Alaplı Belediyesi'nin bir süredir takibini yaptığı 5 milyon lira proje bedeli bulunan Alaplı Derin Deniz Deşarj Arıtma Sistemi 13 Haziran'da ihaleye çıkacak. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, göreve başladığı 2009 yılından bu yana takibini yaptıkları Alaplı Derin Deniz Deşarj Arıtma Sistemi ihalesinin 13 Haziran'da Ankara'da yapılacağını belirterek, sistem inşaatının yer tesliminden sonra 500 günde tamamlanacağını bildirdi.
Belediye Başkanı Çimenoğlu, Alaplı'nın en büyük problemlerinden birinin dere ve denize akan kanalizasyon atıkları olduğuna dikkat çekerek, Derin Deniz Deşarj Arıtma Sistemi'nin hizmete girmesiyle, ilçenin bu büyük sorundan kurtulacağını bildirdi.
Belediye Başkanı Çimenoğlu, açıklamasında şöyle dedi:
Alaplı'nın en büyük sorunlarından biri, arıtma sistemimizin olmaması, atık sularımızın çeşitli noktalardan denize ve dereye akması. Bu da hem denizimizi, hem deremizi kirletiyor ve Alaplı'mızın bu çok güzel görüntüsünü bozuyor;  ilçemizin dereden ve denizden faydalanma imkanını engelliyor. Daha önceki dönemde, Alaplı'nın kanalizasyon altyapısı yüzde 90 oranında bitirilmiş durumdaydı. Fakat arıtma tesisi eksikti ve atık sular çeşitli noktalardan dereye ve denize akıyordu. 2009 yılında göreve geldiğimizde daha önce başlamış olan Derin Deniz Arıtma Deşarj İnşaatı işinin takibine başladık. Yaklaşık 90 bin TL'ye projesini yaptırdık ve İller Bankası ile Şehircilik ve Çevre Bakanlığı'na inşaatın yapılması için müracaat ettik. Proje bedeli 5 milyon 250 bin liralık bir rakama ulaşıyor. Bu tür çevre ve arıtma ile ilgili İller Bankası'na 1350 proje müracaatında bulunuldu. Bu 1350 proje içerisinden, projesi ve şartları uygun olan 350 belediyenin projesi kabul edildi. Biz Alaplı olarak, 350 belediyenin içerisinde yer aldık.
Daha sonra da bölge milletvekillerimizin katkılarıyla projemizi ilk 5 proje içerisine aldırdık. İller Bankası tarafından yüzde 50'si hibe, kalan yüzde 50'si ise 180 ay kredili taksitlendirmeyle projemiz İller Bankası'nın yatırım programına girdi.
Ardından ihale sürecine girildi ve nihayet 13 Haziran 2012 günü saat:14.30'da Ankara'da İller Bankası Genel Müdürlüğü binasında Alaplı Derin Deniz Deşarj İnşaatı ihalesi yapılacak. Biz İller Bankası Genel Müdürlüğü ile görüşerek ihale kapsamına bir ek ilave yaptırdık. TOKİ konutları, 690 Evler semtinin bir kısım blokları, Afet Konutları, İncivez Köyü ve Çamlık Mahallesi'nden İncivez deresine giden kanalizasyon altyapısı yoktu.
Biz bu projenin içerisine bunu da dahil ettik. Sadece Alaplı deresine değil, İncivez deresine akan kanalizasyon da kapalı bir sistem içerisine alınacak. Hem Alaplı deresine, hem İncivez deresine hem de deniz ve dere kenarlarına akan bütün kanalizasyon atıkları tek bir yerde toplanıp arıtıldıktan sonra Karşıyaka Mahallesi'nde Terminal mevkiinden geçerek kıyıdan itibaren 1900 metre ve -19 metre derinliğe arıtılarak bırakılacak. Bu projenin yapımında denizin dibine boru döşenmesinde ilk defa kafes sistemi denen yeni bir teknik kullanılacak.
Alaplı'yı kangren haline gelmiş büyük bir çevre kirliliğinden kurtaracağımız için çok mutluyuz. Hem Alaplı deresini, hem İncivez deresini hem de deniz kıyılarını kirlilikten kurtarmış olacağız. Biz göreve başladığımızdan bu yana çevreye ve sağlığa çok dikkat ediyoruz. Belki bu hassasiyet benim mesleğimden de kaynaklanıyor olabilir. Tabii bu yerin altına yapılan yatırımlar, pek gözükmeyen ancak insan sağlığı için çok önemli hizmetler. Biz göreve geldiğimiz 2009 yılında ilk iş olarak, Akçakoca'ya giderken Kocaman mevkiinde yol kenarında bulunan çöplüğümüzü kapattık. Çöpümüzü her gün 102 km. gidip, 102 km. gelerek Zonguldak'taki çöp depolama tesisine boşalttık. 2009 yılının Nisan-Mayıs ayından bu yana Alaplı'da çöplük yok, çöp dökülen bir yer yok. Bunun yanında içme sularımıza ayrıca önem veriyoruz; devamlı kontrol ettiriyoruz, tahlillerini yaptırıyoruz.
Her ay yapılan tahlil sonuçlarını internet sitemizde de düzenli olarak yayınlıyoruz. İçme sularımız sıhhi, sağlıklı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün içme suları normlarına uygun.
En büyük sıkıntımız kanalizasyondu; kanalizasyonumuzu da arıtıp tek bir merkezde topladıktan sonra bu büyük problemden de kurtulmuş olacağız ve insanlarımız kıyılarımızı, denizimizi, deremizi çok daha rahat kullanabilecekler.
Ben tüm milletvekillerimize ve emeği geçenlere Alaplı halkı adına çok teşekkür ediyorum. İnşallah 13 Haziran'da yapılacak ihale ve itiraz süresinin ardından 15 gün içerisinde yer teslimi yapılacak ve inşaatı da 500 gün içerisinde bitecek. Yani 2013 yılının Eylül ayında arıtma tesisimiz bitmiş olacak.