Avrupa Zonguldaklılar Derneği, gurbette yaşayan bölge halkının sorunlarının çözümü noktasında çalışmalarını sürdürüyor.  Zonguldak, Karabük ve Bartın Valilerini ziyaret eden Karakulak, çeşitli taleplerde bulundu, yaşanan sorunların çözümüne destek istedi. Konuya ilişkin Karakulak şu bilgileri verdi: "Günümüzde havayolu taşımacılığı her kesim için vazgeçilmez bir unsurdur,zira zaman kaybı çok önemli bir faktördür bu da yatırım sektöründe maliyeti etkilediği için yatırımcının çok hassas olduğu bir konudur.

 

FAALİYETE GEÇECEK

Avrupa Zonguldaklılar Derneği olarak konumuz, Karaelmas bölgesinin havayolu ile ulaşımıdır. Zonguldak Saltukova Havalimanı açılmadan önce 20 saat ulaşım yaşlı ve hastalarımız açısından bir faciayı andırıyordu. Alman havayolu şirketi Germania‘nın 8 yıldır uçtuğu alanda Türk Hava Yolları başta olmak üzere bazı şirketlerin mazeretleri hepimiz tarafından bilinmektedir. Başlıca mazeret olarak görülen, Ulaştırma Bakanı talimatıyla DHMİ tarafından satın alınıp altyapı çalışmaları başlatılan ILS cihazı önümüzdeki sezonda faaliyete geçeceği kesinleşmiş bulunuyor .

 

UÇAKLAR SİSTE BİLE İNEBİLECEK

Bu ne anlama geldiğini bilmeyen yoktur, en basit örneği sisli havalarda uçakların alana inişlerinde kolaylık sağlaması gibi, etrafı dağlık coğrafyada uçaklara alandan teknik destek verilmesi pilotların yönlendirilmesi gibi kolaylıklar, ikinci olarak belirtilen mazeret ise pist darlığı ve kısalığıdır. Bu kapsamda hayati önem taşıyan pistin 2400 metre ye uzatılması 45 metre ye genişletilmesi için Havalimanı Yönetimi tarafından yapılan bir proje ilgili bakanlığa sunularak siyasi iradenin desteğine ihtiyaç durulmaktadır.

 

İCRAATA DÖNÜŞÜYOR

Batı Karadeniz bölgesini çok yakından ilgilendiren yurtdışı ve yurtiçi uçak seferleri için

bölge valilerimizi ziyaret ettik. 4 yıl boyunca ısrarla sürdürdüğümüz ortak mücadelemizde Avrupa'da faaliyet gösteren Bartın ve Karabük kardeş derneklerimizin büyük destekleriyle önemli bir aşama kaydedilmiştir. Birlikte sürdürülen imza kampanyası sonucu dosyanın ilgili bakanlığa teslimi, Başbakanın verdiği söz dahil 4 kez Ulaştırma Bakanı ve Ulaştırma Bakanlığı, DHMİ ile yapılan görüşmeler neticesinde nihayet göz ile görülür şekilde icraata dönüşüyor.

 

VALİLERE DESTEK ZİYARETLERİ

Görüşmelerde Avrupa Zonguldaklılar Derneği Yönetim Kurulu adına Başkan Mehmet Karakulak ve beraberindeki heyet önce Zonguldak Valisi sayın Ahmet Çınar tarafından kabul edilip sırasıyla Karabük Valisi Kemal Ceber ile Bartın Valisi Nusret Dirim‘i makamlarında geçtiğimiz günlerde ziyaret ederek 3 ilin ortak değeri olan Saltukova Havalimanı için destek talebinde bulunuldu. Son olarak Bartın Valisi Nusret Dirim’i ziyaret esnasında Bartın Ticaret Odası Başkanı Halil Balık Zonguldak Ticaret Odalarını temsilen Devrek TSO Başkanı Ertan Civak, Avrupa Zonguldaklılar Derneği Zonguldak İl Temsilcisi Bünyamin Altundal ile Zonguldak Platform adına Osman Sav hazır bulundular. Valilerimizi ziyaret esnasında konuşulan konu, havalimanı ve havalimanına destek içerikli mevzular il ve İlçeler arası karayolu ulaşımı gibi konular. Hızlı bir ulaşım, bir bölgenin gelişmişliğinin en temel göstergelerinden biridir. Zira ulaşımda uzun mesafeli ve zahmetli noktalara hiç bir yatırımcı sermayesini kolay kolay aktarmaz ve de dolayısıyla yatırım yapmaz, turist gelmez, öğrenciler tercih durumlarında ulaşımı zorlu olan bölgeleri seçmezler.

