Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43’üncü yıldönümü nedeniyle Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kdz.Ereğli Şubesi’nce tören düzenlendi. 498 Türk Askeri, 70 Kıbrıslı Mücahit Ve 270  Kıbrıs Türk’ün Şehit olduğu Kıbrıs Destanı’nın yıldönümündeki törenlere ilgisizlik dikkatlerden kaçmadı.




Devrim Bulvarı'ndaki Atatürk Anıtı önündeki tören, çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Törende konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kdz.Ereğli Şube Başkanı Temel Şahin, 43 yıl önce Kıbrıs adasının büyük bir drama sahne belirterek şunları söyledi:

"Adada 15 Temmuz 1974’de Yunan-Rum darbesi gerçekleştirilmişti. Bu darbenin asıl amacı adadaki Türk varlığının tamamen ortadan kaldırılarak Kıbrıs’ın tümüyle Yunanistan’a bağlanmasıydı. Böylece Türkiye batıdan güneye kuşatılıp Akdeniz’den tecrit edilmiş olacak ve dolayısıyla yaşam alanı daraltılacaktı. Türkiye Kıbrıs’ta yaşanan bu oldubittiye seyirci kalamazdı. Kıbrıs Türkünü korumak, can ve mal güvenliğini sağlamak Anavatanın namus borcudur. Türk Ordusu 20 Temmuz 1974’de başarılı bir harekat icra ederek Kıbrıs’taki duruma fiilen el koymuş ve Kıbrıs Türkü’nü olası bir katliamdan kurtarmış ve adanın Yunanistan’a bağlanmasını önlemiştir. Kıbrıs’ı ilhak etmek isteyen Yunanistan’ın Enosis hayali Akdeniz’in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür. Kıbrıs Türkünün, Kıbrıs’ın 1878 yılında İngilizlere terk edilmesiyle başlayan esaretini 20 Temmuz 1974’de Mehmetçik süngüsüyle sona erdirmiştir. Kıbrıs Türkü takdire şayandır ki yüzyıllardır gördüğü eziyet ve zorbalığa karşı kimliğini ve benliğini hiçbir zaman kaybetmemiş, boyun eğmemiştir"




Kıbrıs adasının 43 yıldır barış ve huzur içinde olduğunu ifade eden Şahin sözlerini şöyle tamamladı:

"Bugün Kıbrıs Türkü kendi vatanı ve bayrağı altında hür ve bağımsız yaşamaktadır. 20 Temmuz Kıbrıs Türkünün esaretten kurtulduğu gündür. 20 Temmuz yavru vatanın Anavatana kavuştuğu gündür. Türk ordusu Kıbrıs uğrunda 498 şehit vermiştir. Bu toprak artık Kıbrıs Türkünün öz vatanıdır. Vatan toprağı geri verilemez, kaderine terk edilemez. Kıbrıs’ta Türk varlığını yaşatmak gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur. Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türkünün azim ve iradesiyle dünya devletleri arasında hak ettiği yere ulaşacağına inanıyoruz. 43 yıl sonra yine coşkuluyuz. Kıbrıs gazileri olarak yüce devletimize savaş meydanlarında hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Kıbrıs’a barış ve huzur getiren, Kıbrıs Türkünü yok olmaktan kurtaran ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne toprak kazandıran kahraman Kıbrıs Gazisi arkadaşlarım; sizleri 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatının 43’üncü zafer yılı münasebetiyle kutluyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimiz, ahrete intikal etmiş gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, hayatta bulunan gazilerimize de sağlık, mutluluk, huzur ve esenlikler diliyorum.”

Konuşmanın ardından tören son buldu. Törene; Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan Vekili Deniz Piyade Albay Murat Türken, Kdz.Ereğli Belediye Başkanvekili Atilla Bulak, bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gazi ile aileleri katıldı.





KIBRIS DESTANI

20 Temmuz  1974’de 1.’si  ve 14 Ağustos’ta da 2.’si başlayan Kıbrıs Barış Harekatında; 415’i Kara, 65’i Deniz, 5’i Hava ve 13’ü Jandarma olmak üzere 498 Türk askeri şehit olmuş, 1200’de yaralanmıştır. 

70 Kıbrıslı Mücahit ve 270 Kıbrıs Türk’ü şehit olmuş, 1000 Kıbrıslı Türk de yaralanmıştır.

BM. Barış Gücü askerleri de kayıp vermişti: 3 Avusturyalı asker ölmüş, 24 Avusturyalı, 17 Finlandiyalı, 4 İngiliz ve 3 Kanadalı asker de yaralanmıştı.

Türkiye bu harekatı ile kendi güvenliğini ve Kıbrıslı Türklerin güvenliğini tehlikeye atacak girişimlere hiçbir zaman seyirci kalmayacağını dünyaya fiilen kanıtlamış oluyordu.
13 Şubat 1975 de Kıbrıs Türk Federe Devlet’i, 15 Kasım 1983 de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ilan edildi