Şubat 2009’da Gülüç’te meydana gelen heyelanda evlerinden olan 46 aile kaderlerine terk edildi.

 

Kiraya veya yakınlarının yanına taşınmak zorunda kalan aileler göçebeliklerine ne zaman son verileceğini bilememenin çaresizliği içinde umut arıyorlar.

 

Kdz. Ereğli’nin belediye sınırları içinde bulunan ve dünyada “belediye içinde belediye” olarak tuhaf bir örnek gibi sürekli karşımızda duran Gülüç Beldesi’nde, 46 aile ne yapacağını bilemez bir şekilde kendi kaderleriyle baş başa kalmanın çaresizliğini yaşıyor.

17 Şubat 2009 günü, apartmanlarının yanında yapılan 37 metre yüksekliğindeki kazı sırasında meydana gelen büyük ve korkutan heyelanda binaları tehdit altında kalan ve olayın gündüz saatlerinde meydana gelmesi nedeniyle can kaybı olmadan kurtulan 3 apartmandaki toplam 46 aile perişan bir durumda göçebe hayatı yaşıyor. Yetkililerin “tehlike var” uyarısı ile boşaltılan binalardaki 46 aile ya yakınlarının yanına yerleşti veya bir başka eve kiracı gitti. Hatta bir aile de Ereğli-Alaplı yolu üzerindeki İzmirlioğlu Huzur Evi’ne yerleştirildi.

Bu olayda evinden olan ve kiraya yerleşenlerden biri de Ziya Koray. Eski adı EKİ olan TTK’da uzun yıllar üst kademede yöneticilik yapmış olan Maden Mühendisi Ziya Koray; “Olayın gündüz saatlerinde meydana gelmesi ile kurtulduk. Evimin içi heyelandan doldu. Torunlarımın ve benim yatak odam tamamen gitti. Gece böyle bir heyelan meydana gelmiş olsaydı, kurtulmamız çok zordu. Olaydan sonra binayı terk etmek zorunda kaldık. Ben Kadı tarlasında kiraya taşındım. Benim gibi 46 aile evini boşaltmak zorunda kaldı. Bizim durumumuz ile ilgilenen de olmadı. İlginçtir heyelan meydana gelmeden ‘burada heyelan olacak’ diye Gülüç Belediyesine de başvuruda bulundum. Heyelandan sonra ‘bizim halimiz ne olacak?’ diye gittiğim Gülüç Belediye Başkanı ‘sizin tapunuz yok’ demez mi?

İşte bu tapu. Devletin tapusuna yok nasıl der. Heyelandan zarar gören biz ve evlerini terk etmek zorunda kalan biz ama derdimize çare bulamayan da biz. Bizim halimiz ne olacak? Kim bize sahip çıkacak?” sözleriyle konuşarak yetkilileri uyardı.

Ziya Koray olaydan sonra hakkını aramak için mahkemeye başvurduğunu ve yasal yoldan da mücadele verdiğini belirtirken, yalnız bırakılmaktan dolayı kırgınlığını ifade ediyor.