 

SAHİP ÇIKILMALI

Zonguldak-Bartın- Karabük illerinin ortak noktasına çok yakın mesafede bulunan, Uluslararası uçuş lisansına sahip olan Saltukova Havalimanına 3 Valimizin aynı yaklaşımla sahip çıkılması, benimsenmesi için sırasıyla 3 Valimizi ziyaret ederek bölgenin acil ihtiyacı olan yatırımcı ve turizmin yanı sıra gurbetçilerine de sahip çıkılması açısından beraberce adım atılması çok önem arz etmektedir. Bölgenin yarım milyondan fazla yurtdışında yaşayan gurbetçiye sahip olması, Saltukova Havalimanına uçan yolcuların üç ilimizin insanından teşekkül olması yine ülke genelinde çeşitli illere göç eden toplam ülke genelinde 1 milyondan fazla gurbette insanın olması, 120 bin civarında yüksek öğrenim gören öğrencilerin ulaşımda havayolunun önemi dile getirildi.

 

RİCADA BULUNULDU

Ortak noktadaki görüşler başlıca şöyle, havalimanın eksikliklerinin giderilmesinde birlikte adım atılması ve destek verilmesi. Pist uzatılması ve genişletilmesi çalışmaları ile projenin takibinde bir komisyon oluşturulması,ayrıca BAKKA ‘ya teknik destek ve projeyi takip görevi verilmesi için valilerimizden ricada bulunulmuştur.

 

ORTAK BAŞVURU

Yerli otomotiv üretimi için yatırım projesinin Filyos bölgesinde yapılması için 3 il tarafından ortak bir başvuru yapılması. 3 ilimizin valilik kanalıyla uçak şirketleriyle bir an önce görüşmeler başlatması. Başta Kdz.Ereğli-Devrek arası karayolunun havalimanına acilen bağlanması ve ortak havalimanına en hızlı şekilde tüm il ve ilçelerin karayolu ulaşımının sağlanması talep edilmiştir. Havalimanını geliştirme ve iyileştirilmesi konusunda 3 il valimizin desteğini görmüş olduk. Bu konuda diğer çok önemli husus ise ticaret odalarının da konuya hassasiyet göstererek destek vermeleridir.

 

SİYASİLERDEN DESTEK TALEBİ

Amacımızı bir hedefimiz bir gücümüz bir noktada toplanmış olarak görüyoruz , tüm bölgemizin milletvekilleri bir araya gelerek birlikte bu sorunu çözeceğine inanıyoruz ve somut neticeler için artık istikamet tekrar Ankara’ya yola çıkıyoruz. Zonguldak Milletvekilleri Özcan Ulupınar, Ünal Demirtaş ve Karabük Milletvekili eski Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ile görüşerek siyasî irade anlamında desteklerini talep ettik. Havalimanı Yönetim Kurulu Kaşkanı Zonguldak Valisini vekaleten Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Havalimanı Müdürü Hasan Özşahin, BAKKA Genel Sekreter Vekili Elif Acar, Zonguldak Ticaret Odası Başkanı Metin Demir, eski THY Uçuş Koordinatörlüğü olan şimdiki Bartın BAKKA ofisinde görevli, Kalkınma destekleme Koordinatörü zengin bir teknik uçuş bilgilerine ve tecrübeye sahip Bahadır Kalecik ‘i de ziyaret edip ayrıca Zonguldak ‘ta Sivil Toplum Kuruluşlarını ziyaret ederek lobisel bir güç anlamında önemli adımlar attık"