Zonguldak  Eğitim-İş Mali Sekreteri İsmail Hasdemir yazılı bir açıklama yaparak İsmet İnönü’yü ölüm yıldönümünde andı.  25 Aralık 1973’te aramızdan ayrılan Türkiye’nin ilk başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü “, devlet ve siyaset adamıdır. Türkiye'nin ikinci cumhurbaşkanıdır. 1. ve 2. İnönü Savaşları'nda kazandığı zaferlerle, Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında çok önemli bir rol oynamış, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız bir devlet olarak dünya sahnesinde yerini almasını sağlayan Lozan Antlaşması'nı imzalayarak bağımsızlığımızı uluslararası düzeyde perçinlemiştir” sözleriyle anlatan Hasdemir, açıklamasına şöyle devam etti:

“İnönü, Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın çalışma arkadaşı olarak Cumhuriyet devrimlerinin yapılmasında ve Türkiye Cumhuriyeti'nin sağlam temeller üzerine oturtulmasında çok önemli görevler üstlenmiştir.

Özellikle 1940 yılında Köy Enstitülerinin kurulmasını sağlaması adeta ülkenin kaderini değiştirmiştir. Böylece başarılı köy çocuklarının okuması sağlanarak eğitimin ve kalkınmanın önü açılmıştır.

O, dünyayı kasıp kavuran 2. Dünya Savaşı’ndan ülkemizi uzak tutmak için her türlü gayreti gösterdi. Türk Ulusunun yeni bir savaş yıkımı yaşamasına engel oldu.

II. Dünya Savaşı'nın hemen ardından, gerek uluslararası siyasetteki gelişmeler, gerekse ülke içindeki yeni oluşumlar, rejimin genel niteliğinde önemli değişiklikleri gündeme getirdi. İnönü, çok partili yaşama geçişte etkin rol oynadı. Çok partili demokratik yaşamın ülkemizde yerleşmesine önemli katkılarda bulundu.

İsmet Paşa, “ortanın solu” siyaset anlayışıyla “sol” siyasetin ve kültürünün toplumda yerleşmesi, benimsenmesi için de ilk adımı atmış bir siyaset adamıdır. Hak, adalet, eşitlik, özgürlük gibi konuların öne çıkarılması, işçilerin sendika kurması ve toplu sözleşme hakkı elde etmesi O’nun 1960 sonrasındaki başbakanlığı döneminde olmuştur.

İsmet Paşa, savaş cephelerinde muzaffer, kahraman bir komutan, Cumhuriyetin kuruluşunda ve devrimlerin yapılmasında, demokratik yaşama geçilmesinde önemli bir siyaset adamı olarak Türk Ulusunun önemli bir lideri ve önderidir.”