yeraltında çalışan maden işçilerine yasayla getirilen en az iki asgari ücret uygulaması ile gruplu işçilerin daimiye geçişlerinin sağlandığını belirterek “Katkı veren herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Demirci; “Bana, yönetim kurulundaki arkadaşlarıma ve şubeci arkadaşlarımıza sık sık sorduğunuz iki asgari ücret uygulanması kararından kaynaklanan farklarımızın ne zaman ödeneceği konusunda net bir tarih veremiyoruz.Çünkü TTK Genel Müdürlüğü bu konuda Yargıtay’ın kesin kararını beklemek istiyor.Bizim sendika olarak girişimlerimiz sürüyor ancak onlar hukuki süreci atlayamayacaklarını ısrarla belirtiyorlar.Biz, bu kararın da bizim talebimiz doğrultusunda çıkacağına inanıyoruz. 12 Eylül 2014’ten bu yana biriken alacaklarımızı da yasal haklarımızla birlikte alacağız” dedi.

 

2015 YILI SIKINTILI GEÇTİ

2015 yılında iş sağlığı ve güvenliğinin gerekçe gösterilerek üretimin sık sık kesintiye uğraması ve emekli olan işçilerin yerine yeni işçi alınmadığı için işçi açıklarının arttığını, doğal olarak da üretimin düştüğüne dikkat çeken Demirci; “2015 yılında satılabilir üretimin 1 milyon tonun altına düşmesi bekleniyor.Tarihimizin en az sayıda işçisiyle en düşük üretimini yapıyoruz.Siyasi belirsizlikler işçi alınması yönündeki çalışmalarımızı da kesintiye uğrattı.Şimdi yeni bir Bakanımız ve yeni Zonguldak Milletvekillerimiz var.En kısa sürede işçi alınması için çalışmalarımız sürüyor.
Son Rusya kriziyle de kendi doğal kaynaklarımızın ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gördük.
Sendikamızın örgütlü olduğu Maden Tetkik Arama Kurumu’nun daha etkin hale getirilmesi, işçi açıklarının giderilmesi ve teknolojik olarak güçlendirilmesi uyarılarımızın da önemi bir kez daha görüldü.
En kısa zamanda üretimi artırma olanaklarına sahip olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun işçi açıklarını gidermek ve taşkömürü üretimini artırmak mecburiyetindeyiz” dedi.

 

BAŞBAKANIMIZI ZONGULDAK’A DAVET ETTİK

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu iki kez Zonguldak’a davet ettiklerini belirten Demirci şöyle konuştu;
“3-6 Aralık 2015 tarihlerinde yapılan Türk-İş’in 22’nci Olağan Genel Kurulu’na katıldık.
Bu sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi orada da dile getirdik.Sayın Başbakanımız ile kısa bir süre görüşme imkanımız oldu.Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nu Zonguldak’a, maden işçilerinin çalışma şartlarını yerinde görmeye davet ettik.Bu davetimizi 23 Aralık 2015 tarihinde Ankara’da yapılan 11’inci Çalışma Meclisi Toplantısı’nda da Sayın Başbakanımızla yaptığımız görüşmede yineledik.Sayın Başbakanımız davetimize sıcak baktı ve Zonguldak’a geleceğini ve madene ineceğini söyledi.Biz bu ziyaret sürecini hızlandırmak için girişimlerde bulunuyoruz.
Diğer yandan Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız, eğer bir program değişikliği olmazsa, 31 Aralık 2015 tarihinde Zonguldak’a gelerek yeni yılı madencilerle birlikte karşılayacaklar.
Genel Maden İşçileri Sendikası olarak Sayın Bakanlarımıza taleplerimizi yerinde iletecek, dosyalarımızı sunacağız.
Bölgemiz milletvekilleri ile sürekli dayanışma içerisindeyiz.
Yeni seçilen Zonguldak ve Bartın Milletvekillerimizi, 16-17 Aralık 2015 tarihlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ziyaret ederek onları bir kez daha bilgilendirdik ve dosyalarımızı sunduk.
Tüm milletvekillerimiz her zaman, her şart altında bizimle birlikte olacaklarını ifade ettiler.
Zonguldak-Bartın-Karabük Bölge Milletvekillerimizle birlikte kurumdaki işçi açıklarının giderilerek üretim artışının sağlanması için gerekli mücadeleyi yürüteceğiz”.

 

BİR GRAM KÖMÜR KALMAYINCAYA KADAR ÜRETECEĞİZ

“Zonguldak kömür havzasının ülkemiz ve milletimiz için önemini biliyoruz” ifadelerini kullanan Demirci, “Biz sadece işimize, aşımıza değil ülkemizin ve milletimizin geleceğine sahip çıkıyoruz.Bu gerçekleri sadece biz madenciler değil tüm bölge insanı biliyor.Bu gerçekleri tüm Türkiye’ye anlatmaya devam ediyoruz.Biz burada olduğumuz sürece bu madenler çalışacak, yer altında bir gram kömür dahi kalmayıncaya kadar üretecek, ülkemize ve milletimize katkı vereceğiz” dedi.

 

YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN

Demirci, maden işçilerinin yeni yılını kutlayarak, “Yeni Yılınızı kutluyor, barışın, huzurun ve hoşgörünün egemen olduğu bir dünyada yaşamak umuduyla, 2016 yılının huzur, sağlık, mutluluk ve hayırlar getirmesini diliyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından kartiye şefleri ile atölyelerde çalışanları ziyaret eden GMİS Heyeti, TTK Karadon Müessese Müdürü Mustafa Özçelik ile Gelik İşletme Müdürü Recep Ayyıldız’ı da ziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu.