CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ankara Barosu tarafından,9.su düzenlenen Uluslararası Hukuk Kurultayı’nın açılışına katıldı. 13-16 Ocak 2016 tarihleri arasında, Türkiye Barolar Birliği Av. Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi’nde sürecek olan Uluslararası Hukuk Kurultayı’nın açılışında, çok sayıda avukat, yargı mensubu, akademisyen ve siyasetçi bir araya geldi.

Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran, açılış konuşmasında, Avukatların yargının asli ve kurucu unsuru olduğunun; hakim ve savcılar başta olmak üzere, mevcut ve önceki siyasal iktidarlar tarafından kabul edilmek istenmediğini belirterek; ülkemizde adalete olan güvenin bozulduğunu, adaletin hızının ve niteliğinin düştüğünü, ancak bu nedenle, avukatlar olarak geri adım atmayacaklarını ifade etti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, konuşmasında, Diyarbakır’da katledilen Baro Başkanı Av. Tahir Elçi’yi andıktan sonra, son dönemde yaşanan terör olaylarına da değinerek, 77 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hukukun üstünlüğü ve adalet paydasında kucaklaşması gerektiğini söyledi. Feyzioğlu:“Toplumsal kesimler arasında köprü olma sorumluluğu, bugün, hiç olmadığı kadar hukukçuların omuzlarındadır” diyerek, avukatlık mesleğinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine değindi. Feyzioğlu, Türkiye Barolar Birliği olarak, yeni parlamentodan beklentilerini sıraladı.

Kurultay’da konuşma yapan bir başka isim, Yargıtay Başkanı İsmail Cirit oldu. Cirit, Anayasa değişiklikleri, hukuk devleti, yargı bağımsızlığı gibi konuların dikkatle ele alınması gerektiğini ve karşılıklı görüş alış verişi içerisinde bu konuların çözülmesi gerektiğini ve bugün ayrıca, ifade özgürlüğü için uygun bir ortam yaratılmasının, toplumun geleceği için çok önemli olduğunu belirtti.

Önceki dönem Ankara Barosu Başkanlarından ve önceki dönem CHP Grup Başkanvekillerinden Av. Hakkı Suha Okay’ın moderatörlüğünü yaptığı, “Anayasa Değişiklikleri, Yargı ve Yargıç Bağımsızlığı ve Hukuk Devleti” başlıklı, açık oturumlu toplantıya; CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, HDP Mardin Milletvekili Prof. Dr. Mithat Sancar, YARSAV Başkanı Murat Arslan, Demokrat Yargı Eşbaşkanı ve İzmir Hakimi Dr. Orhan Gazi Ertekin, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Huriye Altay Erol, Sinop Barosu Başkanı Av. Hicran Kandemir, Konya Barosu Başkanı Av. Fevzi Kayacan ve Afyonkarahisar Barosu Başkanı Av. Turgay Şahin konuşmacı olarak katıldılar.

 

ÜNAL DEMİRTAŞ: “ANKARA BAROSU’NUN DÜZENLEDİĞİ ULUSLARASI HUKUK KURULTAYLARI, TÜRKİYE’DE HUKUKUN VE DEMOKRASİNİN GELİŞMESİ VE İLERLEMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR İŞLEV YÜRÜTÜYOR”

Yıllarca mensubu olmaktan büyük bir onur duyduğu Ankara Barosu’nun düzenlemiş olduğu, Uluslararası Hukuk Kurultayı’na, CHP Milletvekili olarak katılmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş: “Ankara Barosu’nun bugüne kadar düzenlemiş olduğu, Uluslararası Hukuk Kurultayları; Türkiye’de hukukun ve demokrasinin gelişmesi ve ilerlemesi, yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti ilkesinin tam anlamıyla ülkemize yerleşmesi için, önemli bir işlev yürütüyor” açıklamasında bulundu.

CHP’li Demirtaş, geçmiş kurultayları olduğu gibi, bu kurultayı da çok yararlı bulduğunu ifade ederek, başta Ankara Barosu Başkanı Av. Hakan Canduran olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ettiğini ve başarılarının devamını dilediğini bildirdi.