*Tüm sorumluluğu üstlenen Sn Gökhan Demirtaş belirli periyotlarla kontrol etmiş midir? Etti ise sonuçları hakkında bilgi vermesi mümkün müdür?

Kdz. Ereğli Belediyesi İmar Müdürlüğü İnşaat Mühendislerinden Mustafa Çevik, Gülüç Belediye Başkanı  Gökhan Demirtaş’ın Eski Gülüç Çengelburnu Köprüsü ile ilgili “Sorumluluğu bizim elimizdedir ve tamamen yasaldır” ifadesinin ispata muhtaç olduğunu belirtirken “Gülüç Belediyesi’nin yetki sınırlarını söz konusu köprüyü kapsayacak şekilde gösterir plan paftasını ivedilikle kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir.” Dedi.

Mustafa Çevik, Erdemir ve Ereğli Belediyesi arasında yasa ve mevzuat hükümleri doğrultusunda, Ereğli ve Gülüç halkının hak ve menfaatlerinin korunması yönündeki çalışmalarının, bürokrasi ve hukuk temelinde tüm engellemelere rağmen, Belediye Başkanı  Halil Posbıyık’ın  liderliğinde başarılı bir şekilde devam ettiğini ve yasal ve hukuki süreç ile ilgili tüm gelişmelerin de  şeffaf olarak paylaşıldığını belirtti.

Çevik, Ülkemizde ve dünyada önemli bir yere sahip olan Erdemir ile gurur duyduklarını,  Erdemir’den ekonomiye değer kattığı ölçüde üretim yaptığı çevreye ve topluma sorumlu bir kurumsal vatandaş yaklaşımıyla hareket etmesini beklediklerini de kaydetti. 

Yaklaşık iki yıldır devam eden süreçte, ne Belediye Başkanı. Halil Posbıyık, ne de şahsının, Gülüç Belediyesi ya da Belediye Başkanı  Gökhan Demirtaş ile ilgili olumsuz bir cümle kurmadığına da işaret eden Mustafa Çevik, Gökhan Demirtaş’ın düzenlediği basın toplantısında kendisini hedef alan ithamlarda bulunduğundan dolayı cevap hakkı doğduğunu ifade ederek şöyle dedi:

Sn. Gökhan Demirtaş’ın söz konusu Erdemir’e giriş kapısındaki Eski Gülüç Çengelburnu Köprüsü ile ilgili “Can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturduğu, tamamen yanlıştır” ifadesi teknik dayanaktan yoksundur. Basın açıklamasında bahsettiği rapor incelendiğinde, Erdemir’in talebi üzerine, DAL proje inşaat Ltd.Şti. tarafından 2012 yılında hazırlandığı, İTÜ İnşaat Fakültesi Dekanlığı tarafından Şubat 2015 tarihinde kontrol edildiği ve 27 Şubat 2017 tarih ve 119134 sayı ile Erdemir’e üst yazı ile gönderildiği anlaşılmaktadır. Bu tarihler arasındaki çelişki izahtan yoksundur. Ayrıca söz konusu raporun Sonuç ve Öneriler kısmında “tasam ömrü ortalama 30 yıl mertebesinde olan elastomer mesnetlerin belirli periyotlarla kontrol edilmesi ve gerekmesi ve gerekmesi halinde değiştirilmesi önerisi uygundur” denilmektedir. Şimdi tüm sorumluluğu üstlenen Sn Gökhan Demirtaş belirli periyotlarla kontrol etmiş midir? Etti ise sonuçları hakkında bilgi vermesi mümkün müdür? 

Söz konusu rapor, 1991 yılındaki zemin etüd raporu baz alınarak güncel olmayan DBYBHY-2007 deprem yönetmeliğine hazırlanmış, içeriğine bakıldığında 1991 yılında, bugünün teknolojik koşullarında bile ancak yeterli özen gösterildiğinde sağlanabilen C30 beton dayanımı baz alınarak hesaplar ve kabuller yapıldığı görülmektedir. Köprü ayaklarındaki oyulma ve çökmeler kesinlikle irdelenmemiştir.

Sn. Gökhan Demirtaş’ın söz konusu Eski Gülüç Çengelburnu Köprüsü ile ilgili “Sorumluluğu bizim elimizdedir ve tamamen yasaldır” ifadesi ispata muhtaç ve çok iddialı bir ifadedir. Gülüç Belediyesi’nin yetki sınırlarını söz konusu köprüyü kapsayacak şekilde gösterir plan paftasını ivedilikle kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir.

Sn. Gökhan Demirtaş’ın söz konusu Eski Gülüç Çengelburnu köprüsü ile ilgili “DSİ ve Karayollarının imar notlarında işlidir” ifadesi de maalesef gerçekdışıdır. 27.11.2020 tarih ve 279866 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü 15. Bölge Müdürlüğü’nün yazısında”… Eski Gülüç Köprüsü kurumumuz görev ve sorumluluk sahası dışındadır.” Şeklinde net olarak ifade edilmiştir. Ayrıca 29.12.2020 tarih ve 850694 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 23. Bölge Müdürlüğü ‘nün yazısında”…Müdürlüğümüz arşivlerinde yapılan incelemede Eski Gülüç Çengelburnu Köprüsüne ait izin, Proje veya ruhsat bulunamamıştır.”  denilmektedir. Anlaşılan odur ki Sn. Demirtaş yanlış bilgilendirilmektedir. Köprünün karayolu bağlantısının yasal olduğunu ve karayolu geçiş izin belgesinin bulunduğunu ifade etmiş olup bu belgeyi kamuoyu ile hemen paylaşmalıdır.

