18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü Kdz.Ereğli ilçe genelinde düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlandı. İlk tören Atatürk Anıtı önünde ikinci tören ise Erdemir Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

 

ERDEMİR KÜLTÜR MERKEZİ

Karadeniz Ereğli Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Bal, 18 Mart Şehitlerini Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. Yıl dönümü nedeniyle Erdemir Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende, yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında Çanakkale ruhunun üzerinden bin yıl geçse de etkisini yitirmeyeceğini belirtti. Çanakkale Zaferi’nin, öleceğini bile bile vatan toprağı için taarruza geçen Mehmetçiğin, bir çok yakınını değişik cephelerde de kaybetse son evladını vatan savunması için cepheye gönderen anlayışın ürünü olduğunu ifade eden Bal şöyle konuştu: “Türk tarihinde önemli bir yeri olan Çanakkale Zaferi, dünyanın örnek gösterdiği kahramanlık destanlarından biridir. Hala gözler onunla yaşarır, yürekler onunla ürperir, düşünceler onunla yücelir. Hangi komutan, ‘ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum’ der de 3 dakika içerisinde öleceğini bilen asker, hiçbir tereddüt göstermeden bile bile ölüme koşar. Evlatları şehit veya gazi olacaklarsa bile vatan ebedi kalacaktır anlayışıyla hareket etmesini kutsal bir vazife bilenlerin, bize unutulmayacak bir hatıra olarak bıraktıkları, tarihin şeref levhasıdır bu destan. İnanıyorum ki 100 değil 1000 yıl geçse de unutulmayacak ve Çanakkale ruhu sonsuza kadar devam edecektir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale Şehitlerimiz başta olmak üzere tüm şehitlerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum.”

 

ÖDÜLLER VERİLDİ

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı adına günün anlam ve önemine ilişkin bir sunum yapan Deniz Yüzbaşı Serdar Döner de Çanakkale Savaşı’nın deniz ve kara savaşlarının aşamalarını anlattı. Döner, Çanakkale Savaşı’nın tarihsel ve güncel nedenlerini sıraladıktan sonra, ittifak kuvvetleri ile Türk kuvvetlerinin sahip olduğu silah, gemi ve asker gücünü kıyasladığı sunumda deniz ve kara hareketlerinde uygulanan askeri taktiklere yer verdi. Okullar arası yarışmalarda şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle devam eden tören, Karadeniz Ereğli Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan oratoryo ile son buldu. Törende Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, bazı siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler hazır bulundu.

 

ALEMDAR YANINDA TÖREN

Gazi Alemdar Müze gemisi yanında gerçekleştirilen ve soğuk havaya rağmen çok sayıda davetlinin katıldığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli askeri personelin 3 el saygı ateşi yapmasının ardından gemi bordasına Kdz.Ereğli’deki tüm şehitlerin sayısının ve nerede şehit olduğunu gösteren bir pankart asıldı. Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal törende yaptığı konuşmasında, “Bugün burada şehitlerimizin Çanakkale Zaferimizi kutlamak üzere burada bulunuyoruz. Vatan diyeti çok ağır ödenmiş bir toprağımızdır. 2-3 gündür programlarımızda bunu seyir ediyor hem gurur, hem acı, hem üzüntü ile şehitlerimizi anıyoruz. Gerçekten vatan milleti uğruna, bayrağı uğruna şehitlerimiz Çanakkale’de büyük bir destan yazmışlardır bu yıl da yüzüncü yılını kutluyoruz. Ben başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitlerimizi saygı ve sevgiyle anıyorum” dedi.

Ünlü ressam Hikmet Çetinkaya’nın canlı performansı sırasında Turkuaz Sanat Topluluğu tarafından Çanakkale türküleri seslendirildi. Plaket töreninin ardından ise konuklara üzüm hoşafı ikram edildi.

 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)