Saat 13.30'da Bozhane mevkisinde kortej başlangıcı ve öğrencilerin tören alanında kostümlerini giymiş olarak Denizcilik Lisesi Bandosu eşliğinde yürüyüşünün ardından Amfi Tiyatro yanındaki Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı önünde tören düzenlenecek. Saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından protokol konuşmaları gerçekleştirilecek.

Program 15.00'de protokol mensuplarının denize 3 çelenk bırakması ile sona erecek.

Karadeniz Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, anma mesajında şu görüşlere yer verdi: "1914'te Sarıkamış'ta şehit olan 90 bin askerimize, savaş esnasında kışlık üniforma, erzak, mühimmat yollamak için destek malzemeleri taşıyan "Bezm-i Alem", "Bahr-i Ahmer" ve "Mithat Paşa" isimli sivil yük gemileri, düşman gemileri tarafından ilçemiz denizi açıklarında 7 Kasım 1914'te batırılmıştır. Zorlu doğa ve iklim koşullarında mücadele eden kahraman askerlerimize destek olmak için, yola çıkan üç gemimizde şehit olan 221 kahramanımız, ilelebet hafızalarımızda yer alacak ve unutulmayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatan uğruna canlarına feda eden Sarıkamış Deniz Şehitlerimizi 109. Yılında rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyorum."

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sarıkamış şehitlerini andı. Başkan Posbıyık’ın mesajı şu şekilde: "Her yıl olduğu gibi, 7 Kasım’da tarihimizin en zor, en hüzünlü sayfalarından birini hatırlıyoruz. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nda, vatan savunması için Sarıkamış'ta savaşan askerlerimize yardım götürmek amacıyla; kışlık üniforma, erzak ve mühimmat ulaştırmak için yola çıkan 3 dev yük gemisi, Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa, Karadeniz Ereğli açıklarında Rus donanması tarafından batırılmıştır. Tarihin seyrini değiştiren bu olayda, Bahr-i Ahmer, Bezm-i Alem ve Mithat Paşa gemilerinde görev alarak, büyük Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde 221 mürettebat şehit olmuş ve geride unutulmaz bir kahramanlık destanı bırakmışlardır. Bizler, bu toprakları vatan yapan değerlerimizi yaşatmalı, onların gösterdiği vatanseverlik ve fedakarlık ruhunu gelecek nesillere aktarmalıyız. Cumhuriyetimizin 100. yılında; hem onları, hem de Sarıkamış'ta şehit düşen binlerce vatan evladını rahmetle, minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Ereğli bu değerli isimleri asla unutmayacak.”

Nilüfer Afet Merkezi envanterini güçlendirdi Nilüfer Afet Merkezi envanterini güçlendirdi

WhatsApp Image 2023-11-06 at 12.03.12 (1)