Preveze Deniz Zaferi'nin 474. Yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü kutlandı. Üsteğmen Ömer Öziş, tarih boyunca en büyük uygarlıkların deniz kıyılarında kurulduğunu belirterek, İnsanoğlu denizin getirdiği ekonomik yararların ve buna bağlı olarak artan siyasi ağırlığın bilincine vardığı andan itibaren denizler üzerindeki çıkarlarını korumak ve denizlerden daha fazla pay alabilmek için askeri gücünü karalardan denizlere kaydırdı dedi.

 

 

Preveze Deniz Zaferi'nin 474. yıldönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle Erdemir Kültür Merkezinde kutlama programı gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştiren Deniz Yüzbaşı Serdar Döner, Preveze Deniz Zaferi ile Akdeniz'in çok uzun bir süre Türk gölü haline gelmesinin sağlandığını belirterek, Deniz stratejisi ve taktiğinin esas kurallarının uygulandığı Preveze Deniz Zaferi'nden aldığımız dersler fevkalade önem arz etmektedir. Büyük komutan Barbaros Hayrettin'in Preveze'de başarı ile uyguladığı taktikler daha sonra bir çok denizci tarafıntan farklı muharebelerde uygulanmıştır. Preveze'de sadece taktik bir zafer kazanılmamış hedeflenen stratejiye de bütünüyle ulaşılmıştır. Hıristiyan aleminin Türkler üzerindeki denizcilik hakimiyeti kırılmış ve Avrupa krallarının desteğindeki korsancılık faaliyetlerine son verilerek denizlerde güvenlik sağlanmıştır. Bu büyük zaferle birlikte Türk ordusunun karalardaki hakimiyeti Türk donanmasının denizlerdeki hakimiyetiyle tamamlanmıştır. Prevezenin en büyük kazanımı, Osmanlı Devleti'nin bir deniz ülkesi olduğunu ve yaşayabilmesi için güçlü bir donanmaya sahip olunmasını kabul ettirerek, denizciliğe önem verilmesini ve devlette-millette denizcilik bilincinin gelişmesini sağlamasıdır dedi.

 

BU RASTLANTI DEĞİL

Üsteğmen Ömer Öziş'de Deniz Kuvvetleri Günü nedeniyle yaptığı konuşmasında, çağlar boyu deniz yolu ile ulaştırılan değerlerin en büyüklerinin bilim, kültür ve uygarlık olduğunu söyledi. Öziş, Tarih boyunca en büyük uygarlıklar deniz kıyılarında kurulmuş ve yayılmıştır. Bu asla bir rastlantı değildir. İnsanoğlu denizin getirdiği ekonomik yararların ve buna bağlı olarak artan siyasi ağırlığın bilincine vardığı andan itibaren denizler üzerindeki çıkarlarını korumak ve denizlerden daha fazla pay alabilmek için askeri gücünün sınırlarını karalardan denizlere kaydırmış, silahlı bir deniz gücü olarak donanmasını oluşturmaya başlamıştır. Zamanla donanmalar ülkelerin ekonomik ve siyasi gelişmelerinin bir göstergesi olmuştur sözleri ile konuştu.

 

TÖRENE SİYASİLER GELMEDİ!..

Program, Hatice Erdem Denizcilik Lisesi öğrencileri tarafından okunan şiirlerle sona ererken törene Ak Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkan Vekili Erol Çivici, Cumhuriyet Başsavcı Mustafa Gümüş, kamu kurumları, CHP İlçe Başkanı Hayrettin Kartal ve yöneticiler, dernek ve oda temsilcileri ile öğrenciler katıldı.