Ayrıca belgelerin elinde olduğunu istenirse verileceğini ifade etmiştir. Oysa ki 29.09.2020 tarihinde Eski Gülüç Çengelburnu Köprüsü konulu yazı ile Gülüç Belediyesi’nden bilgi ve belgeler istenmiş olup herhangi bir dönüş henüz olmamıştır. Sn Demirtaş basın yolu ile cevap verme gereği duymuştur.

Sn. Demirtaş, Eski Gülüç Çengelburnu Köprüsünde oluşan çatlak ve deformasyonların Erdemir tarafından onarıldığını ve Çelik konstrüksiyon ile güçlendirildiğini ifade etmiştir. Şimdi soruyorum şayet yapıldı ise güçlendirme projesi için Erdemir, Gülüç Belediyesi’nden herhangi bir ruhsat almış mıdır? Almadı ise hangi gerekçe ile almamıştır. Yapılan Çelik Konstrüksiyon güçlendirmeyi fotoğrafları ile kamuoyuna açıklaması gerekmektedir. Ancak bahse konu köprüde herhangi bir güçlendirme çalışması yapılmamıştır.

Gülüç halkının seçtiği Belediye Başkanı Sn. Gökhan Demirtaş kendi kendini, yaptığı bu talihsiz basın açıklaması ile töhmet altında bırakmıştır. Oysaki konunun asıl muhatabı olan Erdemir güçlü kurumsal yapısı ile kendini savunabilecek yetiye sahip. Bünyesindeki teknik personel ve avukatları vasıtası ile konu hakkında kamuoyunu bilgilendirebilir. Erdemir’in sözcülüğü görevine gönüllü soyunması belirli yerlerden talimat aldığı yönünde izlenim yaratmaktadır. Asli görevi oyları ile seçildiği halka hizmet etmek olan Sn. Gökhan Demirtaş görev alanının dışında görev üstlenme gayreti içerisindedir.

Sn Gökhan Demirtaş bir pay istemektedir. Bu payın ne olduğunu anlamış değiliz. Eğer alması gereken Belediyeye ait gelirler varsa ve almıyorsa, görevini tam olarak yapmadığı anlamına gelir. Kdz. Ereğli Belediyesi olarak yasa ve hukuk çerçevesinde mücadelesini verdiğimiz almamız gereken tüm gelirlerinin takibini titizlikle yapmaktayız. Sn. Gökhan Demirtaş talep etmesi halinde teknik ve mevzuat yönünden tüm desteği kendisine vereceğimizden şüphesi olmasın.

Çaycuma İlçesi’nde, 6 Nisan 2012’de 15 kişinin öldüğü köprü faciası hala yüreklerimizi yakmaktadır. Tüm bu gayretimiz bölgemizde bir facia daha yaşanmaması içindir. Sn. Gökhan Demirtaş’ın bu sorumluluğu cansiperane bir şekilde üstlenmesi hayret vericidir.

Şimdi tüm sorumluluğu gönüllü olarak üstlenen Sn.Gökhan Demirtaş’a sormak istiyorum.

Basın açıklamasında sadece Eski Gülüç Çengelburnu köprüsünden bahsetti. Peki bitişiğinde 2013 yılında yapılan yeni köprünün Yapı Ruhsatı var mıdır? Var ise kamuoyu ile derhal paylaşmalı, yok ise yasal çerçevede gerekli tüm sorumluluklarını yerine getirmelidir.

Sn. Gökhan Demirtaş’ın yaptığı basın açıklamasında, derdinin halka hizmet etmek, halkın çıkarlarını savunmak olduğunu ifade etmesine rağmen yapılan açıklamaların içeriğinde Ereğli ve Gülüç halkının menfaat ve çıkarlarını savunmaktan ziyade kime ve neye hizmet ettiği maalesef anlaşılamamıştır.

Böl, Parçala, Yönet zihniyetine sahip belirli çıkar gurupları iş başındadır. Bu zihniyetin amacı halkın menfaati değil küçük ama benim olsun şeklindedir. Sn. Gökhan Demirtaş bilerek ya da bilmeyerek bu zihniyete hizmet etmektedir. Biz bu zihniyeti, Ereğli Geleceğini Konuşuyor platformu kurulduktan sonra Halkın seçtiği Belediye Başkanını ve ilçenin mülki amiri Sn. Kaymakamımızı toplantıya çağırmayarak Ereğli’deki birlik ve beraberlik ruhuna zarar vermeye çalıştığında çok net gördük.

Sn. Gökhan Demirtaş’ı, ömrünün 25 yılını Ereğli halkının yüksek teveccühü ile Ereğli halkına hizmet etmiş Sn. Halil Posbıyık’ın bilgi ve tecrübesinden faydalanmaya davet ediyorum. Ereğli halkından aldığı yetki ile Ereğli halkının üstünde hiçbir güç tanımayan Sn. Halil Posbıyık bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada Ereğli halkının menfaatlerini sonuna kadar savunmaya devam edecektir.

Tüm bu süreçte amacı Ereğli halkının menfaati ve çıkarlarını korumak olan, siyasi görüşüne bakılmaksızın, herkes ile omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz.