“Dost biriktirmek”
deyiminin sen somut örneklerinden biri olduğunu görüp yaşadığımız  Mustafa Turgut, Mahdut Mesuliyetli Ereğli Kömürleri İşletmesi’nin Armutçuk Müessesesi’nde çalışan elektrik ustabaşısı ve lakabıyla  Çullu Hüseyin’in oğlu olarak Kandilli’de dünyaya geldi. Kandilli’deki gençlik yıllarında  verdiği demokrasi mücadelesi ile “Devrimci Mustafa” olarak anıldı. Fakülteye gidiş ve ardından öğretmen olarak mesleğe başlayışı ile koptuğu Kandilli’de hep “hoş bir sada” olarak bilinip tanındı. İstanbul’da Cağaloğlu Lisesi’ndeki öğretmen/öğrenci ilişkileriyle öğrencilerinin “Mutu”su olan Mustafa Turgut, 59 yaşında İstanbul’da bir  halk otobüsünde geçirdiği kalp krizi sonrasında  yaşamdan kopup gitti. Ölümüne kimse inanamadı. Cağaloğlu Lisesi öğrencileri ve sonradan atandığı İmam Hatip Lisesi öğrencileri,  öğretmen arkadaşları ve veliler O’nu doğduğu Karadeniz Ereğli’ye gözyaşları ile uğurladı.



O bir devrimciydi ve devrimci duruşla Ereğli’nin Pınarcık Köyü’nde toprağa verildikten 1 yıl sonra yine İstanbul ve Ankara’dan gelen dostları mezarı başında buluştu. O’nu, Mustafa Turgut’u konuştu arkadaşları. O’nu tanımanın şans olduğunu ifade ederken, “O; Çocuk ruhlu dev bir adamdı” sözleriyle anlattılar. “Ölümünün ardından kendimi sorguladım”  diyen öğretmen arkadaşları; şimdi arka sıralardan oturanlar ile sesiz çocuklarla daha çok ilgilendiklerini ifade ettiler. Kimi öğretmen arkadaşları ise Mutu’nun “Devrimciler duygusaldır” vurgusuyla kedilere olan büyük sevgisinden söz ettiler.

Kilometrelerce öteden Mustafa Turgut’un mezarı başına gelip de O’nun “Devrimci Duruş”undan örnekler veren öğretmen arkadaşlarından Eğitim Sen Genel Merkez Yöneticileri Özgür Bozdağan ve Mehmet Aydoğan İstanbul Eğitim Sen Yöneticisi  Barış Bozdoğan, mezarı başında duygularını ifade ettiler.


Mutu’nun mezarına çiçek ekilerek başlayan tören  daha sonra Kur’an-ı Kerim okunması ile sona erdi.