CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi üzerine bir konuşma yaptı. Doğru sanayi politikaları ile üretim ve istihdamın arttırılacağına vurgu yapan Ünal Demirtaş, Filyos Limanı, Kdz. Ereğli’deki tersaneler bölgesi ve Alaplı ve Devrek İlçelerinin yatırım teşvik derecelerinin arttırılması ile ilgili önemli konulara da değindi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuşmasında şunları ifade etti;

EKONOMİDE KRONİKLEŞMİŞ SORUNLAR VAR!

18 yıldır uygulanan yanlış ekonomikpolitikalar özellikle de tek adam rejimiyle zirve yapmıştır. Ekonomimizin yapısal ve kronikleşmiş sorunları vardır. Ekonomimiz üretim ve istihdam artışı sağlayamamaktadır. Sanayicimiz ithalat yapmadan tamamen yerli girdilerle üretim yapamamaktadır.18 yıldır uygulanan yanlış ekonomi ve sanayi politikaları sonucu ülkemizde sanayi sektöründe üretim ve nitelikli iş gücü planlaması olmayan, hammadde ve ara mal girdilerinde dışa bağımlı, enerji ve hammadde maliyetleri yüksek, kapasite kullanım oranı  % 60-70’lerde kalan, katma değeri yüksek, orta ve yüksek teknolojiürünler üretemeyen, kârlılığı düşük, istihdam sağlayamayan, âdeta montajsanayisine dayalı yanlış bir sanayi modeli oluşturulmuştur.

ALAPLI VE DEVREK’İN YATIRIM TEŞVİK DERECELERİ YÜKSELTİLMELİ!

Uygulanan yanlış ekonomi ve sanayi politikaları ülkede ekonomik buhrana yol açtığı gibi Zonguldak’ta da büyük sorunlara yolaçmıştır. Şu anda Zonguldak ekonomisinde büyük bir ekonomik kriz yaşanmaktadır. Zonguldak ekonomisi son on sekiz yılda sürekli daralan, üretim ve istihdam artışı sağlayamayan bir ekonomi hâline dönüşmüştür. Bu anlamda Zonguldak’ta yatırım teşvik politikaları yanlış uygulandığı için Zonguldak’a yatırımcı ve sanayici gelmemiş, üretim ve istihdam daralmıştır.

Bu yıl uygulamaya konulan hiç değilse ilçe bazlı yatırım teşvik sistemi bir nebze de olsa Zonguldak’ın mağduriyetlerini giderebilir. Bu anlamda Gökçebey ve Kilimli ilçelerinin yatırım teşvik derecesinin yükseltilmesi yerinde olmuştur ancak eksik olmuştur. Özellikle Alaplı, Devrek ilçelerimizin de yatırım teşvik derecesinin yükseltilmesi gerekmektedir. En kısa zamanda özellikle Alaplı ve Devrek ilçelerimizin de yatırım teşvik derecesinin yükseltilmesini talep etmekteyiz.

TERSANECİLİĞE ÖZEL TEŞVİK VERİLMELİ

Tersanecilik sektörü emek-yoğun bir sektör olan, işsizliğisünger gibi emen büyük bir istihdam ve katma değer sağlayan bir sektördür. Ancak 2008 yılında 9 tersanede 7 bin işçiye iş ve istihdam sağlayan veİngiltere, Almanya, Kanada, Hollanda gibi ülkelere gemi ihraç edenTürkiye’nin üçüncü büyük tersaneler bölgesi olan Ereğli Tersaneler Bölgesiuyguladığınız yanlış politikalar sonucu küçülmüş ve içinde bulunduğuekonomik krizden aradan geçen on bir yıla rağmen çıkamamıştır. Bugünitibarıyla sadece iki tersane faaliyet göstermekte ve ancak 750 kişiye istihdamsağlayabilmektedir. Ereğli’deki tersaneler kapasitesi yetişmiş insan gücüyleyapılan teknolojik yatırımlar ve coğrafi avantajlarla Türkiye gemi inşasanayinde marka hâline getirilebilecek ve en az 10 bin kişiye istihdam olanağısağlayabilecek bir potansiyele sahiptir. Bu sebeple tersanecilik sektörünün canlandırılması için Bakanlıktan yeni bir model ve doğru bir planlamaylatersanecilik sektörüne acil ve ivedi olarak özel destek ve teşviklerbeklemekteyiz.

FİLYOS LİMANINDA HAKSIZ REKABET VAR!

Konuşmasında Filyos Limanı ile ilgili açıklamalarda da bulunan Ünal Demirtaş şunları ifade etti;

“Filyos Limanı ve Endüstri Bölgesi Projesi, Batı Karadeniz ve ülkeekonomisi açısından son derece önemli bir projedir. Sadece Filyos Limanı vealtyapısı için 2 milyar TL gibi bir harcama yapılması planlanmıştır ancak hiçbir ihale yapılmadan Filyos Endüstri Bölgesi yönetici şirketi olarak Varlık Fonu yöneticisi Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu Tosyalı Holdinge verilmiştir. Budurum Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde büyük bir rahatsızlık ortayaçıkarmıştır. Öte yanda kamuoyunda Filyos Limanı üstyapı ve limanişletmeciliğinin de Tosyalı Holdinge verileceği konuşulmaktadır. Bu doğru mudur? Oysa bölge sanayicileri tarafından, Filyos Limanı işletmeciliğininkamu tarafından yürütülmesinin daha doğru olacağı düşünülmektedir.Filyos’ta Tosyalı Holdingin otomotiv ve beyaz eşya sektörüne yönelik yassısac mamul üretecek fabrika kuracağı ifade edilmiştir. Oysa Tosyalı Holdingin yapmayı planladığı bu tür ürünleri Ereğli’de birçok fabrika üretmektedir. Bu sebeple, Tosyalı Holdingin yapmayı planladığı bu fabrika bölgede büyük bir haksız rekabete yol açacaktır. Bu anlamda, Filyos’ta haksız rekabete yol açmayacak orta ve yüksek teknoloji ürünleri üretmek için yatırım yapacak şirketleri Filyos’açekmek için bir planınınız var mıdır? Varsa nedir?