Kurtuluş Savaşı’nde Kdz. Ereğli’de yaşanan tek deniz savaşında şehit olan ve mezarı kayıp olan Serdümen Recep Kahya için Kaymakamlık harekete geçti.

 

Kaymakam İbrahim  Çay, Askeri ve askerlik şubesi ile işbirliğine girerek arşiv kayıtlarının incelenmesi ve Recep Kahya’nın mezarının bulunmasını istedi.

 

Alemdar Gemisi’nin  Kdz. Ereğli’de Fransızlar tarafından işgalinin ardından 9 Şubat 1921’de yaşanan kurtarma muharebesinde şehit olan Recep Kahya’nın  10 Şubat’ta düzenlenen törende, en son olarak İskele Camisi’nde kılınan ikindi namazından sonra  nerede toprağa verildiğine dönük bir bilgi ve belgeye rastlanılmamasını   Gazeteniz Önder’in  “Şehit Recep Kahya’nın Mezarı Kayıp” başlıklı manşet haberi gündeme taşıdı. Önder’in bu haberi sonrasında  Kaymakamlığın talebi üzerine başlatılan çalışmaları Karadeniz Bölge Komutanlığı ile ilçe Askerlik Şubesi yürütüyor. Askeri kanat Milli Savunma Bakanlığı kayıtlarına da girerek Recep Kahya’nın nerede gömüldüğünü ortaya çıkaracak. Bu arada ilçe belediyesinin de mezarlık kayıtları ile ilgili olarak arşiv çalışması başlatması bekleniyor. Kdz. Ereğli Recep Kahya’nın mezar yerini bulduğunda “Şehidinin mezarını kaybeden ilçe” olmaktan da kurtulacak.

Bilindiği gibi Kurtuluş Savaşı’nda tek deniz savaşı Kdz. Ereğli’de Alemdar olayında yaşanmış ve Eşsiz Kahraman Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Alemdar’ın kurtarılmasının ardından ilk uluslar arası anlaşmayı imzalamıştı. 

Haber: Eyüp Bektaş