* AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik Programları Türk Ulusal Ajansı Halkla İlişkiler Koordinatörü Ali Yurtsever yürütülen çalışmalara ve sağlanan desteklere ilişkin açıklamalarda bulundu.

* 2011 Yılında 44 bin 995, 2012 yılında 60 bin 443 kişi yurt dışına çeşitli projeler dahilinde giderken 2011 yılında 82.4 milyon euro, 2012 yılında ise 112.8 milyon euro hibe tahsis edildi.

Türk Yerel Medyası Avrupa Birliği Yolunda Projesi kapsamında 4. Bölgesel Bilgilendirme Seminerinin ikinci gününde konuşan Türk Ulusal Ajansı Halkla İlişkiler Koordinatörü Ali Yurtsever ajansın çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu sağlanan hibe ve desteklerin yanı sıra başvurulara ilişkin de bilgiler verdi, projelerin isimlerinin ne anlama geldiğini açıkladı. Avrupa Birliği'nin eğitim ve gençlik programlarını ülke içinde duyurmak, bu programlara katılım çalışmalarını koordine etmek, yürütmek ve izlemek, Komisyona rapor halinde sunmak, program uygulamaları hakkında Komisyon ile gerekli görüşmeleri yapmak ve uygulama sözleşmelerini imzalamak görevleri arasında olduğunu belirten Yurtsever'in açıklamaları şu şekilde:x

HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI
Hayatboyu Öğrenme Programı bireylerin, kurum ve kuruluşların hangi seviyede ve nerede olurlarsa olsunlar Avrupa çapında kendilerini geliştirmeye teşvik edici, eğitici ve öğretici faaliyetlere katılmalarını ve projeler geliştirmelerini sağlayan bir Avrupa Birliği topluluk programıdır. Okul öncesinden, üniversite eğitimine, mesleki eğitimden, yetişkin eğitimine kadar hayatın her anındaki eğitimi kapsayacak şekilde yapılandırılmış Comenius (Okul Eğitimi), Erasmus (Yüksek Öğretim), Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) ve Grundtvig (Yetişkin Eğitimi) isimli dört sektörel alt program ile Ortak Konulu Programdan oluşmaktadır.

COMENIUS
Comenius Program'ının temel amacı, "Okul Eğitimi" alanında Avrupa ülkeleriyle işbirliği yapmak suretiyle eğitimde kaliteyi artırmak ve  kültürel diyalogu sağlayarak dil öğrenimini teşvik etmektir. İlköğretim okulları ve liselerdeki öğrenci ve eğitim kadrosuna hizmet eden bir programdır.

ERASMUS
Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik eden bir programdır. Üniversitelerde öğrenci ve personel değişimini imkan sağlamaktadır.

LEONARDO DA VİNCİ
Program ülkelerinin mesleki eğitime yönelik politikalarını desteklemek ve geliştirmek için yürütülen bir programdır. Mesleki eğitim sistemleri ile uygulamalarında kalitenin geliştirilmesini, yeniliklerin teşvik edilmesini amaçlar.

GRUNDTVİG
Genel bilinen adıyla Yetişkin Eğitim programı, yetişkin kişilere yaşamları boyunca, bilgi ve niteliklerini geliştirmek için imkanlar sunarak istihdam imkanlarını artırma amacına dönük faaliyetler gerçekleştirilmesini sağlar.

GENÇLİK PROGRAMI
Gençlik Programının ana hedef kitlesi, gençlik çalışanları ve 13-30 yaş arasındaki gençlerdir. Bu Programla  gençlerin bütün toplumla yoğun bir şekilde bütünleşmelerini kolaylaştırmak, girişimcilik ruhlarını teşvik etmek, bilgi, beceri ve yeterlilik kazanmalarına yardımcı olmak hedeflenmektedir. Farklı kültürlere sahip gençlerin birbirlerini tanıması yoluyla hoşgörünün artması, her türlü ayrımcılığın, yabancı düşmanlığının ortadan kalkması, ortak temel değerlerin daha iyi anlaşılmasına destek olunması ve gençlerin kendilerine ilişkin politikaların oluşturulmasında etkin olması amaçlanmaktadır.

EYLEMLER
Hem Avrupa çapında, hem de yerel düzeyde Dünya Gençliği, Avrupa Gönüllü Hizmeti, Avrupa İçin Gençlik, Gençlik Destek Sistemleri ve Avrupa İşbirliği İçin Destek Programları adlı Eylemler çerçevesinde yararlanıcılara mali katkı sağlanmaktadır.

HER YIL SAYI ARTIYOR
2004 Yılında 5 bin 210, 2007 yılında 23 bin 521, 2010 yılında 38 bin 945, 2011 yılında 44 bin 995, 2012 yılında 60 bin 443 kişi yurt dışına çeşitli projeler dahilinde gitti. Yine 2010 yılında 75.4 milyon euro, 2011 yılında 82.4 milyon euro, 2012 yılında ise 112.8 milyon euro tahsis edilen hibe yapıldı.