Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Devlet Tiyatroları'nın 60'ıncı yılı dolayısıyla Zonguldak'a da Devlet Tiyatrosu sahnesinin açılacağını söylemesinin üzerinden aylar geçmesine rağmen ortada somut bir adım yok. Amatör tiyatro toplulukları yönünden oldukça zengin olan Zonguldak, büyük bir tiyatrosever potansiyeline de sahip. Zonguldak'a kurulacak Devlet Tiyatrosu'nun, ilin kültür ve sanatına da büyük katkı yapacağı belirtiliyor. Bu yönde başta Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz olmak üzere, sivil toplum örgütleri ve amatör tiyatro toplulukları, Devlet Tiyatrosu'nun bir an önce açılmasını istiyor.
"POTANSİYEL VAR"
ZKÜ Rektörü Prof.Dr.Bektaş Açıkgöz, Zonguldaklıların tiyatroya olan ilgisinin büyük olduğunu belirterek, "İlginin yanında ilimizde büyük bir tiyatro potansiyeli var. Amatör tiyatro topluluklarının yanı sıra, üniversitemiz bünyesinde de birçok tiyatro grubu faaliyet gösteriyor. Bu tiyatro grupları, her yıl üniversitemizin düzenlediği tiyatro yarışmasına katılıyor. Çok yetenekli gençlerimiz var. Üniversitemizde eğitim gören gençlerimizden biri, ulusal bir TV'de yayımlanan 'Hanımın Çiftliği' dizisinde oynuyor" dedi.
"HEYECANLA BEKLİYORUZ"
Rektör Açıkgöz, Devlet Tiyatrosu'nun kurulmasını heyecanla beklediklerinin altını çizerek, "Devlet Konservatuarımız bünyesinde Tiyatro Bölümü'nü açmak istiyoruz. Ancak öğretim elemanı bulmakta zorluk çekiyoruz. Eğer Devlet Tiyatrosu açılırsa, bu öğretim elemanı eksikliğimizi gideririz. Çünkü Devlet Tiyatrosu oyuncuları, aynı zamanda öğretim görevlisi statüsünde... Açacağımız Tiyatro Bölümü'nde onlardan yararlanabiliriz. Tiyatro, şehir için de önemli. Devlet Tiyatrosu'nun kurulmasını sabırsızlıkla bekliyoruz" diye konuştu.
"SAY, ZONGULDAK'A
HAYRAN KALDI"
ZKÜ'nün 30 Eylül'de yapılan 2009-2010 eğitim-öğretim yılının açılış törenine katılan ünlü piyanist Fazıl Say'ın Zonguldak'a hayran kaldığını söyleyen Açıkgöz, "Sayın Fazıl Say'ın gelmesinde, bir süre önce hayatını kaybeden Devlet Konservatuarı Müdürümüz Aydın İlik'in çok büyük emeği vardı. O, bunu göremedi. Ama o, bizim kalbimizde yaşayacak. Sayın Say, fırsat bulduğu takdirde Zonguldak'a tekrar gelebileceğini söyledi. Çünkü, ülkede ve ülke dışında yılda 150'ye yakın konser veren bir sanatçı. Antalya'da kendi çabalarıyla Piyano Festivali düzenleyecek. Devlet Konservatuarı Müdürlüğü'nü de vekaleten Cem Dertsiz hocamız yürütüyor" dedi.
KOÇAL, SORU
ÖNERGESİ VERMİŞTİ
Öte yandan Zonguldak'a Devlet Tiyatrosu kurulması için CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi görüşülürken, Bakan Ertuğrul Günay'a bir soru sormuştu. Bakan Günay, Devlet Tiyatroları'nın 60'ıncı kuruluş yıldönümü dolayısıyla Zonguldak'ın da aralarında bulunduğu bazı illere Devlet Tiyatrosu sahnesi kurulacağını belirtmişti. Aradan geçen aylara rağmen Devlet Tiyatrosu'nun kurulmaması üzerine Milletvekili Koçal, Bakan Günay'a, bu sefer de neden kurulmadığının gerekçelerinin açıklanması için bir soru önergesi vermişti. Günay'ın bu soru önergesine vereceği cevap Zonguldaklılar tarafından merakla bekleniyor.