Zonguldak'ta, ucuz tıbbi malzeme kullandıkları halde, yurt dışından ithal edilen pahalı tıbbi cihaz kullanmış gibi Sosyal Güvenlik Kurumu'na fatura düzenleyerek devleti yaklaşık 5 milyon TL zarara uğrattıkları iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 4'ü doktor 9 şüpheliden 7'si hakkında tutuklama kararı çıktı.
Bir medikal firma yetkilisi, 2007 yılı Ocak ayında bel fıtığı ameliyatında kullanılan 'x-stop' isimli tıbbi malzemenin başka bir firma tarafından fazla yazıldığını öne sürerek SGK İl Müdürlüğü'ne şikayette bulundu. SGK ve Sağlık Bakanlığı'nın görevlendirdiği müfettişler soruşturma başlattı. Yapılan incelemede, Atatürk Devlet Hastanesi'nden 3, Ereğli Devlet Hastanesi'nden de 2 doktorun, yaptıkları bel fıtığı ameliyatlarında yurt içinde üretilen 200- 3 bin 500 lira arasında değişen fiyatlardaki ucuz tıbbi malzemeler kullandıkları halde, SGK'ya fatura düzenlerken yurt dışından ithal edilen 7 bin 500 lira değerindeki tıbbi cihazlardan kullanmış gibi gösterdikleri belirlendi. Müfettişlerin raporuna bu yolla devleti yaklaşık 5 milyon TL zarara uğrattıkları saptanan doktor ve medikalciler hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
Savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında Atatürk Devlet Hastanesi'nde görevli beyin cerrahi uzmanı doktorlar Z.Y., A.Ö. ve soruşturma sırasında hastaneden emekli olarak Erdemir Sağlık Koordinasyon Şube Başkanlığı görevini üstlenen N.E. ile Ereğli Devlet Hastanesi beyin cerrahi uzmanı doktorları M.D.K., S.A. ve Ankara'da görevli Dr. N.E. ile 5 medikal firma sahibi, geçen Perşembe günü gözaltına alındı.
Emniyet Müdürlüğü'nde ifadeleri alındıktan sonra Adliye'ye sevk edilen 11 şüpheliden M.D.K. ile S.A., Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdikten sonra serbest bırakılırken, 9'u tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Mahkeme, 9 şüpheliyi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Cumhuriyet Savcısı Aykut Aydın'ın bugün mahkemeye yaptığı itiraz üzerine 9 kişiden 7'si hakkında tutuklama kararı verildi. Polisin, şüphelileri ev ve işyerlerinden alarak yapılacak işlemlerin ardından cezaevine göndereceği bildirildi.