Çaycuma Kaymakamlığı'nda Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projeleri bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Zonguldak İl Tarım Müdür Vekili Cemalettin Çataklı, Çaycuma'da bir proje çıkmasını beklediğini ifade etti.
İlçe Ziraat Odası Başkanı İsmail İnam, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, Kayıkçılar Kooperatif Başkanı Bayram Cura, Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Önder Alkan ve köy muhtarlarının katıldığı destekleme projeleri bilgilendirme toplantısının slayt sunumu, İl Tarım Müdürlüğü Destekleme Şube Müdür Vekili Nihat Korkut tarafından verildi.
Slayt sunumunda; "5488 Sayılı Tarım Kanunu ve 2006/10016 sayılı Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararına Dayanılarak hazırlanmıştır. Programın V. Etap Proje Başvurusu 30 Ekim 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2009/47 Nolu Tebliğ ile başlamıştır. Proje Başvuru süresi; tebliğ yayımı tarihinden itibaren 60 gündür. Amacı ise; doğal kaynakların korunmasını dikkate alarak; Kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ile tarımsal sanayi entegrasyonunun sağlanması, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, toplu basınçlı sulama sistemlerinin geliştirilmesi, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılmasıdır. Ekonomik yatırım konuları ise; tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlar, tebliğ kapsamında bulunan konularla ilgili tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere, alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesisleri, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.
Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir hibe desteği verilmez. Tarımsal ürünlerin işlenmesi kapsamında, başka bir yatırım tesisinde ilk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik yatırım teklifleri hibe desteği kapsamında değerlendirilmez. (Sert kabuklu meyveler bu madde kapsamında değildir.)
Bu maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde belirtilen kısmen yapılmış tesislerin tamamlanmasına yönelik başvuruların hibe desteği kapsamında değerlendirilebilmesi için, mutlaka başvuruya söz konusu olan yatırımın orijinal amacıyla aynı ve yasal izinlerinin alınmış olması gerekir."