Kdz.Ereğli’de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilk olarak 2016 yılında başlattığı ‘Genç Çiftçi Hibe Destek Programı’ kapsamında değerlendirme ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.

 

KATILIM YÜKSEKTİ

İlçe Müftülüğü Konferans Salonunda düzenlenen toplantıya Kdz.Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, Kdz.Ereğli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Doğan Kale, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Bilgison Yılmaz, Kdz.Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, Kdz.Ereğli Muhtarlar Derneği Başkanı Şükrü Kılıç, ilçe kaymakamlığına bağlı kurum amirleri, köy ve mahalle muhtarları ile çiftçiler katıldı.

 

"PROJELER AİLE EKONOMİSİNİ ARTTIRMAYA YÖNELİK"

Toplantıda konuşan Kdz.Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, devletin tarım ve hayvancılık alanında sağladığı destek projelerinin aile ekonomisini arttırmaya yönelik projeler olduğunu belirterek, “Bu projelere 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da sizlerin ilgisini bekliyoruz. Sizlerin ilgisi demek, sizlerin gelirinin artması demek. İlçe tarım müdürüne geçtiğimiz günlerde talimat verdim. Yaşlanmış fındık bahçelerindeki fındıkları söküp yerine sera yapsak nasıl olur diye. Vatandaşımızda, ‘Fındığı sökeceğimize boş yerimiz var oraya yapalım’ demişler. Ben de o zaman boş yerlere kim sera yapmak istiyorsa hepsini destekleyelim dedim. Genç çiftçi kapsamında bu da değerlendirilebilir.”dedi.

 

“SERACILIK VE SEBZECİLİK GİBİ FAALİYETLERE DÖNEBİLİRİZ”

Madenoğlu, bir önceki görev yeri Mersin’de eskiden dikilmiş meyve ağaçlarını söküp daha fazla gelir getiren ağaçlar dikildiğini söyleyerek, “Bu meyve ağaçlarını on yıl önce diktim, bunlar faydalıdır anlayışını terk edip daha iyisini dikmek için çalışıyorlar. Sizlere de bunu değerlendirin derim. Yaşlanmış fındık tarlalarımız varsa o özel ekim düz yerlerde o fındık bahçelerinde daha fazla gelir getirecek seracılık gibi sebzecilik gibi faaliyetlere dönebiliriz.”diye konuştu.

 

ÇELİK, “GENÇ ÇİFTÇİ PROJESİ’NDEN ZONGULDAK’A 6 MİLYON 450 BİN TL AYRILDI”

Zonguldak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik de konuşmasında 2016 yılında Zonguldak’a genç çiftçi projesi kapsamında 6 milyon 450 bin lira ayrıldığını ifade etti ve “Ereğli bundan ne kadar pay aldı derseniz, Ereğli’de 49 çiftçiye 1 milyon 470 bin lira destek sağlandı. Bugün muhtarları ve sizleri toplamamızın nedeni de 2017 yılında da bu projemiz devam edeceği için sizleri bilgilendirmek istedik. Genç çiftçilerden neler isteniyor konusunda bilgi vermek için buradayız. Bir de almış olduğunuz küçükbaş, büyükbaş hayvanlar; arıcılık, seracılık konularında aldığınız hibelerle ilgili ve bundan sonraki aşamalarla ilgili bilgilendirme yapacağız. Bunun haricinde hangi desteklemeler yapılıyor, bununla ilgili de bilgi vereceğiz.  İlimize yaklaşık yılda devlet 35 milyon liralık bir hibe desteklemesi yapıyor. Bunun yüzde kırkından fazlası da Ereğli’den oluyor. Bu da alan bazlı fındık desteklemesi yüzünden oluyor.  Bunun yanı sıra ekonomik desteklerden 12 milyon 360 bin lira daha destek sağlamışız.”şeklinde konuştu.

 



“GENÇLERİMİZİN KÖYLERDE İSTİHDAMINI SAĞLAMAMIZ LAZIM”

Çelik, 2017 yılı destekleme projeleri hakkında da katılımcılara bilgi sunulacağını dile getirerek, “Ekonomik yatırımlar istihdama yönelik olduğu için önemli. Bunun en bariz örneği, ormanlı bölgesinde bir fındık fabrikası yaptık. Son gittiğimde çift vardiya 170 kişi çalıştırıyordu. Bizim okuyan nüfusumuz veya okumayan nüfusumuzun, özellikle gençlerimizin köylerde istihdamını sağlamamız lazım. Devletimiz, hükümetimiz bu kadar açık şekilde desteğini sunduğu bu projelerden herkesin haberdar olması ve yararlanmasını sağlamamız gerekiyor.”ifadelerine yer verdi.

 

“ÇOK ÜRETMEMİZ, ÇOK ÇALIŞMAMIZ LAZIM”

“Çok üretmemiz, çok çalışmamız lazım.” diyen konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Katma değeri yüksek ne kadar iş ve eylem yaparsak, genç nüfusu olduğu yerde ne kadar istihdam edebilirsek, ülkemizin geleceği ve refahı açısından o kadar önemlidir.  2016 yılı sonunda bize ekonomik yatırımlardan 12 proje ayrı, 6 proje ayrı değerlendirildi. İçlerinde bir fabrika daha var. Alaplı ziraat Odası bünyesinde fındık fabrikası kurma düşüncesi var. Ne kadar çok proje üretirsek ve ne kadar çok projeyi buraya getirirsek, o kadar gencimizi orada istihdam etmiş oluruz. Devletimiz 18-40 yaş arası genç çiftçimize hibe veriyor. İkinci yıl kırk bin, üçüncü yıl elli bin derken bunu katma değere, istihdama dönüştürsün.  Hem kendisi, hem de etrafındakilere faydalı olsun. Size verdiğimiz canlı materyallerde herkesin hakkı olduğunu unutmayın. 77 milyondan alınan vergilerle bu imkanlar size sunuluyor. Şöyle düşüneceksiniz, 6 hayvan aldım, ikinci yılda on taneye, üçüncü yılda 15 taneye çıkaracağım, bununla ailemi geçindireceğim ve ülkeme katma değer sunacağım diye düşünmek lazım.”

 

“EREĞLİ’DEN SERACILIKLA İLGİLİ BİR PROJE GELMEDİ”

Ereğli’de bir konuda hayal kırıklığına uğradım. Buradan seracılıkla ilgili proje gelmedi. Bir proje verebildik seracılık üzerine. O kadar güzel bir toprağımız var ki, niye serayla buluşmuyoruz bunu anlamakta güçlük çekiyorum.  Bir dönümlük arazide çok güzel sera yapılabilir. Satışta da bir problem olacağını zannetmiyorum. Ereğli fındıkla geçinen, balla geçinen bir yöremiz. Fındıkla ilgili yaptığımız bir toplantıda Alaplı ve Ereğli’nin bazı kesimlerinde külleme ile ilgili bir problem var. Bir de istilacı bitkiler var onunla ilgili bir çalışma da yapıyoruz.

Program konuşmaların ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Bilgison Yılmaz ve Ziraat Mühendisi Erdal Işık’ın sinevizyon gösterimi eşliğindeki bilgilendirme sunumu ile devam etti.

 

TEMSİLİ ÇEK VERİLDİ

Programın son kısmında ise Kaymakam Madenoğlu ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çelik tarafından genç çiftçi projesi kapsamında bir üreticiye temsili çek verildi.