Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Kdz. Ereğli Şube Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Çanakkale savaşlarının unutulmaz kahramanı, Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal'in başarısı ilerde başlayacak Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın kaynağı oldu” vurgusu yapıldı.

 

ADD’nin açıklaması şöyle:

 

 

Bağımsızlığımızı savunmak, yurt topraklarımızı korumak için yapılan savaşlar kutsaldır. Çanakkale savaşı , Ulusal Kurtuluş Savaşımız ,kutsal destan savaşlara birer örnektir.

 

Çanakkale Savaşları, yüzyılımızın en büyük savaşlarından birisidir. Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen düşman devletler, gemileriyle Çanakkale Boğazı’nı geçip İstanbul’u almak istiyorlardı.

 

Osmanlı ordusu, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır.

 

300.000 askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda, düşman donanmaları ağır      kayıplar vererek geri çekilmişlerdir.         

Çanakkale Savaşlarının denizle ilgili bölümü, 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır. Bu nedenle, her 18 Mart gününde Çanakkale Savaşlarını anmaktayız.
 

Çanakkale Deniz Zaferi, deniz savaşlarında eşi benzeri görülmemiş muhteşem bir zaferdir. Bu zafer sonsuza dek hatıralarımızda canlılığını koruyacaktır. Birinci Dünya Savaşı döneminin emperyalist güçleri Çanakkale önünde askerimizin şanlı vatan müdafaası karşısında pes ederek geri çekilmiştir Boğazı geçme teşebbüsü ile 29 Şubat’ta başlayan bu  haksız ve zalim saldırı, 18 Mart 1915 günü Türk deniz kuvvetlerinin ve kara topçularının başarılı savunma hareketiyle bozguna uğratılmıştır.

‘Çanakkale Geçilmez’ destanı yazılırken eli silah tutan bütün vatan evlatları göreve koşmuş ve Birinci Dünya Savaşı'nın en kanlı deniz ve kara çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale'de, 250 bine yakın askerimiz asil bayrağımızı yere düşürmemek için şehit olmuştur. 

Çanakkale Savaşları, Türk Tarihinin belki de en önemli savaşıdır. Bugün özgür olarak yaşadığımız bu topraklara çok kolay sahip olmadığımızın bilinmesi gerekir.
Allah bizlere, bir daha böyle bir savaş göstermesin!

 

Albay Mustafa Kemal "Anafartalar Grup Komutanı"


"Size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. 
Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, 
yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir”