Başkan Çimenoğlu, Artık, Alaplı deresi ve deniz sahili tertemiz olacak. Biz modern kentleşmenin gereklerini yerine getiriyoruz.

Alaplı Belediyesi'nin projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığına onaylattığı Alaplı Derin Deniz Deşarj Arıtma Sistemi Projesi'nin inşaatına, yapılan ön çalışmaların ardından aktif olarak başlandı.
Çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 milyon lira bedeli bulunan proje inşaatının bu yılsonuna kadar tamamlanacağını, artık Alaplı deresine kanalizasyon atıklarının akmayacağını bildirdi.
Alaplı deresinin ve deniz sahilinin önümüzdeki yıldan itibaren tertemiz olacağını ifade eden Belediye Başkanı Çimenoğlu, açıklamasında şöyle dedi:
Göreve geldiğimizde Alaplı'nın kanalizasyon altyapısı bitmişti. Alaplı'nın kanalizasyonu Alaplı deresine akıyordu. Biz de bunu zaten söylüyorduk. Alaplı deresinin en büyük kirlenme sebebi Alaplı Belediyesi olarak bizdik. Alaplı'nın bütün kanalizasyonu toplanıp Alaplı deresine akıyordu. Bunun için Derin Deniz Deşarj Arıtma Projesi yaptık. Bu proje tamamlandıktan sonra programa alındı. Türkiye'de 2 bine yakın Belediye müracaat etti. Toplam 300 belediyenin projesi kabul edildi. Bu 300 projeden de yaklaşık 30 tanesi hemen ihaleye çıktı. Alaplı Derin Deniz Deşarj Arıtma Sistemi projesi de bu ilk 30 belediyenin içerisine girdi. Projenin toplam maliyeti 5 milyon lira civarında. Bunun yüzde 50'sini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hibe ediyor. Geriye kalan yüzde 50'si de Belediyemizin İller Bankası paylarından taksitler halinde kesiliyor. Bu proje karada başlıyor. Karşıyaka Mahallesi'nde Fiskobirlik yomlu üzerinde bir ön arıtma tesisimiz var. Kanalizasyon hattı, bu ön arıtmadan çıktıktan sonra dere güzergahını takiben terminal alanından geçerek Karşıyaka Mahallesi'ndeki deniz dolgu alanına gelecek. Buradan da, denizaltını 1900 metre takiben  -19 metre derinliğe temizlenmiş ve ön arıtmadan geçmiş bir şekilde kanalizasyon atıkları bırakılacak. Şu anda ihaleyi alan firma özel basınçlı borularla kara hattında çalışmaya başladı. Bu borular birleştirilerek yaklaşık 75 metre uzunluğa dönüştürülüyor ve ikinci aşamada da bu borulara basınçlı su verilerek borunun su kaçırıp kaçırmadığı test ediliyor. Testten sorunsuz çıkan borular yer altına döşeniyor. Fakat boruların deniz döşemesiyle ilgili bir sıkıntı çıktı. Kdz. Ereğli Liman Müdürlüğü ve Bakanlığımız tarafından denize döşenecek borularda imar planı çizilmesi istendi. Biz bu imar planını da hazırladık ve önümüzdeki günlerde Bakanlığa müracaatımızı yapacağız. Ondan sonra, denizdeki döşeme çalışmalarına da başlanacak. Bu yılın sonuna kadar inşaatın bitmesi gerekiyor. Alaplı deresine artık kanalizasyon akmayacak. Doğal olarak, Alaplı deresi ve deniz sahili de temiz olacak. Denizimiz, her noktasında denize girilebilir bir hale gelecek. Biz, modern kentleşmenin gereklerini yerine getiriyoruz. Sistemin ilçemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.